O 2. januarja kot dela prostem dnevu se krešejo različna mnenja. Foto: Bobo/Srdjan Živulović
O 2. januarja kot dela prostem dnevu se krešejo različna mnenja. Foto: Bobo/Srdjan Živulović

S sprejetjem Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) 2. januar leta 2013 ni bil več dela prost dan. Glavni razlog za ukinitev naj bi bil prispevek k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu. Drugi razlog za njegovo ukinitev pa je bilo tudi to, da v večini preostalih evropskih držav 2. januar ni dela prost dan. Predlog ZUJF-a je sprva predvideval tudi ukinitev 2. maja kot dela prostega dneva, vendar so se vlada in sindikati takrat dogovorili, da bo še naprej dela prost dan. 2. januar je bil dela prost dan več kot pol stoletja, saj je bil skupaj z 2. majem in 30. novembrom za praznik določen leta 1955. Uradnih podatkov, koliko se je zaradi ukinitve praznika privarčevalo, ni. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki je predlog podprla, je leta 2014 ocenjevala, da je "prihranka za blizu 35 milijonov evrov", v javnem sektorju pa naj bi ta prihranek znašal okoli 170 tisoč evrov.

Koliko nas stane dela prost dan? Prispevek Anje Huš
Po dolgih letih je 2. januar spet delovni dan
Prvič na delo 2. januarja
2. januar že drugo leto ni več praznik
2. januar prihranil 35 milijonov?
Kako deloven je 2. januar?
Varčevanje s pomočjo delovnega 2. januarja
Odziv gospodarstvenikov na 2. januar
Napetosti v koaliciji in nov dela prosti dan
Različni odzivi na dela prosti 2. januar

"V švici so na referendumu enkrat odklonili možnost več dni dopusta. Pri nas pa vsi veseli, da bomo dobili nazaj en dan, ki ga nihče v Evropi ne praznuje," je bil le eden izmed številnih odzivov MMC-jevih bralcev na 2. januar kot dela prost dan.

Poslanska skupina SMC-ja je v sredo v zakonodajni postopek vložila spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto ponovno postal dela prost dan.

Poslanci SMC-ja so bili sicer spomladi leta 2015 proti takemu zakonodajnemu predlogu. Kot je ta teden pojasnila vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, jim je v tem času uspelo bistveno zmanjšati in uokviriti javnofinančno delovanje, sprejeli so fiskalno pravilo in javne finance v tem okviru tudi delujejo. Zato so po njenih besedah že lahko začeli sproščati številne varčevalne ukrepe.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

V SMC menijo, da bo ponovna uvedba 2. januarja kot dela prostega dne prinesla pozitivne učinke ne le za ljudi, ampak predvsem za gospodarstvo, torej za turizem in porabo.

Vauu, so pa rabili veliko let, da so ugotovili, da na tisti dan tako nihče ni delal ali vsaj s polovičnimi močmi. Še ena zabloda liberalne ekonomske miselnosti, ki vidi vse samo čez ena očala – očala kapitalista. Več dela ne pomeni, še ne pomeni več blagostanja. Dober in spočit delavec, ki ima čas za svojo družino in prosti čas, je največja vrednota, je lojalen in učinkovit. To že spoznava marsikatera država oz. gospodarstvo, pri nas smo še vedno usekani na delovne čase, častimo deloholike, ipd. Totalno zgrešeno. Verjetno tudi posledica naše krščanske vzgoje, kjer moraš biti priden, delaven, ne smeš se pritoževati, zraven moraš še malo trpeti. Katere neumnosti res.

— Valuk_ 2016-11-29 13:50:01

Torej, če smo praznik ukinili, ker ga drugje ni, potem pričakujem praznik za delovno ljudstvo 6. janurja. Če pa želijo gospoda produktivnost bo treba pa delavca plačati in mu hkrati mu pustiti plačo, ne da jo pol država pobere. Ker, če se ne motim imajo drugje več praznikov pa ne vem, če so kaj bolj zagnani kot pri nas. So pa tudi fabrike zrhitane kot morajo biti. Pa se kaj tudi vloži v proizvodnjo. Ne pa 40+ stari stroji z minimalnim servisiranjem.

— Boštjan 2016-11-29 14:00:05

Koliko "smo" produktivni tega 2. Januarja. Mislim da bore malo, večina podjetij po 20 Decembru neha poslovati oziroma to počne le za silo, normalno poslovanje pa se začne tam okoli 10. Januarja.

— Kekec99 2016-11-29 13:53:04

Če že potem je smiselno uvesti 6. januar kot dela prost dan. Ker imajo na ta dan praznik, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji, Nemčiji... Da pa 2. januar postane ponovno dela prost dan je nesmiselno itak je tako, da je večina ljudi takrat na dopustu, večje firme imajo kolektivce, veliko ostalih pa si tudi vzame dopust. Naše firme so izvozno vezane na zahod in ta je v mirovanju od 24.12.-7.1.! 2.januar ni praznik prav nikjer po evropi tega praznika nihče ne pozna.

— Miha 2016-11-29 14:14:09

DeSUS 2. januar za dela prost dan podpira, če ...
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je za STA pojasnil, da bodo v stranki podprli 2. januar za dela prost dan le pod pogojem, da se v prihodnjem letu za regres upokojencev v skladu s koalicijsko pogodbo nameni 40 milijonov evrov. Trenutno je namreč zaradi varčevanja temu namenjenih 19 milijonov evrov. Podpredsednik DeSUS in poslanec Tomaž Gantar pa medtem meni, da bi 2. januar lahko bil dela prost dan. A to, da se s tem ukvarjajo v času, ko morajo reševati res težke dileme, po njegovem mnenju lahko nakazuje všečno ravnanje, da se "morda javno mnenje vsaj v nečem umiri". Temu v prid govori tudi dejstvo, da je bil SMC leta 2015 proti takemu predlogu, se strinja Gantar.

Potem naj ukinejo 2. maj ali 27. april.

— pobrisan 2016-11-29 13:43:48

Jej nekatere skrbi en prosti dan več.Ampak nekaj je jasno,zadovoljni in motivirani ljudje so produktivni in ustvarjalni ljudje,tisti ki jih teraš in mizerno plačaš niso motivirani ,delajo ker morajo ,ker so pač zadnje,kar koga briga.

— Remškar IZTOK 2016-11-29 14:34:06

poglejte vsi, ki pravite, da se mora delat 2.1...in da tega ni nikjer. Avstrija, Nemčija... imajo 6.1. prosto in v bisvtu do 7.1. delajo bolj tak tak. Je že boljše imeti 2.1. prosto in konec. Verjetno je 2.1. prinesel tudi kaj turizmu...

— ptrubar83 2016-11-29 13:54:37

V švici so na referendumu enkrat odklonili možnost več dni dopusta. Pri nas pa vsi veseli, da bomo dobili nazaj en dan, ki ga nihče v evropu ne praznuje. Samo potem se ne sprašujte, zakaj nimate švicarskih plač.

2016-11-29 13:55:08

GZS: Predlog je zelo nestrokoven
Poslanska skupina SD-ja glede predloga ni spremenila stališča in bo vrnitev 2. januarja kot dela prostega dne podprla. Ne bodo pa pod predlog zakona prispevali podpisov, so pojasnili. Odločitev SMC-ja so pozdravili tudi v ZL-ju, ki so bili leta 2015 pobudniki takšnega predloga. Odzvali so se tudi v Gospodarski zbornici Slovenije. "Predlog je zelo nestrokoven," je za TV Slovenija dejal generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič. Primerjave namreč po njegovih besedah kažejo, da v konkurenčnih državah Srednje in Severne Evrope na leto delajo od 70 do 250 ur več kot v Sloveniji. "Predlog je zelo nekorekten tudi do gospodarstva, saj prihaja v letu, ko koalicija ni mogla zmanjšati obremenitev gospodarstva. Hkrati pa se dokaj neuspešno pogaja tudi s sindikati javnega sektorja, kar bo še dodatno povečalo obremenitev gospodarstva," je še poudaril.

Kaj pa če uvedemo še ene 5 praznikov. To bo narod vesel.

— intelekt 2016-11-29 13:49:34

Proti vrnitvi 2. januarja so zgleda samo tisti, ki bodo morali svojim zaposlenim plačati praznik, nič pa ne bo kapnilo v blagajno, za novega konjička cca 100.000€...

No, jaz lahko samo povem, da pri nas večina napiše dopust, če primerjam z leti poprej, je na ta dan (+še kakšen zraven) več bolniške, nekaj delovnih nezgod, da o produktivnosti in napakah v proizvodnji ne govorim... je potrebno plačat ure, prehrano in prevoz, - prišli smo do ugotovitve, da je cenejše plačati praznik in prav je tako.
Vse države imajo svoje praznike, pač mi smo prosti takrat ko drugi delajo, oni pa takrat ko mi delamo, ne vidim tu problema. Tisti pametnjakoviči, jaki ekonomisti in managerji, ki pravijo, da izgubljamo na konkurenčnosti - koliko v odstotkih je 1 delovni dan v letu, bo šlo? Bedaki, vključno z politiki.

Ena kratka ugotovitev, noben zahodnoevropski delavec ni bolj produktiven od slovenskega, naj bo proizvodni delavec, naj bo voznik, kuhar, smetar, električar itd itd.... so pa vsaj dvakrat bolje plačani kot mi.

@Valuk je že vse lepo povedal in @am shagar

Torej, če smo praznik ukinili, ker ga drugje ni, potem pričakujem praznik za delovno ljudstvo 6. janurja. Če pa želijo gospoda produktivnost bo treba pa delavca plačati in mu hkrati mu pustiti plačo, ne da jo pol država pobere. Ker, če se ne motim imajo drugje več praznikov pa ne vem, če so kaj bolj zagnani kot pri nas. So pa tudi fabrike zrhitane kot morajo biti. Pa se kaj tudi vloži v proizvodnjo. Ne pa 40+ stari stroji z minimalnim servisiranjem.

— BaSiLiuS 2016-11-29 14:31:45

Zanimivo, kako levicarji vseskozi zgovarjajo lenarjenje in brezdelje, v isti sapi pa zahtevajo visje place za delavce in ne vem kaksne pravice... Zbudite se ze enkrat, nismo vec v socializmu, danes je treba dejansko nekaj narest, da si zasluzis placo... Danes moras nekaj vlozit, da nato nekaj imas... Ne morete se vec švercat na partijsko knjižico in lepo živet...

— MajWill 2016-11-29 14:11:49

Ukinejo 2.1. - vsi proti
uvedejo 2.1 - vsi proti

LJUDJE, kaj bi vi sploh radi????

— severnik 2016-11-29 13:57:08

S sprejetjem Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) 2. januar leta 2013 ni bil več dela prost dan. Glavni razlog za ukinitev naj bi bil prispevek k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu. Drugi razlog za njegovo ukinitev pa je bilo tudi to, da v večini preostalih evropskih držav 2. januar ni dela prost dan. Predlog ZUJF-a je sprva predvideval tudi ukinitev 2. maja kot dela prostega dneva, vendar so se vlada in sindikati takrat dogovorili, da bo še naprej dela prost dan. 2. januar je bil dela prost dan več kot pol stoletja, saj je bil skupaj z 2. majem in 30. novembrom za praznik določen leta 1955. Uradnih podatkov, koliko se je zaradi ukinitve praznika privarčevalo, ni. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki je predlog podprla, je leta 2014 ocenjevala, da je "prihranka za blizu 35 milijonov evrov", v javnem sektorju pa naj bi ta prihranek znašal okoli 170 tisoč evrov.

Koliko nas stane dela prost dan? Prispevek Anje Huš
Po dolgih letih je 2. januar spet delovni dan
Prvič na delo 2. januarja
2. januar že drugo leto ni več praznik
2. januar prihranil 35 milijonov?
Kako deloven je 2. januar?
Varčevanje s pomočjo delovnega 2. januarja
Odziv gospodarstvenikov na 2. januar
Napetosti v koaliciji in nov dela prosti dan
Različni odzivi na dela prosti 2. januar