Foto:
Foto:

Ekipa priljubljene serije Village Folk že nekaj let obiskuje ljudi, ki nam pridelujejo hrano v različnih evropskih državah. Nabrala se je kopica zgodb, ki bodo združene v 50-minutno kompilacijo "Dobre ideje za prihodnost". Te dokazujejo, da je z jasnim ciljem in pogumom mogoče doseči marsikaj.

Če za kilogram krompirja lahko iztržiš le 10 centov, je nekaj najbolj življenjskega, če začneš razmišljati, kako naprej. Na Nizozemskem je kar četrtina obdelovalne zemlje namenjena pridelavi krompirja in nizozemska kmeta, intenzivna pridelovalca krompirja, sta si nekega večera po napornem delu v cvrtniku pripravila popečen krompir, ki jima je dal idejo: in danes uspešno prodajata čips dveh kmetov. Cena kilograma njunega krompirja je dobila dodano vrednost.

Če si v resničnostnem šovu, ki si se ga udeležil z veliko željo, da bi prišel do svoje kmetije "pogorel", iščeš nove možnosti, kako uresničiti svojo idejo. Valerija jo je in danes kmetuje na posestvu Naš raj.

Industrijska konoplja je izziv za Slovenijo. V Prekmurju je vse več mladih kmetov, ki združujejo idejo o projektu pridelave industrijske konoplje, ki bi lahko prinesla nova zelena delovna mesta. To stigmatizirano poljščino ves čas neupravičeno povezujemo z indijsko konopljo. Povpraševanja po olju, semenih, tekstilu iz industrijske konoplje je vedno večje.

Tudi reja piščancev na ekološki način v neposredni bližini Pariza je lahko donosen posel.
Avtohtone sorte rastlin, naša genska banka, ki smo jo kar nekaj časa zanemarjali, zdaj prihaja v ospredje. Jac je zbral več kot 900 starih sort zelenjave in sadja. Iz njih pripravlja tudi okusne jedi, ljudi uči kuhanja in svoj projekt prepleta s socialnim podjetništvom. Pri projektu Zgodovinski vrt mu pomagajo številni ljudje, ki so izgubili službo, so invalidi ali pa so se upokojili, pa še vedno želijo ustvarjati.

Kmetije na morju so nova oblika kmetovanja in pridelave beljakovin, ki lahko zamenjajo za okolje obremenjujočo živinorejo. Na Nizozemskem jih je vedno več tudi v zaščitenih naravnih parkih, kar pomeni, da so morske kmetije lahko bolj do okolja prijazne kot tiste na kopnem.

"Dobre ideje za prihodnost" - Kompilacija oddaj Village Folk
Ustvarjalci serija oddaj Village folk tudi v obliki kompilacije različnih zgod, ki bo na sporedu v soboto ob 13.30 na TVS 1, pošiljajo sporočilo, da je z željo in pogumom tudi ob vseh "polenih", ki nam jih pod noge meče sistem, v katerem živimo, mogoče najti svojo idejo za prihodnost tudi v pridelavi hrane.