V žrebetišču na Gmajni je zdaj dest žrebičkov. Foto: Goran Rovan
V žrebetišču na Gmajni je zdaj dest žrebičkov. Foto: Goran Rovan

Že več kot dve desetletji pri nas država pomaga pri spodbujanju reje avtohtonih pasem konj. Tako je v Brigi na Kočevskem vrsto let delovalo žrebetišče za tri gospodarne pasme - posavce, haflingerje in slovenske hladnokrvne konje. Ker je za to dejavnost vse manj državnega denarja, so se rejci odločili, da uredijo novo žrebetišče, kjer bodo vzgajali izbrana žrebeta za nadaljnjo vzrejo dveh pasem, medtem ko bo žrebetišče za pasmo slovenskih hladnokrvnih konj še vedno na Kočevskem.

Novo žrebetišče so uredili na Gmajni v krški občini, kjer je že deset enoletnih žrebet. Njihov odkup so financirali rejci konj pasme posavec in haflinger. To žrebetišče so bili primorani poiskati, ker je država zmanjšala obseg denarja za to spodbudo. Stane Bergant, predsednik Slovenskega združenja rejcev konj pasme haflinger pojasnjuje: "Javnega denarja za žrebetišče je bilo vsako leto manj in morali smo izbrati novo lokacijo oziroma izvajalca, ki je bil pripravljen žrebeta vzrejati pod ugodnejšimi pogoji. Se pravi ceneje in v prosti reji."

Za to se je odločil Andrej Gregorič, ki ima v svojem hlevu kar nekaj posavcev. Njegova naloga bo, da bo enoletnim žrebetom priskrbel dovolj krme, veterinarsko oskrbo in jih tudi socializiral. Mojca Nushol, ki je zdaj postala strokovni vodja pasem haflinger in posavec, dodaja, da bo tudi strokovni nadzor prešel na druge: "Za strokovni nadzor je do zdaj skrbela veterinarska fakulteta. Zdaj je prišlo do spremembe, tako da se ta nadzor prenaša na priznano rejsko organizacijo za haflingerje in priznano rejsko organizacijo za posavce."

Rejci so prepričani, da so s tem omogočili nadaljnjo strokovno vzrejo konj teh dveh pasem, saj imamo v Sloveniji okoli 800 posavcev in 500 haflingerjev.

Za MMC Goran Rovan