Lokalne novice

Poudarki

  • V romskem naselju Kerinov Grm so odprli romski muzej "Stara hiša"
  • Mladi Romi bodo še naprej preučevali svojo kulturo
Sarenka Hudorovac je najbolj zaslužna za postavitev romskega muzeja v Kerinovem Grmu. Foto: Goran Rovan
Projekt postavitve romskega muzeja so poimenovali "Stara hiša". Foto: Goran Rovan
Bojan Hudorovac je ob muzeju uredil še kovaško delavnico. Foto: Goran Rovan
VIDEO
Odprli romski muzej

Dodaj v

V Kerinovem Grmu so odprli romski muzej

Pobudnica za muzej je bila Sarenka Hudorovac
18. april 2013 ob 11:32
Kerinov Grm - MMC RTV SLO

V romskem naselju Kerinov Grm so letos zaznamovali svetovni dan Romov nekoliko pozneje in drugače kot sicer. Njihovo društvo za medkulturni dialog MOSTO je odprlo prvi romski muzej, ki so ga poimenovali "Stara hiša". Gre za projekt, ki ga je ob podpori programa EU-ja Mladi v akciji izvedla skupina mladih Romov, ki nameravajo zbiranje gradiva nadaljevati tudi v prihodnje.

Največ zaslug za postavitev prvega romskega muzeja v Posavju ima društvo za medkulturni dialog MOSTO, ki ga vodi Sarenka Hudorovac. Za muzej so preuredili prvo zidano hišico v tem naselju, ki jo je Sarenkin stari oče zgradil leta 1983, predvsem iz odpadlega materiala, zbranega na divjih odlagališčih. Projekt so poimenovali "Stara hiša" in ga izvedli ob podpori programa EU-ja Mladi v akciji. V muzeju so razstavili opremo, ki so jo dobili od drugih ljudi, prav tako pa tudi nekatere ohranjene fotografije, ki pričajo tudi o času, ko so Romi še živeli v lesenih kolibah in improviziranih šotorih.

Ob tej spominski hiši pa je Sarenkin oče Bojan Hudorovac uredil še kovaški muzej. Njegov oče se je namreč preživljal s kovaštvom, izdeloval je motike, srpe, vijake, sekire, kose in drugo kmetijsko orodje. Ker se je njegovo orodje porazgubilo, je Bojan našel dobrotnico, ki jim je opremo za kovaški muzej, ki jo je podedovala, podarila. Seveda z obljubo, da ta ne bo končala med starim železom. In res ni, saj je zdaj lepo razstavljena in bo na ogled vsem obiskovalcem. Ker sta orodje in oprema še uporabna, zdaj že razmišljajo, da bi v kovačiji pripravili tudi kakšno delavnico, kjer bi se mladi spoznavali s kovaškim poklicem.

V povabilu, ki ga je ob slovesnem odprtju poslalo društvo MOSTO, so med drugim zapisali, da želijo z romskim muzejem predstaviti naselje Kerinov Grm, ki se ga drži negativen prizvok "geta", v drugačni luči. Ob tem so zapisali: "Velikokrat se namreč o tem naselju govori negativno, v smislu brezposelnosti, črnih gradenj, naraščajočih kaznivih dejanj. Mi pa ga želimo predstaviti kot bogat prostor zgodb, ljudskega izročila in kulturne dediščine, kar verjamemo, da prav tako je. Zato smo najstarejšo zidano hišo v naselju preuredili v muzej in prostor za aktivnosti, združevanja prebivalcev Kerinovega Grma in obiskovalcev."

Še naprej bodo raziskovali svojo kulturo
Mladi Romi, ki so sodelovali pri projektu "Stara hiša", si prizadevajo, da s skupnimi močmi, interesi, dejavnostmi in talenti, ki jih imajo, ta hiša zaživi. Zdaj so jo obnovili, v prihodnosti pa želijo njeno notranjost še dodelati in jo opremiti s še več starimi fotografijami, ki pripovedujejo o nekdanjem življenju Romov. Hkrati z ureditvijo hiše, ki bi služila vsem, želijo tudi spoznavati kulturno dediščino Romov, jo ohranjati, spoštovati in iz nje črpati ideje za prihodnost.

Ob odprtju, ki ga je poleg Sarenke opravil še krški župan Miran Stanko, so pripravili pester kulturni program. V njem so sodelovali romski otroci iz vrtca Kerinov Grm in člani društva Romano Veseli. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi dokumentarni film Rati i dive, v katerem so predstavili življenje tukajšnjih Romov. S prireditvijo, ki so se je udeležili tudi Romi iz drugih romskih naselij, so zaznamovali tudi letošnji svetovni dan Romov, ki ga ti praznujejo 8. aprila.

Za MMC Goran Rovan

Prijavi napako
Komentarji
Gravesen
# 18.04.2013 ob 12:36
Vabljeni na ogled, morda najdete kaj svojega...
Ulikses_
# 18.04.2013 ob 14:42
Za muzej so preuredili prvo zidano hišico v tem naselju, ki jo je Sarenkin stari oče zgradil leta 1983, predvsem iz odpadlega materiala, zbranega na divjih odlagališčih.

torej je zadeva črna gradnja?
turkda
# 19.04.2013 ob 08:03
Koji k... ima Slovenija za poslanstvo asimilirati cigane?
Zakaj jih vodi in tretira kot posebne, če obenem trdi da so enaki kot ostali živeči v Sloveniji?
Zakaj se zakonov o ciganih ne ukine in se jih izenači z ostalimi SLovenci?
Ki plačujemo davke, delamo, ne gradimo na črno, ne krademo drv, bakra, nimamo divjih priklopov elektrike, ne pištol, ...
Država kdo te zavezuje k takemu poslanstvu?
bondi
# 18.04.2013 ob 14:17
Naj raje napišejo koliko davkoplačevalskega denarja je šlo...ali je kdo preveril, če so artikli na policijskem spisku ukradenih stvari.
bondi
# 18.04.2013 ob 15:32
Še naprej bodo raziskovali svojo kulturo...

Še naprej bodo delali vse drugo, razen v službo hodil...še naprej bodo davkoplačevalsko breme,...še naprej bodo na socialnih pisarnah,...še naprej jim bodo "neznani donatorji" - beri davkoplačevalci plačevali položnice...še naprej bodo gradili črnogradnje na državni zemlji,...lahko napišem celo stran...
Breda
# 18.04.2013 ob 13:59
Ma super so - takšni kot so, ne pretvarjajo se...ampak župan pa je faca - hahaha, v vseh teh barvah okoli njega zgleda kot da je agent iz Men in Black...al pa kak mafijski boter hehehe zabavno!
Yeager
# 18.04.2013 ob 12:09
da bi hodu cigane gledat, ne hvala, jih vsak dan preveč vidm.
Diego Armando
# 18.04.2013 ob 22:30
Super, prva črna gradnja je muzej...
Drugače pa večina tega folka debelega in zašpehanega,poglejte trebušne plesalke,kaj jim to visi z reber, grdo. Preveč odojkov, cigaret in poležavanja, premalo dela in miganja.
izzy
# 18.04.2013 ob 19:57
Mi se kregamo, a ne zmaguje jezik, temveč *urac.
DrKult
# 18.04.2013 ob 16:39
Ima pa eden na 81. sliki na roko vtetovirano besedo VINO (ali je kaj drugega morda...).
Me je kar nasmejalo :D
Lluka
# 18.04.2013 ob 13:09
Na hiški so bili kot kaže odtujeni bakreni žlebovi.
Policija je po vsej verjetnosti že na sledi storilcem...... :) :) :)
Ulikses_
# 18.04.2013 ob 14:40
že prvi dan so zmanjkali žlebovi in zunanje instalacije.
kazam123
# 18.04.2013 ob 11:49
Toliko Jezusovih slik imajo obešenih, a 8mo božjo zapoved so pa še vedno spregledali.
jassmina
# 19.04.2013 ob 13:12
@turkda,
ti pa si en bed*k res... Primitivc, mene ne šteti pod to ubermensch skupino "mi", ki jo oglašuješ. Taki ljudje kot ti, res ne bi smeli imet volilne pravice, bi bilo za vse ljudi lepše.
Gastrofox
# 18.04.2013 ob 21:08
Pridem! Ker so pošteni ljudje!
ZeK
# 18.04.2013 ob 16:48
čestitke!
svito-estante
# 18.04.2013 ob 11:38
Fino!
Ulikses_
# 19.04.2013 ob 17:11
V romskem naselju Kerinov Grm so odprli romski muzej "Stara hiša"

a ne bi dal kar tipičen naslov iz njihovega vsakdana? recimo "Črna gradnja"?
420
# 18.04.2013 ob 11:46
me like
Ulikses_
# 19.04.2013 ob 17:10
drkult

homofobi ne marajo homoseksualcev...torej trdiš, da so vsi romi geji?

barokar

3 letni otroci imajo tudi IQ 150...IQ se namreč meri glede na leta, ne absolutno.

če ne razumeš navadnih šal na račun romov, ki so sicer povsem upravičene, saj izhajajo iz vsakdanje prakse in niso del nekega stereotipnega imaginarija o Romih, potem imaš ti težave z IQjem...verjetno je kar precej nižji od predvidenega za tvojo starost.

glede na to, da si pismen in da lahko bereš šale na tem forumu, predvidevam, da si starejši od 10...torej je tvoj IQ nekje med 30 in 35.
venetium
# 18.04.2013 ob 20:45
Še mal, pa bojo poskrbel, begunci iz Indije, da žlebovi res postanejo del zgodovine in pristanejo v muzeju,..nam hočejo kaj povedat, so karte pokazale prihodnost muzejem in nam na naš znan način prikažejo kaj vse se lahko pokra.,pardon najde.Saj smo kulturni in radi hodimo v muzeje.Sam bom odšel, ko bojo, begunci iz Indije, gostovali v galeriji moderne umetnosti....Lepo, sem vesel.
DrKult
# 18.04.2013 ob 16:36
Pozdravljam novico. Bi blo za pogledat.
Pa ne razumem homofobije med komentatorji. Romi so povsem normalni ljudje z drugačno kulturo. Tisti, ki kradejo, goljufajo sistem in so tako ali drugače smotani, so ravno tolikšen problem kot slovenski lopovi, le zelo težko je nastopat proti njim, ker se hitro začno sklicevati na nestrpnost.
Sem bil v stiku z nekaj Romi in moram reči, da so mi bili precej prijetni ljudje. Bolj so sproščeni, kultura je naši čisto drugačna in je v marsičem boljša, v drugih pogledih pa pač slabša.

In ko je toliko komentarjev glede tega, kako živijo na tujih plečih - njim je fajn, mi se pa matramo in sekiramo za vsako malenkost - kdo je torej potemtakem "bolj razvit"?
barokar
# 19.04.2013 ob 06:07
Jao kaksni komentarji s strani nasih rasistov in i_diotov. In taksni hodijo volit. Me ne preseneca da bo drzava propadla. Nic vam ne pase ce Romi naredijo dobro ali slabo, vi boste kar se naprej bolani v glavi. Taksno mentaliteto imajo samo tisti z IQ nizjim od 3. letnih otrok. Sramota.
Koliko vam so pa vasi politiki ukradli, za katere ste volili. Zdaj pa drzava propada zaradi vas..
Kazalo