Vodstvo UKC-ja Maribor se bo z zdravniki sestalo v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo UKC-ja Maribor se bo z zdravniki sestalo v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski kirurgi bodo stavkali
Mariborski kardiologi bodo stavkali

"Dogovor iz prejšnjega tedna je, da se v ponedeljek dobimo z vodstvom, kjer bo sodeloval tudi stavkovni odbor. Upam, da bomo našli do 21. julija rešitev za nastali položaj," je po današnjem sestanku kardiologov pojasnil vodja zdravniškega sindikata Fides v Mariboru Boris Rižnar. Vodstvo UKC-ja Maribor bodo z napovedjo stavke uradno obvestili še danes.

Stavkovnih zahtev je pet, glavno jedro spora pa je nižje plačilo za interventne posege, kot ga dobijo njihovi kolegi v UKC-ju Ljubljana, je pojasnil Rižnar in zahteval 200 evrov plačila bruto ali 100 evrov neto za poseg.

Kardiologi prav tako zahtevajo plačilo parkirnine med vpoklicem v službo, neoviran dostop do laboratorija v stanju, ko je klic na urgenco, kot tudi umik odredbe za neprekinjeno zdravstveno oskrbo bolnikov, ki je bila odrejena trem zdravnikom, ki so umaknili soglasje za delo v pripravljenosti. "V želji po premostitvi nekajletnega zaostajanja v razvoju kardiologije, še posebej interventne, zahtevamo tudi, da se opremi še en prostor za opravljanje tovrstnih posegov," je še dodal Rižnar.

"Delo bomo organizirali tako, da bo urgenca tekla nemoteno. Vsi redni programi pa bodo odpadali, torej ambulante, obremenitvena testiranja, ultrazvoki in naročeni na invazivno diagnostiko. Vsekakor lahko pomirim javnost, da ne bomo nikogar vozili po Sloveniji," je pojasnil vodja oddelka Vojko Kanič. Rižnar pa je ob tem dodal, da bo za urgentne primere poskrbljeno, pacienti, ki so naročeni, pa bodo obveščeni, da se prenaročijo.

Ne najdejo stične točke
Zdravniki na oddelku za kardiologijo in angiologijo ne najdejo skupnega jezika z vodstvom UKC-ja Maribor glede plačila za delo zunaj rednega delovnega časa, ki je po uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa nižje od plačila njihovih kolegov v UKC Ljubljana. Trije starejši zdravniki (Kanič, Damijan Vokač in Anton Lobnik) so zato preklicali soglasje za delo ponoči, kar začne veljati 17. julija.

Razmere so se dodatno zaostrile prejšnji teden, ko je direktor UKC-ja Maribor Gregor Pivec omenjenim trem kardiologom izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov, s čimer jih je prisilil, da še naprej delajo. A po prepričanju kardiologov je takšen ukrep protizakonit. Ker drugih zdravnikov ni dovolj, obstaja možnost, da bo treba bolnike, ki ponoči doživijo srčni napad, iz UKC Maribor v prihodnje pošiljati na posege v druge bolnišnice.

Mariborski kirurgi bodo stavkali
Mariborski kardiologi bodo stavkali