Foto:
Foto:

Kmetijsko ministrstvo mora omenjeni program pripraviti najpozneje v treh mesecih, minister Franci But pa je zagotovil, da bodo program ukrepov vladi predložili v prvi polovici oktobra.

Odbor je sklenil vladi predlagati, naj v skladu z obrazložitvijo ministra Buta, da bo vlada novembra izplačala akontacijo pomoči ob letošnjih naravnih nesrečah v višini štirih milijard tolarjev, to tudi uresniči.

V razpravi poslancev je bila večkrat izpostavljena nujnost čim prejšnje izgradnje nacionalnega sistema namakanja, in sicer na tistih področjih, kjer je to ekonomsko upravičeno in so na voljo tudi zadostni vodni viri. Po besedah kmetijskega ministra država že pristopa k izvedbi programa izgradnje sistema namakanja - ta naj bi pokrival približno 12.000 hektarjev kmetijskih površin.

Seznanitev z delom tožilstva
Odbor DZ-ja za notranjo politiko je poročili o delu državnih tožilstev in pravobranilstva za leto 2002 ter ocenil kot primerni. Člani odbora so se seznanili tudi s šestim rednim poročilom o izvajanju zakona o ugotavljanju vzajemnosti in s seznamom izdanih odločb ter razpravljali o štirih institutih kazenskega prava, in sicer o alternativni izvršitvi kazni, poravnavanju, odlogu kazenskega pregona ter o prestajanju kazni zapora in pogojnem odpustu obsojencev.

V državnem pravobranilstvu so namreč ugotovili, da je postopek od predloga pravobranilstva do vladnega soglasja pogosto predolg. Prav zato v pravobranilstvu predlagajo, da bi po vzoru komisije za presojo utemeljenosti sklepanja poravnav v postopku pred Evropskim sodiščem za človekove pravice ustanovili tudi komisijo za poravnave.

Komisija za peticije o teharskem parku
Komisija za peticije DZ-ja je odločila, da bo v Celju pripravila sestanek pristojnih za ureditev teharskega grobišča. Poleg tega bo dala pristojnim organom pobudo, naj sprožijo kazenske postopke proti tistim, ki so odgovorne za teharske dogodke.

Komisija se je sicer seznanila s 36 peticijami, ki jih je prejela preko poletja. Glede nekaterih primerov so člani komisije menili, da so popolnoma neprimerni za obravnavo, saj ta z njimi "nima nič". Predsednik komisije, poslanec NSi-ja Janez Drobnič je ob tem pojasnil, da je dolžan sprejeti vsako peticijo, čeprav so nekateri "primeri res smešni".