Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
tržnica, zelenjava, hrana, solata
Kolumna Barbare Zrimšek
Barbara Zrimšek
Barbara Zrimšek Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Expo 2015 - Kako prehraniti planet in biološka pestrost Slovenije

Kolumna Barbare Zrimšek
4. maj 2015 ob 06:14,
zadnji poseg: 4. maj 2015 ob 07:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Hrana - energija življenja, strateška surovina naše prihodnosti - je v zadnjem času deležna vse večje pozornosti svetovnih žarometov.

Kako prehraniti planet Zemljo, kjer bo kmalu živelo 9 milijard ljudi, ki se tudi zaradi neodgovornega odnosa do okolja spopadajo z vse pogostejšimi naravnimi nesrečami, potresi, sušami, poplavami, podnebnimi spremembami, ki odnašajo pridelke, hrano … in vse bolj krčijo že tako okrnjeno možnosti, pravico? vsakega človeka do Hrane?

Hrana za prihodnost, energija za življenje, kako v prihodnje prehraniti planet je tudi slogan in vsebina letošnje svetovne razstave EXPO v Milanu. Ali to morda kaže, da se približujemo času, ko hrane tudi v Evropi, kjer je danes tretjino zavržemo, ne bo več v izobilju? Vizionarji to že vidijo in napovedujejo?

Američani so svoj paviljon na EXPU z vseh strani simbolično zasadili z zelenjavo, hamburgerji so skriti bolj v ozadju. Francija, najbolj kmetijska država v Evropi, na EXPU želi prispevati h globalni preskrbi s hrano, samooskrbi v državah v razvoju, njihov paviljon je podoba tržnice, tako tipične za številna francoska mesta, kjer se vse bolj zavedajo tudi pomembnosti trajnostnega razvoja, varčevanja z energijo, recikliranja, pa je zanimivo en sam gozd v vsej svoji biološki pestrosti. Zakaj Avstrijci, zakaj ne mi?

In slovenska predstavitev na EXPU. Se lahko tukaj vzdržim, da ne bi po nepotrebnem izgubljala življenjske energije?

Hrana je nekaj zelo pomembnega v našem življenju, je tesno povezana s kulturo, jezikom, verami, se pravi z neverjetno globalno-socialno mrežo ljudi. Hrana je kot energija življenja bazično povezana tudi z biološko pestrostjo tega planeta, ki jo v današnjem času neverjetno hitro izgubljamo, s čimer rušimo svoje zelo osebno naravno ravnotežje. Številne civilizacije, tudi Maji, so v zgodovini propadle, ker so načele ravnotežje v naravi, kot je danes intenzivna pridelava hrane, hibridov koruze in žit, velike farme za prirejo mesa, kjer živali živijo v okrutnih nenaravnih razmerah, gensko spremenjene rastline? Ste kdaj pomislili, zakaj lahko v supermarketu danes kupimo praktično samo 5 različnih sort jabolk? Jih je res samo toliko na svetu?

Kaj pa krivopecelj, bobovec, mošanček … Na Kozjanskem, v kakšni vasi na Bizeljskem jih zagotovo še najdemo. Tudi v Prekmurju, v Beli krajni, na Notranjskem … Biološka pestrost naše dežele je še vedno zavidljiva in neverjetna. Če k temu prištejemo še naravne vire, kot je na primer voda, je Slovenija izredno bogata država.

Čeprav ni v neposredni zvezi, ne morem pozabiti kolega z BBC-ja, ki je pred leti snemal oddajo na Planinskem polju. Ležal je v travi s kamero in pred njim se je brez kakršnega koli napora odvijala zgodba biološke pestrosti, številne rastline, različne žuželke in živali, so v okviru neverjetno majhnega biotopa, življenjskega prostora, prihajale v kader. Njegova spontana reakcija je bila seveda "pa saj to je vendar raj".

In v tem raju bi zagotovo lahko zelo zelo lepo živeti. Kot v pravljici - Slovenija, majhna država v osrednji Evropi, je razvila neverjetno zgodbo, prepovedala je vse McDonalde in je postala prepoznavna po pridelavi in izvozu ekološke hrane, ajdi, ki raste v vaseh nad Baško grapo, fižolu iz Hrovače, ptujski čebuli, ljubljanskem zelju ter solati ledenki. Slovenija načrtno ustvarja in ščiti gensko banko semen starih sort in pasem. Prepoznavna je po neverjetni kulinarični dediščini, ki je dodana vrednost in nadgradnja biološki pestrosti, ki jo ščiti in jo zna tudi trajnostno prodati.

Idejo EXPA je treba izkoristiti, je Prava ideja, da naredimo svetovno razstavo, čim prej, na celotnem ozemlju Slovenije, odpremo vse možnosti za nova zelena delovna mesta v Prekmurju na primer z industrijsko konopljo, na Kozjanskem s sortami starih jabolk, podpremo partnerske ekološke kmetije v okolici Ljubljane, odpremo vse možnosti, da zaživijo opuščene kmetije na idrijskem in tolminskem, "na rokah nosimo" mlade kmete, ki pridelujejo zdravo, ekološko pridelano hrano in tudi mlade oblikovalce, ki se ukvarjajo s trajnostnimi izdelki iz slovenskega lesa, ki ga imamo še več kot sosedje Avstrijci, ki so ga spet tako lepo unovčili na letošnjem EXPU.

In tako se absolutno odrečemo abstraktnosti, s katero se tudi tokrat predstavljamo v slovenskem paviljonu na EXPU, ki jo v teh dneh poudarja celo tam nastopajoči slovenski minister za gospodarstvo. Pa saj je vendar letošnja vsebina svetovne razstave EXPO zelo konkretna: Hrana za prihodnost, hrana energija življenja, kako prehraniti planet! Kje so slovenske inovativne ideje ob ameriških, francoskih, avstrijskih? Kje je energija države, ki ji je uspelo zadržati zavidljivo biološko pestrost svojega ozemlja, neprecenljivo bogastvo naravnih virov, neprecenljivo možnost, da pridela zdravo, kakovostno hrano in s tem ohrani svojo naravno dediščino, odpre zelena delovna mesta ter omogoči prihodnost mladim, ki jim to predstavlja izziv?

In razmišljam, ali je morda ta abstraktnost, s katero se predstavljamo tudi na EXPU, ta vzrok lubadar, ki uničuje našo biološko pestrost, osnovo za razvoj, rast, trajnostni razcvet ekološke državice v srcu Evrope, raja, kjer nam ne bo prišlo več na misel, da bi odmerili 600 evrov mesečnega davka mladi družini, ki nam prideluje ekološko hrano na partnerski kmetiji Razborc nad Izlakami /www.rtvslo.si/villagefolk/ in kjer bomo naredili vse, da zaživijo ekološke kmetije, ki bodo tudi z industrijsko konopljo v Prekmurju odpirale nova zelena delovna mesta tudi v butični tekstilni industriji …

Verjamem v pravljice in verjamem v biološko raznovrstnost Slovenije!!!

Barbara Zrimšek, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
skoviik
# 04.05.2015 ob 08:42
biološka pestrost?
najverjetneje ste mislili biotska pestrost ali biodiverziteta. Biološka pestrost je pestrost biologije, pestrost vede o živih bitjih.
KLIPAN
# 04.05.2015 ob 07:47
@Nikec3
Članek je odličen, vsaka čast novinarki.
Ti pa se le ubadaj z pikicami in vejicami.
Nikec3
# 04.05.2015 ob 07:06
Sedaj še najbolj objektiven del članka:

in vse bolj krčijo že tako okrnjeno možnosti, pravico? vsakega človeka do Hrane?

Hrana se piše z malo.

Hrana - energija življenja, strateška surovina naše prihodnosti….

Slovnica ne pozna štirih pikic.

da se približujemo času ko hrane tudi v Evropi, kjer jo danes tretjino zavržemo, ne bo več v izobilju……..vizionarji to že vidijo in napovedujejo?

Slovnica ne pozna 8 pikic.

kjer se vse bolj zavedajo tudi pomembnosti trajnostnega razvoja, varčevanja z energijo, recikliranja. pa je zanimivo en sam gozd v vsej svoji biološki pestrosti….zakaj Avstrijci zakaj ne mi?

Napačno postavljena pika. Za napačno postavljeno piko je mala začetnica. Spet 4 pikice.

Hrana je nekaj zelo pomembnega v našem življenju….., je tesno povezana s kulturo, jezikom , religijami….,se pravi z neverjetno globalno-socialno mrežo ljudi ….

5 pikic, nato za njimi vejica, pred eno vejico presledek, spet 4 pikice, na koncu presledek in šele nato 4 pikice.

velike farme za prirejo mesa, kjer živali živijo v okrutnih nenaravnih razmerah, gensko spremenjene rastline ?…..

Presledek, nato vprašaj in šele nato 5 pikic.

Kaj pa krivopecelj, bobovec , mošanček……na Kozjanskem, v kakšni vasi na Bizeljskem jih zagotovo še najdemo.


Spet presledek pred vejico, nato celo 6 pikic.
____________________________________________________________________

Pregledal sem dobro tretjino članka. Kako vas ni sram, da takšno kolumno objavite na javnem portalu?
Nikec3
# 04.05.2015 ob 06:58
Članek, ki zelo dobro izpolni dnevno kvoto bruhanja. Drugače pa povsem neprimeren za javno objavo.

Kako prehraniti planet Zemljo, kjer bo kmalu živelo 9 milijard ljudi, ki se tudi zaradi neodgovornega odnosa do okolja soočajo z vse pogostejšimi naravnimi nesrečami, potresi, sušami, poplavami, podnebnimi spremembami...

Hrana je kot energija življenja bazično povezana tudi z biološko pestrostjo tega planeta, ki jo v današnjem času neverjetno hitro izgubljamo, s čimer rušimo svoje, zelo osebno naravno ravnotežje.

Barbara Zrimšek, super da govorite o tem, mogoče bi lahko dodali še kakšen vir s podatki, da ne bo vse skupaj zvenelo kot floskule napisane v programu Združene levice.

Številne civilizacije tudi Maji, so v zgodovini propadle , ker so načele ravnotežje v naravi…

Kateri zgodovinar vam je pa to povedal?

velike farme za prirejo mesa, kjer živali živijo v okrutnih nenaravnih razmerah, gensko spremenjene rastline ?

Lahko definirate okrutno in nenaravno? Lahko današnje stanje primerjate z stanjem pred leti? Kaj je narobe z gensko spremenjenimi rastlinami?

Slovenija, majhna država v osrednji Evropi je razvila neverjetno zgodbo, prepovedala je vse Mcdonalde

1. Pravilno je McDonalds, ali McDonald's
2. Prepoved ni neka inovativna rešitev
jureimacure
# 04.05.2015 ob 19:02
@ barbara

Kje si prej bila? Si eko - novinarka ki ima informacije, kaj zdaj lajaš?
Ta EXPO bo tam še kar nekaj časa pojdi tja in vrži ven grmovnice in solato poflancej. Seveda dokler ni bilo paviljona nisi zmogla svojih pogledov in idej predstaviti. Očitno.
Tiste zelenjavarske dobrote, ki jih ti opisuješ ima vsak vrtičkar v Ljubljani in so predstavljene na vsakem turističnem sejmu.
Hrana za prihodnost, hrana energija S čim se pa možganska skorja hrani??
kozorog1973
# 04.05.2015 ob 16:51
ups tudi moj komenatr ni v skladu z slovničnimi pravili, upam le da mi bo to Nikec spregledal skozi prste:)
kozorog1973
# 04.05.2015 ob 16:18
kdor ima doma kaj zemlje jo je treba maksimalno izkoristiti, ni važno ali pride tisto dražje kot če greš za tisto v trgovino, tu je dilema brezpredmetna, bistvo je občutek da si nekaj vzgojil sam, še bolj pomembna pa je kvaliteta.
Rockos
# 04.05.2015 ob 09:55
Nikec:

Si razumel tudi vsebino ali samo slovnico?
izo
# 04.05.2015 ob 19:28
hja, očitno so arhitekti naredili svoje, ostali, ki bi morali poskrbet za vsebino, pa malo manj..
mehko koleno
# 04.05.2015 ob 12:02
Clanek- Američani so svoj paviljon na EXPU z vseh strani simbolično zasadili z zelenjavo, hamburgerji so skriti bolj v ozadju. Francija, najbolj kmetijska država v Evropi, na EXPU želi prispevati h globalni preskrbi s hrano, samooskrbi v državah v razvoju, njihov paviljon je podoba tržnice, tako tipične za številna francoska mesta, kjer se vse bolj zavedajo tudi pomembnosti trajnostnega razvoja, varčevanja z energijo, recikliranja, pa je zanimivo en sam gozd v vsej svoji biološki pestrosti .[ Zakaj Avstrijci, zakaj ne mi)

Odg.: Zato. ker smo vedno imeli in se imamo, nesposobne voditelje.

Je pa po drugi strani tudi res,kar pravi star rek: Vsak lonec ima pokrov,ki si ga zasluzi
por
# 04.05.2015 ob 08:32
@Nikec

Lahko bi skrajšal, kot je to počela naša prfoksa slovnice, in ''pravilo glede pikic'' napisal le enkrat :) Lepo, da nekdo skrbi za slovenski jezik, ker MMC je kdaj površen, vendar ne stoji tam zastonj gumb ''prijavi napako''... Aja, čisto iz radovednosti: a PRED tremi pikicami je presledek?
Ples
# 04.05.2015 ob 17:05
Pred tremi pikicami JE presledek, @Nikec.

Drugače ima pa avtorica prav glede abstraktnosti slovenskega paviljona in zelo zelo ohlapne navezanosti na temo letošnjega Expa.
at111
# 04.05.2015 ob 14:24
Dober članek, čeprav se vedno najde kak manj inteligenten kritik, ki se obeša na vsako vejico in piko, vsebine pa sploh ne pogleda. Ampak to je Slovenija, smo že navajeni :)
Follow Me
# 04.05.2015 ob 07:24
Še kak McDonalds postavit pa bo.
Nikec3
# 04.05.2015 ob 08:34
Jaz sicer ne kompliciram preveč glede slovnice, a kar je preveč, je preveč.

Aja, čisto iz radovednosti: a PRED tremi pikicami je presledek?

Ne.
Barbara Zrimšek
link
Hrana mora biti draga
1
26. november 2017 ob 22:05 Kakšna je hrana, ki jo zavržemo? V akciji bližnje trgovine, že pripravljena, z različnimi aditivi, pred rokom izteka, vendar poceni in z drugega konca sveta, brez predstavljene okoljske cene.
Več novic ...
Kazalo