Bodo severna vrata le zrasla? Foto: BoBo
Bodo severna vrata le zrasla? Foto: BoBo

Stečajni upravitelj S1 Bojan Klenovšek je z družbo Vekavro, ki jo zastopa Susanna Vermishyan, že sklenil pogodbo za parcelo s pripadajočim gradbenim dovoljenjem. Pogodba je sklenjena z odložnim pogojem, da bo sodišče k pogodbi dalo soglasje, izhaja iz objave na spletni strani Ajpesa.

Sodišče je ločitvene upnike - družbi Ofis arhitekti, BMI, Družbao za upravljanje terjatev bank (na katero je bila prenesena terjatev NLB do S1), Spino II, Dizda plus in NLB Leasing - k podaji mnenja o nameravani prodaji prav tako že pozvalo 17. aprila. Upniki morajo sedaj svoje mnenje sodišču sporočiti do 2. maja.

Iz pogodbe o prodaji je razvidno, da je prodajna cena 1,677 milijona evrov z DDV-jem, družba Vekevro pa je 6. decembra lani plačala 100.000 evrov varščine. Kupec se tudi je zavezal, da bo nadaljeval izvajanje meritev pomikov gradbene jame.

Dve neobstoječi stolpnici, ena resnična jama
Gradbena jama je edino premoženje družbe S1, ki je bila ustanovljena za izvedbo projekta gradnje ene od dveh načrtovanih stolpnic na Bavarskem dvoru, ki bi skupaj sestavljali t. i. Severna ljubljanska vrata. Na drugi strani Slovenske ceste, poleg Telekomove stavbe, naj bi po načrtih stala še ena stolpnica, katere vlagatelj je družba Erste Group Immorent Ljubljana.

Gradbeno dovoljenje za stolpnico S1 je bilo izdano januarja 2010, nato pa januarja 2013 podaljšano. Susanna Vermishyan - hči Armenca Vaagna Vermishyana, lastnika ruske družbe VEK Group - je za današnjo izdajo Dnevnika povedala, da želijo najprej počakati na sklep sodišča in nadaljevati projekt.

Gradbeno dovoljenje po navedbah časnika predvideva gradnjo štirih kletnih etaž z garažami, pritličja, namenjenega gostinski in trgovski dejavnosti, ter 20 nadstropij. V prvih 15 so predvideni poslovni prostori, v preostalih pa stanovanja.

Ljubljanski mestni svet bo po navedbah časnika maja odločal o spremembah prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora, po katerih bi bila dovoljena gradnja v dveh etapah. V prvi bi zgradili podzemne garaže in pritličje, v drugi pa ostala nadstropja.