Uprava Dela je v torek s Karbo podpisala sporazum o prenehanju delovnega razmerja, zaradi česar so protestirali in zahtevali pojasnilo uprave že izvršni odbor Sindikata novinarjev Dela, uredniški kolegij Dela, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Uprava Dela je v torek s Karbo podpisala sporazum o prenehanju delovnega razmerja, zaradi česar so protestirali in zahtevali pojasnilo uprave že izvršni odbor Sindikata novinarjev Dela, uredniški kolegij Dela, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat Dela bo proučil možnosti za stavko zaradi odpovedi pogodbe Karbi. Foto: MMC RTV SLO
Karba pojasnjuje ozadje spora na Delu

Aktiv in sindikat novinarjev časnika Večer se je pridružil pozivu upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije in izvršnega odbora Sindikata novinarjev Slovenije, ki sta upravo Dela pozvala k javnim pojasnilom razlogov za nenadno in z grožnjami izsiljeno prekinitev pogodbe o zaposlitvi novinarju Dejanu Karbi.

"Način odpovedi delovnega razmerja novinarju brez ustreznega pravnega varstva je nedopusten in skrb vzbujajoč, hkrati pa pomeni grob poseg v novinarsko avtonomijo in svobodo tiska," so zapisali novinarji Večera in izrazili pričakovanje, da bo uprava Dela umaknila odpoved zaposlitve pod prisilo in novinarju Karbi omogočila vsaj ustrezno pravno zaščito.

"Nenazadnje novinarja poleg zakona o delovnih razmerjih varuje tudi zakon o medijih. Prav mediji, katerih novinarji pri svojem delu dnevno opozarjamo na kršitve delovno-pravne zakonodaje in na vrsto drugih družbenih nepravilnosti, bi morali biti prvi za zgled pri spoštovanju tovrstnih postopkov, če naj ostanejo kredibilni pri svojem delu, kar pa mora biti prav gotovo v interesu vsake uprave medijske hiše, ne le novinarstva kot profesije," še pravijo.

Novinar TV Slovenija Bojan Peček se je z Dejanom Karbo pogovarjal o podrobnosti zadnjih dogodkov na Delu. "Ostajam novinar Dela z vsem srcem," zatrjuje Karba, čeprav je formalno zdaj že brezposelen. Pogovor si lahko ogledate ob strani.

"Avtonomija novinarja bi morala biti deležna najvišje zaščite"
Aktiv in Sindikata novinarjev Dnevnika pa sta v sporočilu za javnost zapisala, da bi morala biti avtonomija deležna najvišje zaščite, saj gre za pisanje v interesu demokratične javnosti. "Če bo takšno ravnanje uprave katere koli novinarske hiše obveljalo za sprejemljivo, to pomeni konec komuniciranja v interesu javnosti," so prepričani novinarji Dnevnika, zato se tudi oni pridružujejo pozivom novinarjev Dela, DNS-ja in SNS-a.

Vajgl in Fajonova: Postopek Dela nezaslišan
Evropska poslanca Tanja Fajon in Ivo Vajgl pa v primeru novinarja Dejana Karbe vidita "novo ogrožanje svobode medijev". "Avtoritarni posegi v medije in svobodo novinarskega dela v Sloveniji so z nezaslišanim postopkom uprave Dela proti novinarju Dejanu Karbi dosegli točko, na kateri jih je treba obsoditi kot del ogrožanja elementarnih norm slovenske in evropske demokracije in zakonitosti," sta Fajonova in Vajgl zapisala v sporočilu za javnost.

Prakso, v kateri je dovoljeno tudi "zastraševalno kaznovanje novinarjev", je treba takoj končati, sta še zapisala in dodala: "Samo na ta način bomo v Sloveniji politiki in medijem vrnili dostojanstvo."

Karba pojasnjuje ozadje spora na Delu