Namesto klasičnih terapij so v domu na Dunaju svojim oskrbovancem ponudili vožnjo z avtomobilčki na daljinsko vodenje. Foto: © KAV/Mierau
Namesto klasičnih terapij so v domu na Dunaju svojim oskrbovancem ponudili vožnjo z avtomobilčki na daljinsko vodenje. Foto: © KAV/Mierau


Poznamo številne na prvi pogled nekonvencionalne terapevtske metode za zdravljenje in okrevanje, ki jih s pridom izkoriščajo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah. Dokazano je, da pacientom zelo koristijo obiski hišnih ljubljenčkov, v negovalnem domu Baumagarten pa so si za specialne potrebe svojih pacientov omislili še eno prijetno in zabavno obliko terapije.

Nekateri njihovi pacienti že leta trpijo za hudimi obolenji. Številni so že naveličani dolgoletnih klasičnih terapij, zato terapevti iščejo nove načine, da bi pacientom pomagali ohraniti oziroma ponovno pridobiti samostojnost. Eden izmed bolj inovativnih načinov za razvijanje fine motorike je terapija z upravljanjem avtomobilčkov na daljinsko vodenje.

Zabavno s koristnim
Vodja fizioterapije v domu, Asita Homayoun-Hamadan, je pojasnila, da je ta terapija primerna za geriatrične paciente z nevrološkimi oziroma travmatološko-ortopedskimi obolenji. Z njo namreč urijo fino motoriko, koordinacijo, koncentracijo in pozornost, pa tudi deljeno pozornost, ko delajo več stvari hkrati, spodbujajo pa še prostorsko orientacijo in budnost. Poleg tega je terapija zabavna za vse udeležence.

Terapije potekajo enkrat tedensko. Pacienti najprej vadijo upravljanje z daljincem, nato lahko dirkajo. S tem na zabaven način razvijejo sposobnosti, za katere so bili prepričani, da jih ne zmorejo, kar pri njih med drugim vzbudi tudi občutek zadovoljstva na uspehom.