Foto:
Foto:
Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je pripravil dan odprtih vrat za otroke.

Številne organizacije s svojimi dejavnostmi še posebej opozarjajo na izreden pomen skrbi za varen in zdrav razvoj otrok ter na uresničevanje njihovih pravic.

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pozivajo vlado, ministrstva in druge pristojne, da storijo vse, da bodo otroke zavarovali pred vsemi oblikami duševnega ali telesnega nasilja ter da po svojih močeh prispevajo k varnemu in zdravemu razvoju otrok.

Ombudsman bo sprejel otroke
Na Uradu varuha človekovih pravic bodo skupaj z osnovno šolo Mirana Jarca pripravili dan odprtih vrat za otroke. Ombudsman Matjaž Hanžek bo sprejel otroke, katerih risbe so bile izbrane za izdelavo didaktičnih pripomočkov pri projektu Moje pravice. Poleg njih bo sprejel še učence osnovne šole Loški Potok.

Na OŠ Mirana Jarca bo potekala kulturna prireditev, kjer bo učence nagovorila ambasadorka Unicefa Slovenije Milena Zupančič, organizirali pa bodo tudi dve delavnici o otrokovih pravicah.

Poslanica ob tednu otroka
Poslanica ZPMS-ja ob tednu otroka se navezuje tudi na sklepe lanskega otroškega parlamenta, na katerem so otroci spregovorili o nasilju in zlorabah.

Otroci so najbolj ranljiv del družbe, zato jim pripada posebna skrb v otroštvu, predvsem je pomembno družinsko okolje, v katerem otroci preživijo največ časa. Zato mora biti družina demokratična in stabilna: takšna, kjer otroke poslušajo in usmerjajo ter spodbujajo
in ne grajajo, so zapisali v poslanici. Kljub temu pa v vseh družinah ni tako, saj je veliko otrok, s katerimi so nasilni, še dodajajo v ZPMS-ju.