Še vedno se ljudje najpogosteje odločajo za bršljanke, ker niso zahtevne. Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše
Še vedno se ljudje najpogosteje odločajo za bršljanke, ker niso zahtevne. Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše
Surfinije
Surfinije potrebujejo veliko vode. Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše
false
Ljudje pogosto preveč zalivajo begonije (na sliki begonija zmajeva krila). Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše
false
Dipladenije mandeville vam bodo cvetele, četudi jih boste kdaj pozabili zaliti. Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše
false
Petunije in surfinije potrebujejo veliko vode, zato jih sadite v korita z vodno rezervo. Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše
false
Če imate korita z vodno rezervo, lahko rože zalivate samo enkrat na dan ali vsak drugi dan ob hudi vročini. Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše
false
Lizimahijo (na sredini) lahko oblikujete in pristrižete že med rastjo. Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše

Med najbolj priljubljenim balkonskim cvetjem je bršljanka
Zadnje čase se ljudje odločajo tudi za rastline, ki ne cvetijo, ampak so samo dekorativno zraven. "Prevladujejo zeleni in rdečkasti odtenki, sicer je pa še vedno najbolj priljubljena bršljanka. Ljudje se odločajo tudi za zelo pisane zasaditve, tako da naredijo kombinacije s petimi ali šestimi barvami ali barvnimi odtenki in pride zanimiv kontrast, nekateri upoštevajo barvno skladnost, drugi ne. To je odvisno od okusa strank," pravi vodja vrtnega centra in cvetličarne iz Krškega Janko Kerin. Pozorni bodite tudi na to, da skupaj posadite rastline, ki potrebujejo podobno nego, kar pomeni, da naj ne bodo v eni posodi rastline, ki potrebujejo veliko vlage, in tiste, ki je potrebujejo malo. Ravno tako ne sme biti v koritu preveč rastlin, saj bodo močnejše zadušile šibkejše. Tako kot človek potrebuje tudi rastlina svoj prostor.

Pri zasaditvah je pomembna tudi izbira substrata oziroma zemlje, zato se pred nakupom posvetujte z vrtnarji. Kerin pravi, da ljudje pogosto naredijo napako, ko ne kupijo kakovostne zemlje, medtem ko za rože odštejejo precej denarja. "Zgodilo se je, da so ljudje kupili nekkakovosten substrat in rastline niso rasle, zato bodite pri nakupu zemlje pozorni na to, da imajo vsi substrati oznako kakovosti RHP, saj je to mednarodna označba, ki jamči nadzor kakovosti", svetuje Kerin. Ravno substrat in vsebnost gnojil omogočata dober razvoj korenin, zdrave liste in dolgotrajno cvetenje. Če uporabljate navadno zemljo, ji po posvetu s strokovnjaki primešajte ustrezno količino gnojil.

Izberite primerna korita glede na zasaditev
Pri izbiri korit bodite pozorni na širino in dolžino. "Če bi radi imeli bogato zasaditev, izberite širša korita, kamor lahko zasadite tudi tri do štiri rastline, pa še zalivati vam ne bo treba tako pogosto kot če imate ožja korita. Tudi pri samozalivalnih koritih vam ni treba zalivati vsak dan, vendar je to odvisno tudi od zasaditve, saj nekatere rastline potrebujejo več vlage, druge manj. Za začetek je vseeno bolje imeti večja korita. Seveda mora biti substrat vedno vlažen, zato morate tudi pri samozalivalnem koritu zalivati z vrha ne samo v rezervoar, medtem ko bo odvečna voda stekla na podstavek oziroma v rezervoar. Samozalivalna korita so večja, zato lahko ob hudi vročini zalivate enkrat dnevno ali vsak drugi dan, sicer pa na tri dni," pojasni Kerin. Nekatera imajo zraven še merilec vode.

Poskrbite, da bodo rastline ravno prav zalite
Če se odločite za zasaditev, ki vam jo naredijo v cvetličarni, imajo rastline običajno za nekaj mesecev dovolj hranil, mikroelementov in organskih gnojil, tako da jih samo zalivate in šele zatem dodajate gnojila za cvetenje. "Večje posode ko imate, manj vam bo treba zalivati. Sicer pa lahko substratu dodate tudi vlažilni gel, ki v zemlji zadržuje vlago, kar lahko reši rastline, če ne zalivate redno ali kdaj pozabite. Gel zadrži šestkrat do sedemkrat večjo količino vode v sebi, ki jo lahko korenine rastlin počasi črpajo iz substrata, in ublaži nihanja med vlago in izsušitvijo. Ravno tako jih ne smete zaliti preveč, saj bo voda zadušila korenine. Temu se lahko izognete, če uporabite korita z odtekanjem vode," svetuje Kerin.

Bršljanke imajo rade sonce
Navadna bršljanka je primerna za sončno stran in cveti vse leto, medtem ko so belostebelne bršljanke krajše rasti in primerne za vetrovne lege. Tudi pokončne pelargonije, ki jih lahko postavite na sončno ali polsenčno stran, so še vedno zelo priljubljene, saj cvetijo vso sezono.

Pri begonijah bodite previdni, saj jih je več vrst, na primer bolivijske begonije imajo rade sonce, gomoljaste pa uspevajo v senci. Diplandenije imajo rade izredno suho, tako da tudi če jih kdaj pozabite zaliti, vam bodo še vedno cvetele. Angleška pelargonija najbolje uspeva na dopoldanskem in pozno popoldanskem soncu.

Modri čudež cveti v modri ali beli barvi, dobro prenaša vročino, dež in veter. Surfinije so zahtevnejše za vzgojo, saj potrebujejo veliko zalivanja in dognojevanja. Ravno tako vrtnarji priporočajo sprotno odstranjevanje odcvetelih cvetov. Zmajeva krila imajo rada sonce, vendar ne prenašajo nizkih temperatur, zato jih na prosto sadite šele maja. Sladki krompir ima srčasto oblikovane liste svetlozelene ali temnordeče barve, s katerim lahko dopolnite mešane zasaditve.