Granola je priljubljen ameriški zajtrk iz kosmičev, oreškov, medu in suhega sadja. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Granola je priljubljen ameriški zajtrk iz kosmičev, oreškov, medu in suhega sadja. Foto: freedigitalphotos.net

Mokre sestavine: 200 ml medu, 2 jedilni žlici mandljevega olja, 1 naribana pomarančna lupinica, 1/2 pomaranče (sok) in 400 ml nakaljene ajdove kaše. Dodatek k pečeni granoli: 200 ml kokosovih oblancev in 200 ml suhih brusnic.
Pečico ogrejemo na 140 stopinj. Suhe sestavine premešamo v veliki skledi. Med segrejemo, da se stop,i in mu primešamo ostale mokre sestavine.

K suhim sestavinam prilijemo mokre sestavine in dodamo še nakaljeno ajdo, ki smo jo temeljito sprali in tako odstranili sluz, ki jo tvori ajda med kaljenjem. Vse skupaj dobro premešamo.

Pečemo približno 60 minut in med pečenjem pogosto premešamo, da se granola ne prižge. Pečeno granolo pretresemo v veliko in široko skledo in ji primešamo še kokosove lističe in suhe brusnice. Tudi med hlajenjem nekajkrat premešamo.

Pripravljeno granolo lahko namesto v pečici osušimo v dehidratorju pri 45 stopinjah. Postopek bo sicer precej daljši, hranilna vrednost granole pa večja.