Foto:
Foto:
Nadya Bychkova in Miha Vodičar. Foto: Sandi Fišer/MMC
Simon Burja z ekipo. Foto: Val 202
Marko Radmilovič. Foto: Val 202
Tone Čelič. Foto: Val 202

Za svojega kandidata lahko glasujete s telefonskim klicem v studio v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-om in na spletni strani Vala 202.
Ker je namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebno veseli sporočil SMS, saj z njimi prispevate evro v botrski sklad. Ves zbrani denar je namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski.

Prva novembrska izbira imena tedna je bila plesno-igralsko obarvana. Nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev, je prejel gledališki in filmski igralec Miha Baloh.

Kandidatka za ime tedna je bila tudi Lea Bernik Urankar, strokovna sodelavka Društva študentov invalidov in pobudnica dramskega plesnega projekta Move.ing, v katerem so se povezali gibalno ovirani študenti in poklicni baletniki.

Veliki met pa je uspel plesalcema Nadiyi Bychkovi in Mihu Vodičarju, ki sta v najzahtevnejši disciplini športnega plesa – kombinaciji desetih plesov – na tekmovanju v latvijski prestolnici osvojila naslov svetovnih prvakov.

V plesu kot aktivna tekmovalca nastopata že več kot 18 let, naslov evropskega in svetovnega prvaka med pari v plesni kombinaciji pa sta resno naskakovala že prejšnja leta.

Miha Vodičar pravi, da je pri plesu treba biti vztrajen: "Plesalcev je zelo veliko, vsi si želijo uspeti. Mlajšim svetujem, da se trudijo, trud bo poplačan."

V začetku novembra so se mednarodna priznanja kar vrstila
Združenje francoskih kritikov in založnikov je Dragu Jančarju za roman To noč sem jo videl podelilo nagrado za najboljšo tujo knjigo iz prejšnjega leta, na mednarodnem stripovskem festivalu KomiksFEST! v Pragi pa so “legendi stripovskega undergrounda”, reviji Stripburger, podelili častno nagrado muriel za izjemne dosežke in razvoj neodvisnega stripa.

Ime tedna je postal Simon Burja, ki mu je z ekipo jamarjev v Renejevem breznu na Kaninu uspel tudi v svetovnem merilu izjemen jamarsko-potapljaški dosežek – jamarji so se spustili več kot 1,2 kilometra globoko v brezno, potem pa se je Simon potopil še 82 metrov globoko v poplavljen sifonski rov.

Odprava je bila mednarodna, številna. “En sam posameznik ali en klub ne more doseči nič. Potrebna je skupina navdušencev.”

Tudi v drugi polovici meseca težka izbira za poslušalce
Najbolj zaslužna za to, da so sredi novembra slovenske gozdove preplavili prostovoljci in zasadili več kot 29.000 dreves na področjih, ki jih je najbolj prizadel žledolom, sta tabornika in pobudnika akcije Obnovimo slovenske gozdove Nina Kapelj in Andrej Lenič.

Nagrado Kolesarske zveze Slovenije za življenjsko delo na področju kolesarstva pa je za dolgoletno uspešno delo in prispevek k razvoju ter popularizaciji vrhunskega in ljubiteljskega kolesarstva prejel trener in nekdanji vrhunski kolesar Franc Hvasti.

Ime tedna je postal kolumnist, režiser, avtor Zapisov iz močvirja in naš sodelavec Marko Radmilovič. Za svoj obsežni ustvarjalni opus, ki se vzoruje po Ježkovem izročilu, je prejel nagrado Frana Milčinskega - Ježka. Njegovo gloso lahko slišite vsak torek na Valu 202. “Ko najdem pravo temo, je to najlažji posel na svetu. Včasih se kolumna napiše kar sama, včasih pa bi raje z lopato kopal jarke kot pisal.”

Zadnji novembrski teden in izbor zaznamovala nesebična pomoč
Dobitnik letošnje nagrade Društva novinarjev Slovenije za življenjsko delo je Peter Kolšek, dolgoletni novinar Dela, ki s svojimi prodornimi besedili postavlja standarde novinarskega dela in je neizbrisno zaznamoval naš medijski prostor.

Društvo restavratorjev Slovenije pa je nagrado za življenjsko delo podelilo konservatorki in restavratorki Nadi Madžarac za izjemne dosežke na področju raziskovanja in ohranjanja slik iz moderne in sodobne umetnosti.

Za zadnje novembrsko ime tedna pa ste izbrali mladeniča Toneta Čeliča, ki se je sredi meseca, ko je slišal obupane klice na pomoč, brez razmišljanja pognal v hladno vodo in iz potapljajočega se vozila rešil voznico. “Nevarnosti se nisem zavedal, želel sem le pomagati.”