Učenci z ljubljanske Osnovne šole Zadobrova, ki so zasnovali recikliran skiro na sončni pogon, so zmagali na mednarodnem natečaju Okolje in inovacija na temo trajnostne mobilnosti. Zmaga ob  prvem julijskem izboru Imena tedna pa je šla v roke dijakoma Alešu Zupančiču in Jaki Šikonji, ki sta  osvojila zlato medaljo za njuno skupno raziskovalno nalogo Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika  na letošnji znanstveni olimpijadi Genius. Foto: MMC RTV SLO
Učenci z ljubljanske Osnovne šole Zadobrova, ki so zasnovali recikliran skiro na sončni pogon, so zmagali na mednarodnem natečaju Okolje in inovacija na temo trajnostne mobilnosti. Zmaga ob prvem julijskem izboru Imena tedna pa je šla v roke dijakoma Alešu Zupančiču in Jaki Šikonji, ki sta osvojila zlato medaljo za njuno skupno raziskovalno nalogo Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika na letošnji znanstveni olimpijadi Genius. Foto: MMC RTV SLO
S projektom Življenje je košarka, ki sicer poteka vse leto, je kamp pridobil novo razsežnost, je povedal Nachbar in dodal: "Iz male ideje je košarkarski kamp postal nekaj velikega. Spoznavanje drugačnosti in sprejemanje otrok s posebnimi potrebami v družbo sta izrednega pomena." Foto: MMC RTV SLO
Ime tedna pa je postala Irena Nose, pod vodstvom katere so mladostniki, ki živijo v Domu za učence s posebnimi potrebami pri centru Janeza Levca, tega čez poletje spremenili v “Hostel pri Janezu”. Foto: MMC RTV SLO
Zadnje julijsko ime pa je postal Meho Jusufagić, Jeseničan, ki je, ko so mimoidoči le nemo opazovali, tvegal svoje življenje in posredoval ob družinskem nasilju. Foto: MMC RTV SLO

Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu in s prvim glasovanjem neposredno v program Vala 202 že v petek pa med vsemi tedenskimi imeni izberemo še Ime meseca, ki se bo s še 11 konkurenti potegovalo za naziv Ime leta 2014.

Začetek julija je bil v znamenju mladih: Stritarjevo nagrado, namenjeno mladim kritiškim avtorjem, je prejel Aljoša Harlamov. Učenci z ljubljanske Osnovne šole Zadobrova, ki so zasnovali recikliran skiro na sončni pogon, so zmagali na mednarodnem natečaju Okolje in inovacija na temo trajnostne mobilnosti.

Zmaga ob prvem julijskem izboru Imena tedna pa je šla v roke dijakoma Alešu Zupančiču in Jaki Šikonji, ki sta osvojila zlato medaljo za njuno skupno raziskovalno nalogo Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika na letošnji znanstveni olimpijadi Genius. Jaka je ob tem povedal: "V Sloveniji je toliko sposobnih mladih, da se zdi konkurenca med šolami in institucijami nepotrebna. Premagati je treba tekmovalnost in sodelovati."

V Kigaliju v Ruandi je Slovenska karitas s pomočjo prijateljev končala gradnjo šole in tako najrevnejšim otrokom zagotovila možnost kakovostne izobrazbe. Projekt Za srce Afrike je v Sloveniji vodila Jana Lampe. V Karlovih Varih se je s svojim celovečernim prvencem Drevo premierno predstavila režiserka Sonja Prosenc. Ime tedna je po vašem izboru postal Boštjan Nachbar, košarkar, ki je v Kopru tudi letos organiziral kamp za mlade košarkarje, tudi tiste z motnjami v duševnem razvoju. S projektom Življenje je košarka, ki sicer poteka vse leto, je kamp pridobil novo razsežnost, je povedal Nachbar in dodal: "Iz male ideje je košarkarski kamp postal nekaj velikega. Spoznavanje drugačnosti in sprejemanje otrok s posebnimi potrebami v družbo sta izrednega pomena."
Nov mejnik v športu je postavil nogometni vratar Jan Oblak, ki je poskrbel za najdražji prestop v zgodovini slovenskega nogometa. 16 milijonov evrov težka odškodnina, ki jo je madridski Atletico zanj plačal lizbonski Benfici, med vratarji predstavlja tudi eno največjih v zgodovini nogometa na splošno. Podjetje Lumar pod vodstvom Marka Lukića se je s projektom Aktivna hiša uvrstilo med najboljše projekte po mnenju združenja CEDIA in dokazalo, da imamo v Sloveniji kakovostne rešitve na področju gradnje in upravljanja domov. Ime tedna pa je postala Irena Nose, pod vodstvom katere so mladostniki, ki živijo v Domu za učence s posebnimi potrebami pri centru Janeza Levca, tega čez poletje spremenili v "Hostel pri Janezu". Gostje in učenci, ki so dobili možnost za počitniško delo, so navdušeni, pravi Irena Nose: "Skoraj vse delo v hostlu opravijo učenci, delajo tudi na recepciji. Dobili so pomembno nalogo, s tem pridobivajo samozavest."

Proti koncu julija smo izvedeli tudi za rezultate mednarodne mature. Najuspešnejši je bil zlati maturant Miha Klasinc iz II. gimnazije Maribor, ki je edini zbral vse točke. Ekipa Škofijske klasične gimnazije Matevž Poljanc, Lojze Žust in Matej Tomc pa so v finalu mednarodnega računalniškega tekmovanja American Computer Science League v Denverju v konkurenci 77 ekip iz ZDA, Evrope in Kanade odnesli zmago v kategoriji Intermediate 3.

Zadnje julijsko ime pa je postal Meho Jusufagić, Jeseničan, ki je, ko so mimoidoči le nemo opazovali, tvegal svoje življenje in posredoval ob družinskem nasilju. Obvladal je napadalca, ki je pretepal in z nožem večkrat zabodel partnerico, pri tem pa tudi sam dobil sunek z nožem v trebuh. Po prihodu iz bolnišnice je povedal: "Zdaj sem s svojo družino, rane se dobro celijo. Hvala vsem za podporo. Upam, da to ni bil glas samo zame, ampak predvsem glas za stop družinskemu nasilju."

Za svojega kandidata lahko glasujete s telefonskim klicem v studio v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate en evro v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.