Foto:
Foto:

To je po poročanju Nedjeljnega Jutarnjega lista ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja v Rivi del Garda povedal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Ob tem pa je poudaril, da gre za Jadran in Sredozemlje, polzaprti morji, kjer bi se z razglasitvijo EEZ-jev praktično odpravile mednarodne vode. To pa je možnost, ki ne skrbi samo Slovenije, ampak tudi druge države. Zato v Sredozemlju sedaj ni razglašen niti en EEZ.

Rupel je menil je tudi, da bi bilo bolje, če Hrvaška iz tega vprašanja ne bi delala notranjepolitičnega in predvolilnega vprašanja. Povedal je še, da Slovenija že več mesecev išče uradna pojasnila hrvaške strani, a jih še ni dobila.

Rupel: Slovenija ne bo popustila
Zatrdil je, da je Slovenija trdno odločena, da v pogovorih glede EEZ-ja ne bo popustila, dokler se ne bo začel uresničevati sporazum o meji iz leta 2001. Ob tem je dodal, da paraf hrvaškega premierja Ivice Račana na tem dokumentu za Slovenijo predvsem pomeni uspešno končan dialog, znak, da je končano dolgotrajno in veliko delo, ki pa je razvrednoteno z razglaševanjem tega dokumenta kot ničnega.

"Mi nimamo nič proti arbitraži glede Pirana, vendar pa moramo tudi za to sesti skupaj in se dogovoriti ter narediti kak dokument," je po poročanju Nedjelnjega Jutarnjega lista še dejal minister Rupel.

Doris Pack: Razmislite, zakaj Slovenija noče arbitraže
Časnik ob tem še navaja izjavo poslanke v Evropskem parlamentu in predsednice parlamentarne skupine za JV Evropo Doris Pack, ki je v Dubrovniku dejala: "Hrvaška meni, da ima pravico do svojega teritorija in da Sloveniji ne bi bilo treba dati dostopa do odprtega morja. Slovenci menijo, da to ni tako. Zakaj ne bi za rešitev povprašali mednarodnega posrednika? Hrvati so pripravljeni na arbitražo, Slovenci pa je ne želijo. Razmislite, zakaj".

Odbor sabora o odnosih s Slovenijo
Odbor hrvaškega sabora za zunanjo politiko naj bi v ponedeljek razpravljal o odnosih med Slovenijo in Hrvaško. Ali bo seja odprta ali zaprta, ni znano. Predsednik odbora Zdravko Tomac jo je sklical minuli teden, potem ko je prišlo do zaostritve odnosov med Zagrebom in Ljubljano po izjavi hrvaškega zunanjega ministra Tonina Picule za Slobodno Dalmacijo, da Slovenija nima izhoda na odprto morje in da lahko Hrvaška enostransko razglasi
izključno ekonomsko cono.

Zaradi te izjave je Ljubljana do nadaljnjega poklicala slovenskega veleposlanika v Zagrebu Petra Bekeša.