Ljubljančani in obiskovalci Ljubljane bodo na koncu imeli na voljo le še okoli četrtino predvidenih dostopovnih točk. Foto: EPA
Ljubljančani in obiskovalci Ljubljane bodo na koncu imeli na voljo le še okoli četrtino predvidenih dostopovnih točk. Foto: EPA

Pred dobrima dvema letoma so Ljubljanska mestna občina, Telekom in podjetje Nil sklenili pogodbo o postavitvi mestnega brezžičnega omrežja, ki bi za uro na dan vsakomur omogočilo brezplačen dostop do svetovnega spleta. Predvideli so postavitev 1.430 dostopovnih točk, predvsem znotraj avtocestnega obroča, nekaj pa tudi zunaj.
A zadeve se komplicirajo. Podjetje Nil je od pogodbe odstopilo. Domnevno zaradi padca kupne moči uporabnikov. Ostala sta še ljubljanska mestna občina in Telekom, ki bosta prihodnji mesec podpisala novo, manj ambiciozno pogodbo. Trenutno deluje nekaj več kot desetina predvidenih točk. Po besedah župana Zorana Jankovića pa se projekt nadaljuje, vendar v manjšem obsegu.
»Teh, že postavljenih 170 točk, bomo dodelali, bomo pa pokrili tudi tiste točke zunaj obvoznice, za katere bomo presodili, da je potreba po Wi-freeju,« je dejal Janković, skupaj pa naj bi bilo okoli 450 dostopovnih točk. Sicer pa uporabnikov Wi-freeja ni tako malo, povprečno se jih na mesec nanj priključi več kot 15.000.