Foto:
Foto:
Letošnji nagrajenci. Foto: MMC RTV SLO
Na festivalu se predstavlja tudi Moja generacija, MMC-jev spletni portal za starejše. Foto: MMC RTV SLO
Podpredsednik DZ-ja Primož Heinz je izpostavil, da se klišeji o starosti počasi rušijo. Foto: MMC RTV SLO
Nevenka Lekše, ambasadorka festivala za tretje življenjsko obdobje
Ambasadorka festivala Nevenka Lekše. Foto: MMC RTV SLO
Slovesnost ob odprtju so popestrili člani orkestra Mandolina Ljubljana, operna pevka Nataša Zupan in pevec Oto Pestner. Foto: MMC RTV SLO

Kot je dejal, se krepi prepričanje, da je kakovostno staranje vrednota sama po sebi, ki navsezadnje prispeva k boljši kakovosti življenja vseh prebivalcev, je še dejal in ob tem dodal, da je kakovostno staranje vrednota sama zase. Posebej je izpostavil skrb vzbujajoče novice o naraščanju nasilja nad starejšimi, tako v javnih ustanovah kot za doma za zidovi. Kot je dejal, mora biti naš cilj država, v kateri imajo mladi delo, starejši pa dostojne pokojnine in mirno jesen življenja.

Tridnevni festival, ki letos poteka drugič pod geslom Vsi smo ena generacija!, se je začel s podelitvijo nagrad vsem zaslužnim posameznikom za festival in imenovanjem Nevenke Lekše za častno ambasadorko festivala. Slovesnega odprtja tridnevnega festivala, namenjena starejšim, so se udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak in ljubljanski župan Zoran Janković.

Do srede se na festivalu predstavlja 160 različnih društev, podjetij in drugih, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili oziroma si ogledali

več kot 110 kulturnih nastopov, se udeležili 12 strokovnih razprav o medgeneracijski solidarnosti, dejavnem in zdravem staranju ter različnih vidikih dolgotrajne oskrbe starejših.

"Od vseh političnih strank v parlamentu pričakujemo, da boste pomagali novim obrazom v politiki in državo vodili tako, da bo Slovenija znova država vseh ljudi, in ne samo bogate manjšine," je dejala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak. Kot je v svojem nagovoru poudarila, je v mestih, predvsem je omenila Ljubljano, veliko osamljenih starejših, zato je izjemno pomembna vloga prostovoljcev, ki so poleg družine edini, ki jim lahko pomagajo, zato je pomembno, da država spodbuja njihove dejavnosti.

Po besedah ministrice Anje Kopač Mrak se Slovenija spopada z velikimi demografskimi izzivi: Slovenija je v zgornji tretjini evropskih držav po številu starejših od 65 let in 80 let, kar nas v prihodnosti postavlja pred odgovorne izzive. Kot je poudarila, bo treba pripraviti strategijo, ki bo odgovorila na spremembe družbe v prihodnosti. Različne generacije imajo različne potrebe, kar bo treba vključiti tudi v vse ključne dokumente države, kot ključno pa je izpostavila sodelovanje.

Lekše: Poziv k razumu pri pripravi zdravstvene reforme
Na slovesnosti ob odprtju so podelili tudi nagrade za najzaslužnejše za izvedbo festivala, ki so jih prejeli Ivan Mirt, Franc Gomboč, Rožca Šonc, Aldo Trnovec, Hedviga Vidmar Šalamon, Sojuz na združenjeta na penzionente na Makedonije, Samo Zupančič, Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Zlata leta in Gerontološko društvo Slovenijo. Za častno ambasadorko festivala je bila razglašena Nevenka Lekše, dolgoletna predsednica sindikata zdravstvene in socialne nege. "Hvala tistim, ki so me predlagali za tako časten naziv. To me tudi obvezuje, da bom svoje delo nadaljevala," je dejala Lekšetova in ob tem na politike naslovila poziv, naj pri pripravi zdravstvene reforme upoštevajo, da imajo vsi prebivalci Slovenije pravico do dostopnega in kakovostnega zdravstvenega sistema. "Kapital ne sme biti edini dejavnik, ki bo krojil našo prihodnost," je sklenila svoj govor.

Nevenka Lekše, ambasadorka festivala za tretje življenjsko obdobje