Janette in Alan sta z odliko opravila velik tekaški podvig. Foto: Facebook
Janette in Alan sta z odliko opravila velik tekaški podvig. Foto: Facebook
Pretekla sta več kot 15.000 kilometrov. Foto: Facebook
Na poti. Foto: Facebook
Pojedla sta veliko banan. Foto: Facebook

Svoj podvig, ki je še toliko bolj občudovanja vreden zaradi dejstva, da se prehranjujeta zgolj s surovo hrano, sta začela 1. januarja 2013, potem pa v letu vsak dan pretekla 42 kilometrov in 195 metrov, kolikor je dolg klasičen maraton. In tudi 1. januar 2014 sta začela z maratonom.

Svoje leto teka po Avstraliji sta po 15.782 pretečenih kilometrih sklenila 31. decembra v Melbournu, kjer se jima je pridružilo okoli 200 družinskih članov in prijateljev.

“To je zelo čustven dogodek in presrečna sva, da jih vidiva,” sta bila ob snidenju z družino vesela zakonca, ki sta se sicer rodila na Novi Zelandiji. “Ganjena sva bila ob tako lepem sprejemu.”

Kot sta zapisala na strani, sta vsak dan pojedla na ducate banan, da sta imela veliko energije. S tekom sta zbirala tudi sredstva za več dobrodelnih organizacij.

Tudi 1. januar ni minil brez maratona
A zakonca tudi slavje ob koncu leto dni dolgega podviga ni ustavilo: 1. januarja sta znova obula tekaške copate in odtekla maraton. “Bolj sva zdrava, v boljši telesni pripravljenosti in imava več energije, kot sva jo imela v mlajših letih,” sta napisala na svoji spletni strani RunningRawAroundAustralia.com.

To ni bil prvi tovrsten podvig za Janette in Alana, saj sta že vse svoje življenje zelo dejavna. Leta 2000 sta Janettin 50. rojstni dan praznovala tako, da sta pretekla dolžino Nove Zelandije, 2182 kilometrov, in sicer tako, da sta v 50 dneh pretekla 50 maratonov.

Dve leti pozneje sta se spoprijela z veliko življenjsko preizkušnjo: Janette je zbolela za rakom na dojki, zdravniki pa so jih napovedovali šest mesecev do enega leta. Janette ni vrgla puške v koruzo, s pomočjo Alana in družine se je odločila za alternativno zdravljenje in ozdravela. Pozneje sta v Kanadi ustanovila Center za optimalno zdravje, v katerem se osredotočata na spodbujanje ljudi k zdravemu življenjskemu slogu z zdravo prehrano in s celostno vadbo za telo, možgane in dušo.