Daleč največji odstotek anketiranih je neopredeljenih. Foto: RTV SLO
Daleč največji odstotek anketiranih je neopredeljenih. Foto: RTV SLO

Za osem odstotkov je najpomembnejši osebni stik.

O tem, kaj prepriča volivce
Raziskava Cati
Za največ ankentiranec je pri izbiri kandidata pomembno njegovo preteklo delo. Foto: RTV SLO

SDS je na vrhu s 15 odstotki, LDS je na drugem mestu dobil 11 odstotkov, SD ima en odstotek manj in se zdaj kiti z desetimi odstotki podpore. NSi ima pet odstotkov podpore, isti rezultat je dosegel tudi SNS. SLS je dobil dva odstotka podpore manj, najmanjša vladna stranka DeSUS, pa je dobila 2 odstotka.

Za kakšno drugo stranko bi volila 2 odstotka vprašanih, neopredeljenih pa je 25 odstotkov vprašanih. Volitev se zagotovo ne bi udeležilo 21 odstotkov vprašanih. Pri vprašanju o tem, katero stranko bi volili, če bi šlo za volitve v slovenski parlament, so odgovori tega in prejšnjega tedna zaradi večje zanesljivosti združeni. Odgovarjalo je 674 ljudi.

Najbolj vpliva preteklo delo
Pri vprašanju, kaj vpliva na odločitev anketirancev pri izbiri župana, največ vprašanih meni, da je to preteklo delo kandidata (67 odstotkov), medtem ko so za 11 odstotkov odločilna predvolilna soočenja. Za osem odstotkov je najpomembnejši osebni stik, za šest odstotkov pa reklamni spoti in plakati. Druga propagandna dejavnosti kandidatov prepriča en odstotek vprašanih, z "Ne vem." pa je odgovorilo osem odstotkov anketirancev. Na to vprašanje je odgovarjalo 329 ljudi.

Večja nenaklonjenost Janševi vladi
V raziskavi je bilo zastavljeno tudi vprašanje o podpori vladi Janeza Janše. Kot zelo uspešno jo je ocenilo 10 odstotkov ljudi, 13 odstotkov meni, da dela uspešno, večina, 41 odstotkov vprašanih, pa meni, da njeno delo ni niti uspešno niti neuspešno. 23 odstotkov pravi, da dela neuspešno, 14 odstotkov pa delo ocenjuje kot zelo neuspešno. Vprašanih je bilo 336 ljudi.

Davčne spremembe imajo majhno podporo
Precej je teden zaznamovala tudi razprava o davčnih spremembah. Anketa je pokazala, da jih ne podpira kar 60 odstotkov ljudi, spremembam je naklonjenih 16 odstotkov, 15 odstotkov pa je odgovorilo, da davčnih sprememb sploh ne pozna. Neopredeljenih je devet odstotkov od 344 vprašanih.

Zadnje vprašanje, pri katerem je sodelovalo 293 ljudi, se je glasilo, kaj bo najverjetnejša posledica sprememb pri davkih. Pri tem so izpustili anketirance, ki sprememb ne poznajo. 48 odstotkov jih je menilo, da se bo dvignil DDV, 14 odstotkov meni, da se bodo dvignile plače, 11 odstotkov pričakuje razbremenitev gospodarstva, 21 odstotkov pravi, da se bo spremenilo kaj drugega, medtem ko je 11 odstotkov odgovorilo z "Ne vem.".

Za osem odstotkov je najpomembnejši osebni stik.

O tem, kaj prepriča volivce