Pahor se je zavzel za vključujočo družbo, Foto: BoBo
Pahor se je zavzel za vključujočo družbo, Foto: BoBo

Želi si, da bi imeli tudi ljudje s posebnimi potrebami možnost za razvoj svojih talentov. Spomnil je na invalide, ki dosegajo presežne rezultate. "Vsi, ki imajo talent, so nam vsem navdih in vzgled," je poudaril in dodal, da nas vsi ti z nadpovprečnimi rezultati prepričujejo, da se je treba za razvoj talentov in dobre rezultate boriti. "So naši vzorniki, vodilo, da ne obupamo, ko se nekaj zdi nedosegljivo," je dejal.

Predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Boris Šuštaršič pa je dejal, da sicer še vedno lahko rečemo, da imamo v Sloveniji sodoben sistem invalidskega varstva. Žal pa po njegovih besedah ni več mogoče govoriti o politiki, ki invalide vključuje k pripravi predpisov, ki se nanašajo nanje.

Zaveza do posvetovanja z invalidi ne zahteva sredstev, temveč miselni preskok, je dejal in dodal: "Od države pričakujemo posebno previdnost pri pripravi zakonodaje in to, da se posvetuje z nami o njej, in ne le da evidentira naših pripomb."

Združeni narodi so 3. december razglasili za mednarodni dan invalidov leta 1992, na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja pa so vsi trije predsedniki (republike vlade in DZ-ja) prvič pripravili skupni sprejem za invalide in predstavnike invalidskih organizacij.