Neskladja, ki jih je agencija za okolje opazila med predlogom in uveljavljenim občinskim prostorskim načrtom, so se nanašala prav na območje, kjer naj bi stal univerzitetni kampus. Foto: Radio Koper
Neskladja, ki jih je agencija za okolje opazila med predlogom in uveljavljenim občinskim prostorskim načrtom, so se nanašala prav na območje, kjer naj bi stal univerzitetni kampus. Foto: Radio Koper

Dobro leto po sprejetju vipavskega občinskega prostorskega načrta ga občina že drugič spreminja. Prvič je popravke zahtevala agencija za okolje, saj je opazila neskladnosti med predlogom načrta in uveljavljenim aktom. Novo spremembo pa zdaj zaradi nameravane gradnje univerzitetnega kampusa pripravlja občina: spremeniti želi namensko rabo zemljišča za kampus in urediti primerno protipoplavno zaščito.

Neskladja, ki jih je agencija za okolje opazila med predlogom in uveljavljenim občinskim prostorskim načrtom, so se nanašala prav na območje, kjer naj bi stal univerzitetni kampus. Poleg razhajanj v namenski rabi omenjenega zemljišča je bila največja težava v tem, da je občina Vipava v uveljavljenem prostorskem načrtu stavbna zemljišča zarisala tudi na poplavno ogrožena območja. V postopku priprave načrta pa takšne razširitve na agenciji niso ustrezno presojali, niti določili omilitvenih ukrepov. Občina je neskladja pred kratkim odpravila.

Zdaj prostorski načrt ponovno spreminja z namenom, da bi zagotovila pogoje za gradnjo kampusa, saj je zemljišče, ki ga ponuja novogoriški univerzi, na rahlo poplavnem območju. Vipavski župan Ivan Princes je povedal: "Če hočemo doseči nepoplavno območje, je treba narediti neke kanale. Študija je pokazala, da je to mogoče, vendar je za tako velik poseg potrebna sprememba OPN-ja. Zdaj smo v postopku spreminjanja OPN-ja, vendar istočasno delamo tudi strokovne analize, tako da računamo, da bomo dosegli roke, nekje do konca marca prihodnje leto." Do takrat je namreč upravni odbor Univerze v Novi Gorici podaljšal rok za dopolnitev vlog oziroma ponudb za gradnjo kampusa. Za kampus si še vedno prizadevajo tudi v Novi Gorici.

S pridobivanjem vseh potrebnih zemljišč in z urejanjem projektne dokumentacije za gradnjo kampusa ob Kornu se ukvarjajo tudi na Mestni občini Nova Gorica. Vsaj tako je novogoriški župan Matej Arčon sporočil vodjem svetniških skupin, ki so zahtevali sestanek z njim na to temo. Svetniki so se sicer sešli tudi z rektorjem Univerze v Novi Gorici Danilom Zavrtanikom. Odbor za šolstvo pri novogoriški občini naj bi do januarske seje mestnega sveta pripravil natančno časovnico o tem, kako bo občinska uprava uresničevala zastavljene cilje v povezavi z gradnjo kampusa v Novi Gorici.
Karin Zorn, Radio Koper