Samo Kreft. Foto: Val 202
Samo Kreft. Foto: Val 202
Val 202
Štefka Drolc. Foto: Val 202
Val 202
Vladimir Krpan in Bogdan Knavs. Foto: Val 202
Val 202
Maks Lenart Černelč. Foto: Val 202


Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu in v prvem petkovem glasovanju neposredno v program Vala 202 pa med vsemi tedenskimi imeni izberejo še ime meseca, ki se bo s še 11 konkurenti potegoval za naziv ime leta 2014.

Zadnje čase z vedno vidnejšimi vlogami v nanizankah in filmih v tujini opozarja nase Katarina Čas, ki je z nekajminutno vlogo v hollywoodski uspešnici te zime Volk z Wall Streeta znamenitega Martina Scorseseja poskrbela tudi za promocijo Slovenije. Petru Mikši in Urbanu Golobu gre zasluga, da smo postali Slovenci eden izmed redkih narodov, če ne edini, ki imamo monografijo, ki znanstveno, a hkrati berljivo in anekdotično v celoti povzema zgodovino alpinizma. Prvo letošnje ime tedna pa je postal Samo Kreft in ekipa strokovnjakov, ki so iz lubja bele jelke z lastnim patentiranim postopkom pridobili močan antioksidant - ta utegne preprečiti nastanek nekaterih srčno-žilnih obolenj in sladkorne bolezni.
Lani je veliko slovenskih podjetij in posameznikov zbiralo sredstva za razvoj svojih produktov na spletnih platformah za množično financiranje. Najuspešnejši med njimi so bili Niko Klanšek in ekipa Flyklya, ki je zbrala kar 700 tisoč ameriških dolarjev za razvoj pametnega kolesa. V okviru projekta RogLab so Meta Štular s sodelavci z razstavo 'Tovarna, ki dela samo sebe' zaokrožili letno produkcijo in povezali 43 oblikovalcev, inženirjev, tehnikov, arhitektov in umetnikov. Ime tedna pa je postala gledališka in filmska igralka, ki je pred kratkim praznovala 90-letnico, Društvo slovenskih režiserjev pa ji je podelilo nagrado Bert, priznanje za življenjsko delo na področju filmske igre. Štefka Drolc je med drugim povedala, da občuduje prihajajoče generacije igralcev: “Nove generacije igralcev so krasne. Neverjetni so, v meni vzbujajo spoštovanje. Imamo čudovite umetnike!”

Projekt Evrobasket 2013 je presegel mnoga pričakovanja, saj ni poponoma uspelo samo z organizacijskega, ampak tudi finančnega vidika, se je izkazalo ob začetku novega leta, saj so organizatorji na čelu s predsednikom Košarkarske zveze Slovenije Romanom Volčičem ustvarili celo dobiček v vrednosti pol milijona evrov. ‘Pester orkester’ je posebna predstava, ki je nastala ob 10. obletnici Rdečih noskov pod taktirko Eve Škofič Maurer in je v celoti prirejena potrebam otrok z motnjami v duševnem razvoju. Za tretje letošnje ime tedna pa ste izbrali Vladimirja Krpana in Bogdana Knavsa - prvi je predstavnik Zveze borcev za vrednote NOB, drugi nekdanji pater samostana na Sveti Gori, oba pa osebnosti Primorske 2013. Njun dogovor, da v svetogorski baziliki darujejo mašo za padle partizane in druge žrtve vojne, mnogi vidijo kot prelomno slovesnost sprave. “Pomembno je, da mali ljudje ne odnehamo,” pravi pater Bogdan Knavs, Vladimir Krpan pa dodaja: “Ni lahko. Naučiti se bomo morali biti bolj strpni. Ampak smo na pravi poti.”

Zgodovinar in publicist Avguštin Malle je za zasluge pri preučevanju slovenske manjšine v Avstriji in za zastopanje njenih interesov prejel priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za življenjsko delo, režiserka Špela Čadež pa za animirano zgodbo Boles nagrado za najboljši kratki film 25. filmskega festivala v Trstu. Med več kot 3.000 deli, ki so prispela na natečaj Doodle for Google so kot najbolj izvirno izbrali risbo “Pravljična dežela Slovenija”, ki je krasila vstopno stran slovenskega Googla. Narisal jo je osnovnošolec Maks Lenart Černelč in postal zadnje januarsko ime tedna. Mama Mateja o Maksu pravi: “V življenju ga nič ne ustavi. Ima veliko energije in močno voljo.”

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in ter v soboto ob 12.00 s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu in tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.