Lewis Hamilton je bučno proslavil svoj drugi naslov svetovnega prvaka v formuli ena. Foto: EPA
Lewis Hamilton je bučno proslavil svoj drugi naslov svetovnega prvaka v formuli ena. Foto: EPA

Lewis Hamilton je v Abu Dabiju drugič osvojil naslov svetovnega prvaka. Na seznamu večkratnih prvakov v formuli ena mu družbo delajo Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Jack Brabham, Jim Clark, Graham Hill, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Nelson Piquet, Alain Prost, Michael Schumacher, Mika Hakkinen, Fernando Alonso, Sebastian Vettel in Ayrton Senna.

Nico Rosberg
Nico Rosberg je upal na srdit boj za naslov svetovnega prvaka z moštvenim kolegom Hamiltonom, a je bil po slabem štartu, pozneje pa zaradi številnih težav z dirkalnikom, povsem nemočen. Vseeno je poraz dobro sprejel, Hamiltonu je športno čestital za naslov, počasi pa že razmišlja o naslednji sezoni. Foto: EPA

Ne vem, kako mi je to uspelo, a danes sem bil precej bolj sproščen, kot leta 2008. Upal sem, da se bo to izkazalo za dobro - in se je! Vseskozi sem bil zbran. Želel sem se boriti do konca, a zadovoljil bi se tudi z drugačnim razpletom. Nico se mi je dobro upiral, s svojo predstavo sem zelo zadovoljen.

Lewis Hamilton
Felipe Massa
Felipe Massa je upal na prvo zmago po dirki za VN Brazilije leta 2008, a se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: EPA

Zelo sem razočaran, vendar, če potegnemo črto, si je Lewis povsem zaslužil ta naslov. Kar se mi je zgodilo med dirko, na koncu ni imelo nikakršnega vpliva na razplet letošnje sezone, zato se je nesmiselno ukvarjati s tem.

Nico Rosberg
Lewis Hamilton in Valtteri Bottas
Valtteri Bottas je na odru za zmagovalce takole čestital novemu svetovnemu prvaku Hamiltonu. Foto: EPA
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je letos edini dirkač poleg mercedesov, ki se je veselil zmage na dirkah v formuli ena. Foto: EPA
Fernando Alonso
Ko so Fernanda Alonsa, ki se je od Ferrarija poslovil z devetim mestom, vprašali o izjavi španskega kralja Juana Carlosa, ki je medijem razkril, da mu je Španec zaupal, kje bo dirkal v naslednji sezoni - kariero naj bi nadaljeval pri McLarnu -, je z nasmeškom na obrazu dejal: "Ne morem zanikati tega, kar reče kralj. Kralj je kralj. Vedno ima prav." Foto: EPA

Naslov si je Hamilton več kot zaslužil. Dobil je 11 od 19 dirk, bil je tudi najhitrejši, čeprav je njegov moštveni kolega Rosberg vknjižil občutno več 'polov'. Zanimivo je predvsem dejstvo, da je ob svojem zadnjem naslovu leta 2008, ko je svetovno prvenstvo končal s točko več od Felipeja Masse, dobil le 5 od 18 preizkušenj.

Britanec je dirko odpeljal tako rekoč brezhibno, zbrano in predvsem mirno. Po prečkanju ciljne črte si je dal duška, z nasmeškom na obrazu je pozdravil ožji krog družine, ekipo in navijače. 29-letnik iz Stevenagea je postal po Jackieju Stewartu, Jimu Clarku in Grahamu Hillu šele četrti britanski dirkač z več kot enim naslovom svetovnega prvaka v kraljici motošporta.

Pokonci že ob 6.00 zjutraj
"Vse skupaj je nerealno, saj ves čas nisem vedel, kako se bo razpletla današnja dirka," je povedal presrečni Hamilton. "Danes sem se zbudil že ob 6. uri zjutraj, kar naenkrat sem se zavedel, da je do dirke še cela večnost. Zavedal sem se, da se lahko zgodi kar koli. Zelo sem vesel energije, ki sem jo prejel od vseh navijačev, to je na koncu odigralo največjo vlogo." V Interlagosu leta 2008 si je naslov svetovnega prvaka zagotovil šele v predzadnjem zavoju dirke, ko je švignil mimo Tima Glocka in si s petim mestom zagotovil dovolj točk, da je naslov speljal domačinu Massi. Tokrat je lahko dirkal precej bolj umirjeno. "Ne vem, kako mi je to uspelo, a danes sem bil precej bolj sproščen, kot leta 2008. Upal sem, da se bo to izkazalo za dobro - in se je! Vseskozi sem bil zbran. Želel sem se boriti do konca, a zadovoljil bi se tudi z drugačnim razpletom. Nico se mi je dobro upiral, s svojo predstavo sem zelo zadovoljen," je še dejal.

Britanec navijačev ni želel razočarati
Hamilton je bil prepričan, da bo, če bo že moral odpovedati kateri od mercedesovih dirkalnikov, to njegov. Zgodilo se je nasprotno. Imel je sicer nekaj manjših težavic, ki pa niso bile dovolj velike, da bi mu pokvarile dirko in odvzele zmago. "Take misli so nekaj normalnega, zato sem se pred dirko namenil teči, da si nekoliko zbistrim glavo," je priznal novi svetovni prvak, ki je še naprej komaj dojemal, kaj se dogaja. "Ko sem spoznal Rona Dennisa pri desetih letih, sem želel vsaj enkrat v karieri postati svetovni prvak. Več si nisem želel. Za tisti naslov sem zelo hvaležen. Tokrat bi se lahko zgodilo marsikaj, enostavno sem moral ostati miren, ohraniti upanje in vsak dan moliti," je še povedal in poudaril, da je v preteklih dneh prejel ogromno dobrih želja in spodbudnih besed ožjega kroga družine in navijačev. "Vedel sem, da na njih lahko računam in nisem jih želel razočarati," je sklenil.

"Danes sem priletela v Abu Dabi, da bi ga presenetila," pa je povedalo Hamiltonovo dekle Nicole Scherzinger. "Sem smo hoteli priti ne glede na to, kaj bi se zgodilo. Danes je usoda želela, da je Lewis osvojil naslov. Čaka nas veliko zabav."

Rosberg vseskozi ohranjal upanje
Precej slabše volje je bil Nico Rosberg, ki pa je kljub padcu na zadnji oviri sezone in velikemu razočaranju športno čestital največjemu tekmecu za zmago in naslov. To britanski navijači znajo ceniti. "Tukaj je veliko Britancev, ki so mi izkazali veliko spoštovanje in podporo. Vsekakor je to lepo videti," je dejal Rosberg, ki se je celo dirko ukvarjal s težavami dirkalnika. "Vseskozi sem ohranjal upanje. Vedel sem, da se lahko moje možnosti za naslov krepko dvignejo, če Lewis stori kakršno koli napako. Nikoli ne obupam, zato sem dirko tudi končal, čeprav so mi svetovali, naj zapeljem v garažo," je dodal. Nemec je bil letos 'kralj' v vožnji na čas - osvojil je 11 'polov' -, a na dirkah je bil Hamilton hitrejši. "To je bila zelo dobra bitka. Dirkam za takšne bitke. Lewis je bil najboljši, mislim, da sem ga vso sezono dobro izzival. Večino časa je bilo dirkanje pravi užitek."

V zadnjih letih hitrejši v kvalifikacijah
Vseeno je sin slovitega Kekeja Rosberga priznal, da mu je težko pri srcu, saj se zaveda, da je imel zlato priložnost za osvojitev krstnega naslova svetovnega prvaka v elitnem razredu motošporta. "Zelo sem razočaran, vendar, če potegnemo črto, si je Lewis povsem zaslužil ta naslov. Kar se mi je zgodilo med dirko, na koncu ni imelo nikakršnega vpliva na razplet letošnje sezone, zato se je nesmiselno ukvarjati s tem," je še povedal 29-letnik iz Wiesbadna. "Lewis je bil letos nekoliko boljši od mene. Pozitivno je, da sem bil v zadnjih dveh sezonah v kvalifikacijah veliko hitrejši. To mi daje dobro izhodišče za naprej. Bil sem zelo blizu končnega uspeha, a žal se ni izšlo. Vseeno sem na svoje predstave in na ekipo zelo ponosen."

Massa: To je šele začetek
Drugo mesto je na dirki osvojil Felipe Massa, ki je vse do konca upal na prvo zmago po sklepni dirki sezone v Interlagosu leta 2008, a mu je za napad na prvo mesto zmanjkalo časa. Zadnji del dirke je odpeljal na najmehkejši različici gum, vendar se taktika ni obrestovala. "Lewis je bil predaleč spredaj. Deset krogov pred koncem sem bil drugi najhitrejši dirkač na stezi in mislil sem, da imam možnosti za zmago. Na žalost so se gume preveč obrabile, tako da si nisem privozil dovolj velike prednosti, da bi po postanku zadržal vodilni položaj," je povedal Brazilec, ki je dosegel najboljšo uvrstitev po dirki za VN Japonske leta 2012. "To je bil fantastičen razplet za ekipo, ponosen sem, da dirkam za Williams. To je šele začetek," je obljubil Massa, ki je pred začetkom letošnje sezone pri Ferrariju odstopil svoje mesto Kimiju Räikkönenu.

Bottas: Dokazali smo, kako močni smo
Zelo zadovoljen je bil po dirki tudi Valtteri Bottas, ki si je s tretjim mestom zagotovil četrto mesto v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena. Finec je sezono 2014 sklenil s šestimi uvrstitvami na zmagovalni oder. Dvakrat je bil blizu zmage - v Silverstonu in Hockenheimu, kjer je bil drugi -, a na tako želeni vzpon na najvišjo stopničko bo moral počakati vsaj do prihodnje pomladi. "Vedno sem vesel, ko se uvrstim na zmagovalni oder. Za nami je sijajno leto. Iz dirke v dirko smo bili hitrejši, vseskozi smo se izboljševali. Zadnja dirka je dokaz, kako močni smo. Zelo sem hvaležen, da sem del tega kolektiva in da lahko vozim njegov dirkalnik," je povedal 25-letnik, ki je svojo drugo sezono v kraljici motošporta končal s 186 točkami. Sebastian Vettel je bil peti (167 točk), Fernando Alonso pa šesti (161).

Ricciardo: Za nami praktično perfektno leto
Tretje mesto v dirkaškem seštevku je osvojil Daniel Ricciardo, ki je ob mercedesih edini dirkač, ki mu je letos uspelo dobiti dirko. Zmagal je v Montrealu, Budimpešti in Spa-Francorchampsu, zadnjo dirko sezone pa je po diskvalifikaciji za zeleno mizo po sobotnih kvalifikacijah začel iz boksov. Kljub temu se je pridno prebijal v ospredje, na koncu se je uvrstil tik pod zmagovalni oder. "Dirko sem odpeljal praktično brez napak," je povedal vselej široko nasmejani Avstralec, ki je v letos popolnoma zasenčil štirikratnega svetovnega prvaka in moštvenega kolega Sebastiana Vettla. "Storili smo vse, kar smo morali. Dirka vsekakor ni bila dolgočasna, a po štartu iz boksov bi si želel, da bi se uvrstili še mesto višje," je povedal 25-letnik, ki je v prejšnjih treh sezonah s Toro Rossom osvojil 30 točk. Letošnjo sezono je sklenil z 214 točkami. "Za nami je praktično perfektna sezona, čeprav nam ni uspelo osvojiti naslova. Lepo je bilo sezono začeti in končati z dobro uvrstitvijo," je poudaril.

65. sezona v formuli ena se je končala pod žarometi dirkališča v Jas Marini, Mercedesova zabava se je nadaljevala dolgo v arabsko noč. Naslednja sezona se bo začela 13. marca prihodnje leto s prvim prostim treningom pred dirko za VN Avstralije.

Lewis Hamilton je v Abu Dabiju drugič osvojil naslov svetovnega prvaka. Na seznamu večkratnih prvakov v formuli ena mu družbo delajo Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Jack Brabham, Jim Clark, Graham Hill, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Nelson Piquet, Alain Prost, Michael Schumacher, Mika Hakkinen, Fernando Alonso, Sebastian Vettel in Ayrton Senna.

Ne vem, kako mi je to uspelo, a danes sem bil precej bolj sproščen, kot leta 2008. Upal sem, da se bo to izkazalo za dobro - in se je! Vseskozi sem bil zbran. Želel sem se boriti do konca, a zadovoljil bi se tudi z drugačnim razpletom. Nico se mi je dobro upiral, s svojo predstavo sem zelo zadovoljen.

Lewis Hamilton

Zelo sem razočaran, vendar, če potegnemo črto, si je Lewis povsem zaslužil ta naslov. Kar se mi je zgodilo med dirko, na koncu ni imelo nikakršnega vpliva na razplet letošnje sezone, zato se je nesmiselno ukvarjati s tem.

Nico Rosberg
Hamilton se je vrnil v domovino
Hamilton z 11. zmago sezone potrdil naslov
Nad sezono 2014 v formuli ena padel zastor
Hamiltonu končno slavje v Abu Dabiju
Pogovor z Nikom Miheličem po koncu sezone
V Jas Marini zadonela britanska himna
Štart dirke F1 za VN Abu Dabija
Rosberg bo zadnjo dirko začel s prvega mesta
F1: Zgodovina bojev za naslov svetovnega prvaka
Predstavitev kroga F1 za VN Abu Dabija
Hamilton se je vrnil v domovino
Hamilton z 11. zmago sezone potrdil naslov
Nad sezono 2014 v formuli ena padel zastor
Hamiltonu končno slavje v Abu Dabiju
Pogovor z Nikom Miheličem po koncu sezone
V Jas Marini zadonela britanska himna
Štart dirke F1 za VN Abu Dabija
Rosberg bo zadnjo dirko začel s prvega mesta
F1: Zgodovina bojev za naslov svetovnega prvaka
Predstavitev kroga F1 za VN Abu Dabija