Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Poleg najbolj izpostavljenih dogodkov in imen, ki so najmočneje zasijala v iztekajočem se letu in jih podrobno predstavljamo v spodnjih grafikah, moramo v rubriki "drugo" nujno omeniti še nekaj drugih zvezdnikov. Taylor Swift je na podelitvi glasbenih nagrad grammy postala prva glasbenica v zgodovini, ki je trikrat osvojila nagrado za najboljši album leta. Po kar 17 letih so se znova na kavču zbrali zvezdniki humoristične nanizanke Prijatelji in obujali spomine na dogodivščine s snemanj. Po 14 letih so nehali snemati resnično serijo V koraku s Kardashianovimi, najbolj izpostavljena članica klana, Kim, pa je po sedmih letih pomahala v slovo tudi zakonu z raperjem Kanyejem Westom. Med slavnimi pari se je končala tudi ljubezen glasbenikov Shawna Mendesa in Camille Cabello. Novembra je glasbeni svet pretresla tragedija na festivalu Astroworld v Houstonu, kjer je zaradi prenatrpanosti deset udeležencev koncerta Travisa Scotta umrlo, več kot 300-im so morali pomagati v bolnišnici.

Kako smo lupili leto ...
- v Sloveniji
- v svetu
- na športu
- na kulturi

Poslovilo se je nekaj znanih imen. Za posledicami covida-19 je umrl panonski trubadur Đorđe Balašević. V Londonu je v stotem letu starosti umrl mož kraljice Elizabete II., princ Filip, modni svet pa je pretresla smrt umetniškega direktorja Louis Vuittona Virgila Abloha, ki se je na skrivaj bojeval z redko obliko raka. Poslovila sta se tudi eden največjih raperskih zvezdnikov 90. let DMX in bobnar skupine Rolling Stones, Charlie Watts.

V Sloveniji je bila brez dvoma poroka leta slavje v Brdih, ko sta v zakon skočila vrhunski kolesar Primož Roglič in Lora Klinc. Na Melodijah morja in sonca je slavila Tatjana Mihelj s pesmijo Ples v dežju, Popevko pa je s pesmijo Volkovi osvojila Raiven. Na evrovizijskem odru v Rotterdamu je v drugem poskusu le stala Ana Soklič, ki pa je z balado Amen ostala v predizboru.

BENIFFER 2.0

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Verjetno največja novica iz sveta znanih v letu 2021 je, da sta igralska zvezdnika Jennifer Lopez in Ben Affleck po 17 letih obudila zvezo. Ben in Jennifer sta se prvič kot par pojavila skupaj decembra leta 2001 in v hipu postala ljubljenca medijev. Bila sta tudi zaročena – spomnimo se še ogromnega zaročnega prstana z rožnatim diamantom – a njuna zveza se je končala leta 2004. Jennifer se je le nekaj mesecev pozneje poročila s pevcem Marcom Anthonyjem, Affleck pa z igralko Jennifer Garner. Oba zakona sta razpadla, Ben se je nato bojeval z odvisnostjo od alkohola, za Jennifer Lopez je bilo še nekaj propadlih zvez, nazadnje je marca razdrla zaroko z nekdanjim bejzbolistom Alexom Rodriguezom. Aprila se je začelo šušljati, da sta se Ben in Jennifer Lopez znova našla, kmalu so paparaci postregli tudi s prvim fotografskim dokazom, poljubljanjem v restavraciji v Los Angelesu. Od junija letos sta 51-letnica in 48-letnik nerazdružljiva. Čas preživljata v Miamiju, Los Angelesu in na filmskih premierah po svetu ter si povsod izmenjujeta nežnosti.

HARRY IN MEGHAN PROTI KRALJEVEMU DVORU

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Marca se je zgodil eden najbolj gledanih televizijskih intervjujev v zadnjem desetletju, ko sta britanski princ Harry in njegova žena Meghan Oprah Winfrey povedala svojo plat resnice o odnosih z dvorom. In pri tem nista skoparila s kritikami. Meghan je dejala, da je nekatere člane družine skrbelo, kako temna bo sinova polt, ko se bo rodil, in dejala, da je bila tako osamljena, da se je bojevala s samomorilnimi mislimi. V Buckinghamski palači je zavladal pravi vihar. Odnosi med Harryjem in Meghan, ki s sinom Archiejem in hčerko Lilibet živita v Kaliforniji, in Londonom se do danes niso izboljšali. Dvor je aprila prizadela še novica o smrti kraljičinega moža, princa Filipa, ki je dočakal skoraj sto let. Veselili pa so se tudi naraščaja – poleg Meghan sta rodili tudi princesi Eugenie (sina Augusta) in Beatrice (hčer Sienno) pa tudi Zara Tindall (sina Lucasa). Kraljica Elizabeta II., ki so jo letos mučile težave z zdravjem, ima tako že 12 pravnukov.

KULINARIČNA PRAVLJICA ANE ROŠ

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Slovenska chefinja Ana Roš iz Hiše Franko je že nekaj let del svetovne kulinarične elite, kljub temu – ali prav zato – ker je kulinarična samoukinja. Trenirala je smučanje, študirala diplomacijo, v gostilni Hiša Franko je sprva le pomagala streči. Danes se korak za korakom bliža samemu kulinaričnemu vrhu. Na podelitvi nagrad The Best Chef Awards 2021 se je septembra uvrstila kar na sedmo mesto lestvice najboljših kuharjev na svetu. Njena kolegica v Hiši Franko Maša Salopek pa je bila razglašena za najboljšo slaščičarko na svetu. Nova potrditev, da je slovenska kulinarika na pravi poti, je prišla že nekaj dni pozneje, ko je vodnik Michelin Guide Slovenia delil tako želele zvezdice. Hiša Franko je obdržala dve, po eno so ohranili tudi vsi lanski dobitniki – Atelje, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk in Vila Podvin. Na novo je zvezdico prejelo Gostišče Grič.

MÅNESKIN – ITALIJANSKI ROCK OSVAJA SVET

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Italijanski glam rokerji Måneskin (dansko ime za mesečino) ne delujejo prav dolgo, le pet let. Začeli so igrati na rimskih ulicah, nato pa se prebili iz anonimnosti z drugim mestom v italijanski resničnostni oddaji X Factor. V Italiji so bili priljubljeni, drugje popolnoma neznani. To se je spremenilo letos. Zmaga na Sanremu jih je ponesla na Evrovizijo v Rotterdamu, kjer so z energično Zitti e buoni osvojili evropsko občinstvo. Strasti niso razvnemali le s podobo in izzivalnim nastopom, zaokrožile so celo govorice, da so med glasovanjem na mizi imeli kokain. Obtožbe so bile neutemeljene. Måneskin so poleti osvajali evropska koncertna prizorišča, jeseni pa začeli graditi tudi kariero v ZDA. Nastopili so v oddajah Jimmyja Fallona in Ellen DeGeneres, imeli več razprodanih koncertov in bili predskupina Rolling Stonesom. Na MTV-jevih evropskih glasbenih nagradah so postali najboljša rokovska zasedba.

VEČNA DRAMA BRITNEY SPEARS

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Britney Spears, nekdanja popprinceska, je nekaj dni pred 40. rojstnim dnem dočakala svobodo. Sodišče je namreč po skoraj 14 letih končalo postopek skrbništva njenega očeta Jamieja, ki je upravljal ne le njene poslovne, ampak tudi popolnoma zasebne stvari. Zvezdnica je na sodišču pričala, da v tem času brez očetovega dovoljenja ni smela sama zapustiti doma, voziti avtomobila, iti po nakupih ali imeti otrok. O njenem statusu je bilo posnetih več dokumentarnih filmov, pred sodiščem pa so se redno zbirali privrženci gibanja #FreeBritney. Zdaj, ko si je priborila svobodo, je dejala, da želi biti "zagovornica ljudi z resničnimi težavami" in spremeniti "koruptivni sistem". Zadnjič je na odru stala leta 2018. S kako hudimi duševnimi težavami se sicer bojuje, ni znano.

MEME LETA – PLETENE ROKAVICE BERNIEJA SANDERSA

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Eden najbolj priljubljenih memov leta 2021 je nedvomno fotografija sključenega demokratskega politika Bernieja Sandersa, ki je popolnoma nezainteresiran in v prav nič slavnostni opravi spremljal januarsko inavguracijo Joeja Bidna. V zimskem mrazu se je oblekel temperaturam primerno, ne pa prav elegantno – v udobno jakno, na roke pa si je nadel ogromne volnene rokavice. Njegova zdolgočasena drža na stolu se je v hipu znašla v številnih fotomontažah – Sandersa so tako posadili v restavracijo, k britanski kraljevi družini, v filmske prizore in na bojno fronto. Ženska, ki je Sandersu izdelala rokavice, je dobila nepričakovan posel, saj so jo Američani zasuli z naročili. Sanders pa je svojo opravo pojasnil z besedami: "Mi v Vermontu vemo nekaj o mrazu in ne skrbimo za visoko modo. Želimo poskrbeti za to, da nam je toplo, in to sem storil tudi jaz."

VRNITEV ADELE NA GLAVNI ODER

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Britanskega glasbenega fenomena, pevke Adele, po izjemnih uspehih albumov 19, 21 in 25 kar šest let skorajda ni bilo na spregled. Po ločitvi se je s sinom Angelom preselila v Los Angeles, kjer je živela daleč stran od oči medijev, brez nastopov in intervjujev. A v drugi polovici letošnjega leta so počasi o njej začele kapljati novice. Sprva je presenetila s spremenjenim videzom, saj je močno shujšala, nato je razkrila novega partnerja – športnega agenta Richa Paula –, oktobra pa še novi album z naslovom 30. To je njen prvi album po šestih letih, kot je dejala, je z njim želela sinu pojasniti, zakaj se je odločila za ločitev. Prvi singel, klavirska balada Easy On Me, je bil na Spotifyju le v enem dnevu pretočen kar 24-milijonkrat, kar je absolutni rekord. Odlično kaže tudi celotnemu izdelku, saj si je prislužil naziv najhitreje prodajanega albuma v letu 2021.

NOVINKA LETA – OLIVIA RODRIGO

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Olivia Rodrigo, Američanka s filipinskimi koreninami, je v enem zamahu pri rosnih 18 letih osvojila glasbeni svet. Zaradi vlog v Disneyjevih nanizankah je že imela svoje občinstvo, januarja, ko je izdala prvi singel Drivers Licence, pa jo je spoznal ves svet. Postala je najmlajša soloizvajalka na vrhu lestvice Billboardovih Hot 100, to je bila tudi prva pesem v zgodovini Spotifyja, ki je bila v enem tednu pretočena več kot 80-milijonkrat. Olivia je nadaljevala v tem slogu, saj je izdala še singla Deja Vu in Good 4 U, maja pa tudi debitantski album Sour, ki so ga tako kritiki kot poslušalci odlično sprejeli. Zanj si je prislužila kar sedem grammyjevskih nominacij, poznavalci pa so ga označili za himno generacije Z. Decembra je napovedala, da se bo v letu 2022 odpravila na koncertno turnejo. Julija pa smo jo lahko videli še v eni vlogi – na povabilo Bele hiše je pozvala vse mlade k cepljenju proti covidu-19. "Cepiva pomagajo vsem. Samo zato, ker mi nismo med najbolj ogroženimi, še ne pomeni, da enako velja za ljudi okoli nas. Cepimo se iz sočutja do drugih," je takrat dejala in posnela tudi več promocijskih videov.

COVID-19 ŠE MAHA Z REPOM

Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač
Foto: MMC RTV SLO/Ana Gombač

Za industrijo srečanj je še eno težko leto, ne le v Sloveniji, ampak po vsem svetu. Mnogi koncerti, družabni dogodki, prireditve so znova odpadli ali bili prestavljeni. Pogoj PCT in njegovo preverjanje, jasno označena sedišča, omejeno število ljudi, nošenje zaščitne maske ter razdalja med sedeži – to so postala zlata pravila vseh dogodkov. Ukrepi tako pri nas kot v drugih državah so se pogosto spreminjali, mnogi organizatorji so se v zadnjem hipu odločili, da pod tako strogimi pogoji dogodka ne morejo izpeljati. Nočni klubi še naprej životarijo, tudi decembrski praznični utrip kaže bolj klavrno podobo. Še eno izgubljeno leto, torej.moja