Ob srečanju borcev, veteranov  in krajanov Vuzenice so izvedli tudi učno uro domoljubja in zgodovine. Foto: Duška Lah
Ob srečanju borcev, veteranov in krajanov Vuzenice so izvedli tudi učno uro domoljubja in zgodovine. Foto: Duška Lah
Slavnostni govorec je bil Ladislav Lipič. Foto: Duška Lah

Letošnje 19. srečanje Vuzeničanov je popestrilo veliko različnih dogajanj, veselo bo tudi v zabaviščnem šotoru in ob njem, nedelja pa je bila namenjena zgodovini. Tako so se spominjali 69 let od ustanovitve Zidanškove brigade in prelomnic v slovenski zgodovini.
Na Svetem Primožu so že dopoldne izvedli učno uro zgodovine in domoljubja, ki postaja tradicionalna. Letos so povabili medse generala Ladislava Lipiča, tudi predsednika Zveze veteranov Slovenije. Govoril je obdobju Teritorialne obrambe (TO) vse od ustanovitve leta 1968 pa do osamosvojitvene vojne 1991 in o obdobju preimenovanja TO-ja v slovensko vojsko in preoblikovanju naborniškega sistema v poklicno vojsko.
Ladislav Lipič je bil tudi slavnostni govornik na srečanju v Vuzenici, kjer je med drugim dejal: "Ponovno se ozrimo nazaj v zgodovino 20. stoletja in spominjajmo se uporništva slovenskega naroda in bodimo ponosni! Razumimo to uporništvo v vsej njeni tragičnosti, v vseh vidikih veličastnosti in v vseh njenih številnih žrtvah. Zavedajmo se številnih bolečih spominov, spoštujmo pravico vsakega do teh spominov in se zavedajmo, da vsi ti spomini terjajo pieteto.
Vendar to ne pomeni, da lahko potvarjamo zgodovino in dogodke, to ne pomeni, da smemo izenačevati izdajo z bojem za svobodo. Tisti, ki smo rojeni po drugi svetovni vojni, predvsem pa tisti, ki so rojeni v samostojni Sloveniji, težko razumejo stalne prepire in potvarjanja zgodovine. Dolžnost vseh nas je, še posebej pa predstavnikov našega javnega političnega življenja, da za vedno zaprejo ta plaz prepirljivosti in medsebojnih obračunavanj v korist svojih strank in volivcev. Takšno početje ni domoljubno in ne prispeva k našemu sobivanju in sožitju."

Vuzeniški župan Franjo Golob je poudaril tudi pomen domoljubja, zato s ponosom vsako leto pripravljajo v občini spomin na Zidanškovo brigado, kjer je priložnost za srečanje borcev, pa tudi obujanje spominov na čas in ljudi, ki so doživljali grozote druge svetovne vojne in njene posledice.