Na Šmarčni so Žive jaslice pripravili že 13. Foto: Goran Rovan
Na Šmarčni so Žive jaslice pripravili že 13. Foto: Goran Rovan
Pripovedujejo Božično zgodbo o rojstvu Jezusa. Foto: Goran Rovan
V predstavi sodelujejo tudi angelčki. Foto: Goran Rovan
V jaslicah so tudi žive živali. Foto: Goran Rovan

Večina kristjanov je na predvečer božiča pričakala praznik Jezusovega rojstva. V spomin na ta dogodek verniki marsikje postavljajo jaslice. Vse več pa je v naših krajih tudi živih jaslic, ki privabijo tudi veliko obiskovalcev. Tako so tudi na Šmarčni člani ŠKD Večno mladi pripravili že 13. žive jaslice. Lani jim jih zaradi slabega vremena ni uspelo izvesti, saj je bil teren v gozdu preveč razmočen.

Prvi dve leti so zagnani Šmarčani pripravili Žive jaslice kar na kmečkem vozu, na katerem sta ob jaslih sedela Jožef in Marija z detetom. Ob vozu so hodili pastirci in angelčki, ki so prepevali božične pesmi. In s tem vozom so na božični večer hodili od hiše do hiše in obiskali tudi sosednjo vas.

Zaradi lepega sprejema in navdušenja ljudi so se odločili, da jaslice predstavijo tudi drugim. In to v obliki dinamične igre, v idiličnem naravnem okolju ob koči pri gozdu, kjer imajo Šmarčani svoj prostor za druženje.

Predstavijo božično zgodbo
Tako vsako leto ob potočku postavijo majhno mesto Betlehem, votlino z jaslimi, hlevček za živali, cerkvico, mlin in tako pričarajo vzdušje božičnega časa. Seveda predstavijo tudi božično zgodbo, kako sta Jožef in Marija iskala bivališče, kjer bi prenočila in bi Marija rodila. Povsod sta bila zavrnjena, zato sta se zatekla v votlino, kjer se je običajno zadrževala živina.

Med iskanjem prenočišča srečujeta pastirje, ki pasejo in krmijo živali, se grejejo ob ognju, pečejo krompir. Ko končno najdeta zatočišče, jih z božičnimi pesmimi pozdravijo angelčki. Ko se odrešenik rodi, na nebu opazijo zvezdo, ki nenavadno sije in oznanja rojstvo velikega kralja. Jezusa pridejo počastiti trije kralji, ki mu darujejo zlata, kadilo in mere. Darila prinesejo tudi pastirji, ženici, kjer sta Jožef in Marija dobila okrepčilo, mlinar in mlinarica.

Z Živimi jaslicami na Šmarčni si vsako leto znova popestri praznične dni zelo veliko obiskovalcev, kar pomeni, da gre za zanimiv in v širšem okolju zelo dobro sprejet projekt. In res je za številne posebno doživetje poslušati božične pesmi, ki se razlegajo v gozdu. Predstavo je tudi letos s svojim petjem popestril priznani tenorist Marko Železnik.

Žive jaslice so posebno doživetje tudi za najmlajše obiskovalce, saj lahko opazujejo pastirce, ki skrbijo za živali (ovce, koze, osel), mlin, ki ga številni vidijo prvič, po predstavi pa se lahko vsi fotografirajo z igralci in živalmi in si »Jezuščka« ogledajo tudi od blizu.

Žive jaslice danes tudi drugje
Celotna predstava Šmarčanov je ozvočena in osvetljena s posebnimi lučmi in baklami. Sodeluje 30 nastopajočih in še nekaj nepogrešljivih članov društva, ki vsako let pripravljajo sceno in scenarij, organizirajo in vodijo celotno prireditev in skrbijo za vse spremljajoče dejavnosti. Predstava traja približno 40 minut, ogled pa je brezplačen. Prizorišče je ob glavni cesti Sevnica-Radeče.

Na Šmarčni bodo Žive jaslice pripravili še danes ob 18. uri. Te pa ne bodo edine v Posavju. K ogledu živih jaslic vabijo danes ob 16.30 tudi Krčani. Pripravili jih bodo pri tamkajšnji občini, njihov gost pa bo Domen Humar. Kulturno društvo Zvezda in župnija Dobova pa vabita na ogled živih jaslic ob 17. uri za župnijsko cerkvijo v Dobovi. Na božični večer pa so Žive jaslice že uprizorili tudi mladi iz Župnije Leskovec pri Krškem.

Za MMC Goran Rovan