Veber je bil slavnostni govornik na prireditvi. Foto: BoBo
Veber je bil slavnostni govornik na prireditvi. Foto: BoBo
Veber na Okroglici

"Rešitev je naše enotno sporočilo, da zmoremo sami reševati naše ključne probleme in da ne podležemo brezosebni neoliberalni politiki," je na prireditvi ob 60. obletnici množičnega zborovanja na Okroglici, poimenovani "Tu smo doma", dejal Veber.
"Morda bi lahko koga zmotilo tudi dejstvo, da gre za množično zborovanje, katerega osrednji udeleženec je bil tedanji predsednik Josip Broz - Tito, ki je 300.000-glavo množico spodbudno in jasno nagovoril z domoljubnimi besedami: Tu smo in tu bomo ostali, svobodni, neomajni v borbi za mir, odločeni žrtvovati vse, če bi kdor koli hotel vzeti samo košček od našega narodnega telesa," je poudaril predsednik DZ-ja.

"S tem zborovanjem smo Slovenci, enotni in združeni kot le malokdaj v zgodovini, dali Italiji in celotni mednarodni skupnosti jasno vedeti, da hočemo, da slovensko ozemlje ostane slovensko in da smo odločeni braniti vsako ped naše zemlje!" je še poudaril.
Na prireditvi, ki se jo je udeležilo okrog 2.500 ljudi, so odkrili spominsko obeležje. Zamisel za počastitev dogodka je že pred tremi leti dal zgodovinar Branko Marušič, spomenik pa je nastal po zamisli arhitekta Jerneja Kraigerja. Ob sami slovesnosti so organizatorji, Območno združenje borcev za vrednote NOB-ja Nova Gorica in Občina Renče-Vogrsko, izdali tudi brošuro ter spominsko razglednico. Na Okroglici na Vogrskem se je 5. in 6. septembra leta 1953 zbralo okoli 300.000 ljudi iz Slovenije in takratne Jugoslavije, ki so protestirali proti težnjam Italije, da bi mejo spreminjala v škodo Jugoslavije.

Veber na Okroglici