Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije upravo Dela pozivata, da javnosti natančno pojasni razloge za prekinitev delovnega razmerja z novinarjem Dejanom Karbo. Foto: MMC RTV SLO
Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije upravo Dela pozivata, da javnosti natančno pojasni razloge za prekinitev delovnega razmerja z novinarjem Dejanom Karbo. Foto: MMC RTV SLO
Časopisna hiša Delo
Uprava Dela je potrdila, da so v torek z novinarjem Dejanom Karbo podpisali sporazum o prenehanju delovnega razmerja. Gre za odnos med delavcem in delodajalcem, pravijo. Očitkov novinarskih poklicnih organizacij zaradi načina prekinitve delovnega razmerja pa niso komentirali. Foto: BoBo

Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije upravo Dela pozivata, da javnosti natančno pojasni razloge za prekinitev delovnega razmerja z novinarjem Dejanom Karbo in mu tudi omogoči postopke, v katerih bo imel pravno varstvo. Novinarski poklicni organizaciji v skupnem protestu opozarjata, da je bil novinar "brez opozorila, v eni uri, z grožnjami, zastraševanjem in poniževanjem prisiljen v podpis sporazumne prekinitve delovnega razmerja", ob tem pa mu je bil preprečen posvet s sindikatom in odvetnikom.

Z grožnjami izsiljena prekinitev delovnega razmerja je po mnenju novinarskih organizacij nična, s stališča varovanja svobode govora in novinarske avtonomije pa je vsako odpuščanje novinarja še posebno občutljivo, poudarjajo. Dopuščanje takega načina bi po besedah društva in sindikata pomenilo, da je lahko vsak novinar pri opravljanju poklica kadar koli odpuščen oziroma izpostavljen nepooblaščenim pritiskom.

"Zakaj niso uporabili regularnega postopka?"
Ob tem se po mnenju društva in sindikata poraja vprašanje, zakaj uprava Dela, če ni bila zadovoljna z delom novinarja, ni uporabila regularnega postopka za prekinitev delovnega razmerja, ki ga predvideva zakon. Pojasnili so, da novinarje poleg zakona o delovnih razmerjih varuje tudi 21. člen zakona o medijih, ki določa, da se "novinarju ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi".

Karba pri opravljanju novinarskega poklica ni bil pravnomočno obsojen, prav tako ni bilo ugotovljeno, da je kršil Kodeks novinarjev Slovenije ali notranja pravila družbe Delo, sta zapisali novinarski poklicni organizaciji. Vse prispevke, tudi tiste, ki bi lahko veljali za sporne, pa je po njihovih navedbah objavil skupaj in v dogovoru s svojimi uredniki.

"Uprava naj prekliče prekinitev delovnega razmerja"
V Aktivu novinarjev Dela so glede primera Karba zavzeli stališče, da "hitropotezno, robustno, celo agresivno" dejanje uprave, ki je v torek pripeljalo do prekinitve delovnega razmerja z novinarjem, ni skladno niti z zakonom o medijih niti z dobro prakso, ki jo opredeljuje statut Aktiva novinarjev Dela.

Kot je zapisal predsednik izvršnega odbora aktiva Janez Markeš, takemu ravnanju odločno nasprotujejo, saj pomeni "ekscesno prakso v zadevah, ki so sicer predmet profesionalne avtonomije", v primerih strokovnih nesporazumov ali kršitev kodeksa pa so predmet točno določenih in predvidenih postopkov znotraj uredništva in aktiva. Izvršni odbor aktiva meni, da v primeru Karbe "formalni razlogi za prekinitev delovnega razmerja niso izpolnjeni, vsebinski razlogi pa so nedefinirani, nejasni in nepojasnjeni".

Tako nedefinirano stanje je mogoče po njihovem mnenju rešiti le tako, da uprava prekliče prekinitev delovnega razmerja, da se Karba vrne na delovno mesto in da se tako v uredništvu kakor v izvršnem odboru aktiva izčisti slika o dejanski naravi problema.

Afera Patria in domnevno očetovstvo kardinala
Poročali smo, da je uprava časopisne hiše Delo z novinarjem Dejanom Karbo prekinila pogodbo o delovnem razmerju. "V podpis sporazuma o odhodu sem preprosto moral privoliti oziroma sem bil vanj prisiljen," je zatrdil Karba, ki je bil med drugim avtor zgodb o nakupu oklepnikov patria in domnevnem očetovstvu kardinala Franca Rodeta - v času po menjavi odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruga je bilo novinarju naročeno, naj ne piše več o zadevi Rode, dan pred odpovedjo pa mu je bilo prepovedano pisati komentar o reakcijah predstavnikov RKC-ja na proteste in socialno stisko državljanov, je poročalo spletno Delo.