Minister Dušan Mramor je predlagal višje plačne razrede za svoje državne funkcionarje. Foto:
Minister Dušan Mramor je predlagal višje plačne razrede za svoje državne funkcionarje. Foto:

V praksi to pomeni dobrih tristo evrov bruto višje prihodke mesečno in le en plačni razred manj od ministrov. Predlog, ki so ga uvrstili na dnevni red ene izmed prvih sej vlad, so nato drugi ministri zavrnili.

Predlog sklepa ni za javnost?
V kabinetu finančnega ministra so zavrnili našo prošnjo, naj nam posredujejo predlog sklepa o povišici, ki so ga posredovali vladi, saj "prošnja presega upravičenost po zakonu o medijih". Kot so potrdili v kabinetu predsednika vlade, je finančni minister predlagal dvig plač za svoje državne sekretarje tik po izvolitvi. Takrat je imel dva državna sekretarja, kot vzrok za povišico je navedel njuno veliko obremenjenost, predvsem pri pripravi varčevalnega proračuna, ki ga je pripravljalo ministrstvo. "Predlog ni bil umaknjen in ne preglasovan. Ministri ga preprosto niso sprejeli," pojasnjujejo v kabinetu predsednika vlade.

Namesto višje plače dodatni sekretarji
Kljub izredno natančni prošnji za pojasnila, s kakšnimi razlogi in za koliko je želel Mramor povišati izplačila funkcionarjem, so na finančnem ministrstvu s pojasnili skopi. "Minister Mramor je predlagal, da se državnemu sekretarju na ministrstvu za finance ohrani enak status, kot je veljal do zdaj za funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu. Na podlagi diskusije na vladi in sprejete odločitve, da ima lahko minister za finance zaradi širokega delovnega področja ministrstva za finance in pomembnosti tega resorja možnost imenovanja do štirih državnih sekretarjev, je minister predlagal, da se vsi državni sekretarji uvrstijo v isti, 59. plačni razred, kar je bilo na vladi tudi sprejeto," pravijo na ministrstvu.

Varčevanje pri vseh, ki uporabljajo javni denar
Minister za finance je sicer v sredo optimističen pojasnil, da jim na vladi uspelo doreči ukrepe, s katerimi bodo primanjkljaj spravili pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), kar je zgornja meja po paktu stabilnosti in rasti. Ukrepi bodo vezani na vsa ministrstva, ves javni sektor, vse, ki uporabljajo javni denar, je pojasnil.