Adrenalinska železnica Gravitacijski užitek (NY, l. 1884). Foto:
Adrenalinska železnica Gravitacijski užitek (NY, l. 1884). Foto:

Danes imamo po svetu več kot šest tisoč tristo vlakov smrti. Najhitrejši je v Abu Dabiju, imenuje se Formula Rossa. Ker doseže hitrost 240km/h v le štirih sekundah, si je potrebno nadeti očala. Najvišje adrenalinske navdušence popelje vlak Kingda Ka v ameriškem zabaviščnem parku v New Jerseyu, kar 149 metrov visoko. S te višine nato vlak dobesedno pade navzdol, in vse to pri hitrosti 206 km/h. Adrenalinski vlak Smiler, ki so ga pred nekaj meseci odprli v Angliji, je za tiste z res dobrimi želodci, njegove tirnice se med eno vožnjo zasukajo kar 14-krat, najdaljši vlak smrti pa imajo na Japonskem, Steel Dragon 2000, ki je dolg 2,5 km.

Začetki adrenalinskih voženj z vlaki segajo v 17. stol., ko so v Rusiji iz lesa gradili t. i. ledene tobogane, po katerih so v vagončkih drseli navzdol z višine 24 metrov. V 19.stl. pa so v Franciji že postavili dva prava vlaka smrti, ki sta že imela med sabo povezane vagončke, ki so bili s kolesi pritrjeni na tračnice.

Posnetke rekorderjev med vlaki smrti po svetu si oglejte v današnji oddaji Dobra ura ob 16.45 na TVS1, kjer bomo gostili fizika, ki nam bo povedal tudi kakšna je razlika v gradnji adrenalinske in navadne železnice, kako morajo biti tirnice narejene oz. kako vlak pritrjen nanje, da zdrži take hitrosti in višine …

Rdeča nit današnje oddaje bodo ekstremni vremenski pojavi, gostili bomo Marka Korošca, ki je pred nekaj meseci na lastne oči videl največji tornado doslej. V Ugriznimo znanost bomo raziskovali najvišje stavbe na svetu in ali bi naslednji rekord lahko postavili v Sloveniji, v pregledu znanstvenih novic preteklega tedna pa o danskem kmetovalcu, ki skuša z izpušnimi plini pognojiti svojo njivo, o novi rastlini na prodajnih policah, ki je hkrati paradižnik in krompir, ter o robotu, ki bo v bolnišnicah nadomestil fizioterapevta.

Erika Pečnik, Dobra ura