Odpadke bodo odvažali drugam, dokler za deponijo v Stari Gori ne pridobijo okoljevarstvenega dovoljenja za odlaganje. Foto: BoBo
Odpadke bodo odvažali drugam, dokler za deponijo v Stari Gori ne pridobijo okoljevarstvenega dovoljenja za odlaganje. Foto: BoBo

Takšen je dogovor s sestanka županov ožjih Goriških občin z direktorjem novogoriške komunale, potem ko je včeraj Svet krajevne skupnosti Rožna Dolina zahteval, da odlagališče začasno preneha obratovati, saj okoliški prebivalci ne prenašajo več smradu, ki se širi z odlagališča. Odpadke bodo predvidoma začeli odvažati drugam že v prihodnjem tednu, nekaj ponudb že imajo.
Kaj so se z župani dogovoril, pojasnjuje direktor novogoriške komunale Andrej Miška: "Dogovor je, da poskušamo sanirati stanje, ki je nastalo zato, ker nam ni uspelo pridobiti okoljevarstvenega dovoljenja. Prvi ukrep je ta, da bomo te začasno odložene odpadke tudi začasno prekrili in omejili širjenje smradu. Seveda je pa to možno samo pod pogojem, da ne bomo več dovažali odpadkov."
Zato bodo v prihodnjem tednu poiskali odlagališče v Sloveniji, ki bo te odpadke sprejelo. "Nekaj ponudb že imamo, treba je doreči podrobnosti, pod katerimi pogoji bodo pripravljeni te odpadke sprejeti in pa seveda organizirati sam prevoz, manipulacijo in vse, kar sodi zraven."
Odpadke bodo odvažali drugam, dokler za odlagališče v Stari Gori ne pridobijo okoljevarstvenega dovoljenja za odlaganje. Na vprašanje, ali se bo odvoz poznal na položnicah občanov, Miška odgovarja: "V prvi fazi ne, ker je pač za to potreben sklep občinskih svetov. Potem pa gotovo, ker občine enostavno tega bremena ne bodo zmogle."
Miška še dodaja, da bi lahko o novih cenah komunalnih storitev občinski sveti odločali že kmalu jeseni. Predsednik sveta Krajevne skupnosti Rožna Dolina Valter Vodopivec je zadovoljen s predlagano rešitvijo. Vendar, kot pravi, bo treba počakati njeno uresničitev, saj so dobili že kar nekaj praznih obljub.

Karin Zorn, Radio Koper