Foto:
Foto:
Strmoglavljeni iraški predsednik Sadam Husein

Glasovanja v petnajstčlanskem organu se je vzdržala le Sirija. Ta je sporočila, da sveta prehodne iraške vlade ne bo priznala, saj ta ni neodvisen. Sirski veleposlanik pri ZN-u Vehbe je povedal, da imajo le Iračani pravico presojati o svoji vladi in ne ZN. Pred glasovanjem je Varnostni svet pozval, naj v besedilo resolucije vključijo tudi trditev o iraški suverenosti in časovni načrt za iraško politično samostojnost.

Resolucija sicer med drugim potrjuje tudi oblikovanje 12-mesečne misije ZN-a za pomoč Iraku.

Objavili domnevni Huseinov rokopis
Arabska televizija Al Džazira je sinoči objavila domnevni rokopis strmoglavljenega iraškega voditelja Sadama Huseina. V njem Husein poziva iraške šiite k sveti vojni proti ameriško-britanskim silam v Iraku. Šlo naj bi za odgovore na vprašanja, ki naj bi jih nekdanjemu predsedniku postavil neznani novinar. Posnetek Al Džazire se je osredotočil predvsem na stališče Sadama Huseina do iraških šiitov. Husein je poudaril, da šiitske verske oblasti (havza) še niso pozvale k džihadu proti sovražnikom, kar bi po njegovem morale storiti, saj naj bi bilo iraško ljudstvo enotno proti sovražniku.

Nov predlog za varnost v Iraku
Svet prehodne iraške vlade je ameriško-britanski koaliciji predstavil načrt za ohranitev reda v Bagdadu in velikih iraških mestih. To je povedal član sveta Muafak al Rubaj. Načrt predvideva postopno predajo odgovornosti za varnost na svet prehodne iraške vlade v prihodnjih mesecih, je pojasnil Rubaj. V ta namen je svet predlagal oblikovanje sil, ki bodo štele skupaj 65.000 policistov in članov varnostnih enot, pa tudi osem kontingentov civilne zaščite. Rubaj je dodal, da bodo odgovornost za varnost prevzemali postopoma, dokler svet prehodne iraške vlade ne bo imel v rokah vseh pravic na tem področju.

Ultimat Američanom v Sadr Cityju
Šiitska muslimanska skupina je ameriškim silam v Iraku postavila 24 ur časa za umik iz šiitskega predmestja Bagdada, Sadr Cityja. To zahtevajo, ker so v sredo Američani streljali na šiitske protestnike, pri tem je bil ubit en otrok, ranjenih pa je bilo pet ljudi. Poveljstvo ameriških sil v Bagdadu je sicer že izrazilo najgloblje obžalovanje nad dogodkom
in ga označilo za napako. V Basri pa je v eksploziji doma narejene naprave, ki je zadela vozilo vojaške prve pomoči, umrl britanski vojak, dva sta bila ranjena.