Foto:
Foto:
Viviene Reding, evropska komisarka za izobraževanje in kulturo

Gre za del reforme avdiovizualne politike Evropske unije, s čimer naj bi ugotovili, ali bodo na področju zaščite mladoletnih oseb potrebni novi ukrepi.

Namen srečanja, je pojasnila evropska komisarka za izobraževanje in kulturo Viviane Reding, je bil, da komisija od najboljših evropskih psihologov, sociologov, kriminalistov in strokovnjakov na področju izobraževanja pridobi mnenje o obsegu in oblikah nasilja, ki se pojavljajo v medijih, ter o njegovih posledicah za mladostnike.
Razprava se je dotaknila tudi vloge regulacije tega področja, samoregulacije gledalcev in izobraževanja za kritično uporabo medijev.

Sicer Redingova uresničevanje sedaj veljavne zakonodaje - gre za direktivo "Televizija brez meja" in priporočilo glede zaščite mladoletnikov pri avdiovizualnih storitvah - ocenjuje kot uspešno, seveda pa bi bilo lahko, posebej na področju interneta in video iger, stanje še dosti boljše.

Na srečanju so se - tako Redingova - strokovnjaki dogovorili, da se bo akcijski načrt za varno uporabo interneta osredotočil na okrepljeno izmenjavo informacij in boljšo koordinacijo med državami članicami s ciljem osveščanja in izobraževanja uporabnikov, zaščite potrošnikov in mladostnikov. Poseben poudarek bo namenjen širitvi t.i. medijske pismenosti. Razvoj tehnologije in medijev namreč narekuje izobraževanje otrok in odraslih za učinkovito in kritično uporabo medijev.