Klemenčič zatrjuje, da bo odstopil, če ga bo k temu pozval Cerar ali DZ. Foto: BoBo
Klemenčič zatrjuje, da bo odstopil, če ga bo k temu pozval Cerar ali DZ. Foto: BoBo
Klemenčič se je odzval na odločitev vrhovnega sodišča

"Pred tremi leti, ko smo začeli nadzor nad premoženjskim stanjem, smo se zavedali, da hodimo po spolzkem terenu. Delati smo morali po zakonu, ki ni bil dober zakon, na kar smo resno opozarjali. Na tem področju ni obstajala nobena sodna praksa niti praksa komisije, kajti moji predhodniki, ki so se zdaj vehementno izrekli, niso opravili svojega dela. Delali smo skrbno v najboljši veri. Odločitve so bile kolektivne. Ko smo poročilo dali ven, so se usule tožbe in pritožbe. Šest različnih odločitev sodišč, upravnega in višjega sodišča, in v dveh delih začasne odredbe, tudi vrhovnega sodišča, v prvih šestih mesecih je menilo, da smo delali zakonito.


Dve leti pozneje je senat drugega sodišča odločil drugače. To je pravna država. To je stvar instančnega sojenja. Ni v Sloveniji ali v svetu sodnika, tožilca, policista, ministra, če hočete, ali poslanca, čigar glas ali odločba kdaj ne bi bila spoznana za recimo protiustavno. Tako je bilo tudi v našem primeru. Ključno pa je, ali si takrat ravnal arbitrarno. Gre za interpretacijo prava. Jaz še vedno stojim za odločitvami, ki smo jih sprejeli takrat. Če bi bila sodna praksa, ki jo je po dveh letih prvič vzpostavilo vrhovno sodišče, takrat že znana in je ne bi spoštovali, bi ravnali drugače,"
je dejal v pogovoru za Dnevnik.

Klemenčič: Janše je imel možnost odziva
Na vprašanje, zakaj torej niso dali Janši možnosti za odziv, je odgovoril, da je bil zakon dvoumen. Izpostavil je, da če bi takrat ravnali po tistem členu, ki jim ga zdaj očita sodišče, bi bila odločitev še vedno lahko sporna. "Tega ne moremo vedeti," je dejal. Prepričan je, da je izjava, da Janša ni imel možnosti se odzvati, neresnična.

Avdioposnetki zagovora so še vedno zakonito dostopni na spletni strani komisije, prav tako njemu poslana vprašanja in odgovori nanje. "Imel je možnost odvetnika, ki je ni izkoristil, itn.," je nanizal. Izpostavil je tudi, da bi lahko danes vprašanje, kako ste take kršitve lahko spregledali, vprašali tudi vse sodnike, ki so jim dali prav.

Zatrdil je, da se je s premierjem Mirom Cerarjem že pogovarjal, in dodal, da odstopiti ne misli. "Če pa me bo k temu pozval predsednik vlade ali DZ, bom to seveda storil," je dejal. Poudaril je, da imajo pripravljen prvi sveženj sprememb pravosodne zakonodaje. "Boleče bo, tudi za pravosodje," je dodal.
"Matozove izjave smešne"
Glede današnje izjave odvetnika Francija Matoza (da KPK ne bi smel več preverjati premoženjskega stanja Janše) pa meni, da je smešna, saj bi to pomenilo, da ima Janša dosmrtno imuniteto pred preverjanjem premoženjskega stanja. "Če zelo poenostavim - lahko bi mu poslali v izjasnitev naše poročilo in ga nato objavili," je sklenil.

Spomnimo, da je vrhovno sodišče presodilo, da je protikorupcijska komisija, ko jo je vodil Klemenčič, z izdajo poročila posegla v ustavne pravice Janeza Janše. Poročilo je v petek zato odpravilo.

Klemenčič se je odzval na odločitev vrhovnega sodišča