Lokalne novice
(7)
Simonov zaliv
Projekt Arheologija za vse bo nadgradil desetletno delo oživljanja arheološkega najdišča Simonov zaliv. Foto: Radio Koper
Simonov zaliv
S parkom želijo popestriti kulturno in turistično ponudbo. Foto: Radio Koper

Dodaj v

V Simonovem zalivu nastaja prvi podvodni arheološki park

Restavracija rimske vile z mozaiki
16. marec 2015 ob 18:25,
zadnji poseg: 16. marec 2015 ob 18:41
Koper - MMC RTV SLO

Park bo čez dobro leto zaživel v okviru več kot 1,2 milijona evrov vrednega projekta Arheologija za vse. Vodilni partner je Inštitut za Sredozemske študije Univerze na Primorskem.

Projekt zajema tako restavratorska dela na območju rimske vile s pristaniščem, kakor tudi vzpostavitev arheološkega interpretacijskega centra in interaktivne razstave. Njegovi glavni cilji so povečati dostopnost arheološkega parka najširši javnosti, omogočiti njegovo delovanje skozi vse leto ter ga umestiti v kulturno in turistično ponudbo okolja. Rimsko vilo z mozaiki bodo restavrirali in ustrezno zaščitili. Javnosti bo dostopno tudi pristanišče, ki je bilo nekoč največje v Istri, sedaj pa je meter in pol pod morsko gladino.

"Na ta način smo želeli poudariti ostanke rimskega pristanišča, ki so pod vodo še vedno vidni in prepoznavni. Zato je smiselno, da na to opozorimo. In ne nazadnje, zakaj na tem prostoru, ki je prostor turizma in kjer je vedno veliko ljudi, ne bi opozorili še na nekaj drugega, na tisto nekaj več in to ponudili na privlačen način. Denimo, lahko se potopiš, tudi če si začetnik, se dodatno izobraziš in tako spoznavaš kulturno dediščino in njen pomen," pojasnjuje vodja projekta Irena Lazar.

Za podvodni poligon in potope z nepotapljači bo skrbel piranski Inštitut za potapljanje. Edinstveno izkušnjo, razumevanje in izmenjavo informacij na najdišču pa bo s pripovedovanjem zgodb preko digitalnih tehnik oblikoval islandski partner, podjetje Gagarin. S projekti kulturne dediščine ima sicer številne izkušnje, prvič pa se sooča s podvodnim parkom. Kakor nam je povedal predstavnik družbe Geir Borg, je delo v Simonovem zalivu nekako podobno njihovemu projektu za turiste na Islandiji, ki nastaja v osrčju ledenika, do katerega bodo obiskovalci prišli skozi predor. Preko zvočne podobe besede "Koper" pa je Borg našel tudi simbolno morsko povezavo, saj v islandščini, kakor nam je povedal, označuje "mladega tjulnja".

Projekt Arheologija za vse bo nadgradil desetletno delo oživljanja arheološkega najdišča Simonov zaliv in predstavlja kakovosten preskok v delovanju arheološkega parka.

Lea Širok, Radio Koper

Prijavi napako
Komentarji
Alchemist
# 16.03.2015 ob 19:23
Inštitut za Sredozemske študije Univerze na Primorskem.

Pravi naziv je Inštitut za dediščino sredozemlja, ki je del Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na primorskem (ZRS UP),
ZeK
# 17.03.2015 ob 11:25
talibansko razmišljanje večine.
kulturno dediščino vidijo kot oviro razvoja in nebodigatreba.

razviti narodi iz nje kujejo samozavest in - dobiček.
Gepard007
# 18.03.2015 ob 08:39
Lahko bi naredili eno letovišče z rimskimi vilami... Trlo bi se ljudi.
Roky89
# 17.03.2015 ob 14:28
@visoki

Tovarne odpirajo podjetniki in ne arheologi ali javna uprava... Pa tud kaj ti bo tovarna? Služila bi spet za zaposlovanje 500 ljudi, ki samo čakajo da bo delo padlo z lufta.
a123b
# 17.03.2015 ob 14:58
Sami kulturniki, če neka stvar ne more preživet sama, ne more živet na tuj račun.
Npr. naši muzeji so isti primer. Aja tam je zaposlenih veliko javnih parazitov.
Mislim, da se ta arheološki park sigurno ne bo.
visoki
# 17.03.2015 ob 10:52
bog ne daj,da bi kakšno tovarno odprli
Bivši uporabnik
# 16.03.2015 ob 19:06
Inštitut za Sredozemske študije
OMG
Kazalo