Foto:
Foto:


V treh poletnih mesecih so izdali kar 19 opozoril zaradi prekoračitve opozorilne vrednosti ozona. Več kot polovica jih je bila namenjena prebivalcem Nove Gorice in okolice.

Koncentracija je ob vremenu, ki je ugodno za nastanek ozona, najbolj odvisna od smeri vetra. Ta se čez dan obrne tako, da piha iz Padske nižine. Takrat nastane najvišja koncentracija, kar kaže na to, da veter prinese nad Novo Gorico ozon, ki je nastal v Italiji.

Zrak je onesnažen po vsej Evropi
Poleg Nove Gorice so bile opozorilne vrednosti presežene še petkrat v Ljubljani, enkrat oz. dvakrat pa v Trbovljah, Celju, Hrastniku in Murski Soboti. Slovenija je kljub visok pogozdenosti na celotnem območju padla v t. i. prvo stopnjo onesnaženosti zraka zaradi ozona. Poleg ozona je v Sloveniji in drugod po Evropi zelo povečana tudi koncentracija
prašnih delcev, ki jih vdihujemo.

Ozon je problem cele Evrope in se ga krajevno ne da rešiti. Edini ukrep je zmanjšanje emisij predhodnikov ozona. Največji viri so promet, kemijska industrija in energetika.

Ozon pri tleh ni koristen
Ozon je zelo reaktiven plin, v naravi ga je največ v plasti med 19 in 23 km nad zemeljskim površjem. Opozoriti velja na njegov vpliv na zdravje ljudi: ozon prodre globoko v pljuča, draži sluznico in pljučno tkivo, tako da ovira dihanje. Pri višjih koncentracijah pride do bolečin pri globokem dihanju in do draženja oz. kašlja. Na ozon je občutljivih do 10 % prebivalcev.

Opozorilna vrednost je sicer 180 mikrogramov na kubični meter, pri 240 gramih pa že govorimo o alarmni vrednosti. V obeh primerih mora agencija opozoriti prebivalce.

Na onesnaževanje voda vplivajo tudi kopališča
Na življenje v vodi v nizkih hidroloških razmerah najbolj vplivajo neurejene komunalne čistilne naprave, papirna industrija in kopališča. Zaradi nezmanjšanih količin odpad-
nih voda ob nizkih vodostajih pride do povišanih koncentracij škodljivih snovi v vodotoku, zaradi biološke razgradnje in povišanih temperatur pa se zmanjša vsebnost kisika. Reke z majhnimi pretoki so na nezmanjšane obremenitve ob nizkih hidroloških razmerah še bolj
občutljive.

Precej onesnažene vode priteče tudi iz Avstrije, kar pomeni, da nismo mi vedno tisti, ki onesnažujemo vode.