Denzla najbolj poznamo po vlogah v akcijskih filmih. Foto: EPA
Denzla najbolj poznamo po vlogah v akcijskih filmih. Foto: EPA
Ugrabitev metroja Pelham 123, Denzel Washington
Prizor iz filma Ugrabitev metroja Pelham 123 (leta 2009). Foto: Kolosej
Spike Lee, Denzel Washington
S Spikom Leejem na košarkarski tekmi. Foto: Reuters

Napoved se je uresničila, saj je eden izmed najuspešnejših temnopoltih igralcev. Še vedno pa je to zanj samo poklic, na prvo mesto postavlja družino, s katero se zelo rad odpravi na poletni dopust v Italijo.

Uspešno je končal študij novinarstva in dramatike
Od 14. leta dalje je živel z mamo, saj sta se starša ločila. Družil se je s fanti iz okolice in večina izmed njih je pozneje končala v zaporu, mama pa ga je poslala na vojaško akademijo v New York, kar je spremenilo njegov pogled na življenje, predvsem pa ga je s tem rešila (morebitnega) uličnega življenja. Ni vedel, kaj bi v življenju počel, zato je večkrat zamenjal študij. Najprej se je vpisal na biologijo, zatem na politologijo, na koncu pa z vmesnimi prekinitvami doštudiral novinarstvo in dramatiko. Po šolanju je začel izkušnje nabirati v gledališču, kjer je igral v Shakespearovi tragediji Othello. Nato se je preselil v San Francisco in se po enem letu vrnil v New York, kjer je začel filmsko kariero.

Igrati je začel v gledališču
Začetek igralske kariere ni bil najbolj obetaven, saj je prvo vlogo dobil v muzikalu. Ni znal dobro peti, zato je bila polomija. Delal je tudi v poletnem gledališču v Marylandu, snemal oglase in leta 1977 posnel prvi televizijski film Wilma, štiri leta pozneje pa je zaigral v Hollywoodu, in sicer v filmu The Carbon Copy (1981). Prelomnica v njegovi karieri je bila zagotovo NBC-jeva nanizanka St. Elsewhere, ki so jo predvajali od 1982 do 1988.

Potem se je njegova kariera strmo vzpenjala: igral je v več trilerjih (Pelikanovo poročilo), komedijah (Much Ado About Nothing), vojnih (Courage Under Fire) in akcijskih filmih (Knjiga odrešitve, 2 na muhi). Leta 1996 pa je zaigral z Whitney Houston v romantični drami Pridigarjeva žena (The Preacher's Wife). Poznan je tudi po vlogi v drami Philadelphia, kjer je zaigral odvetnika z aidsom obolelega lika, ki ga je upodobil Tom Hanks. Ta je povedal, da je bilo to snemanje zanj kot šola, saj se je od Denzla zelo veliko naučil o igri.

Za uspešno odigrane vloge je prejel številne filmske nagrade
Leta 1987 je bil nominiran za oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Cry Freedom, kjer je igral aktivista Steva Bika, 1992 pa za glavno vlogo v biografski drami Malcolm X. Oskarja je prejel za glavno vlogo v akcijski drami Dan za trening (2002) in za stransko vlogo v Bitki za slavo (1990). V zbirki ima tudi dva zlata globusa, in sicer za film Hurikan (The Hurricane), za katerega je prejel tudi nagrado srebrni medved na berlinskem filmskem festivalu, in za zgodovinsko vojno dramo Bitka za slavo (1989).

Denzel je drugi igralec afriško-ameriškega rodu, ki je prejel nagrado akademije za glavnega igralca v filmu. Prvi je bil Sidney Poitier, ki je prejel nagrado istega leta. V filmski karieri je do zdaj dobil 70 nagrad in 89 nominacij.

Gledališče ga je znova premamilo
V devetdesetih se je znova vrnil v gledališče in tam ostal do današnjih dni. Igral je v dramah Richard III., v Juliju Cezarju in letos prejel nagrado tony za najboljšega igralca v drami A Raisin in the Sun, ki jo je igral na Broadwayu. Vmes seveda ni opustil filma, saj je med drugim zaigral v filmih Flight in Safe House. Letos pa je zaigral v akcijskem trilerju Pravičnik, ki si ga lahko ogledate tudi v slovenskih kinematografih. Film je posnet po istoimenski seriji iz osemdesetih. Leta 2002 se je Washington podal tudi v režiserske vode in režiral svoj prvi film Antwone Fisher, v katerem je tudi igral, in pozneje tudi dramo The Great Debaters.

Od vseh posnetih filmov sam izpostavlja Cry Freedom, Bitko za slavo, Malcolm X in Dan za trening, za katere meni, da so mu najbolj uspeli.

O zasebnosti ne razpravlja v javnosti
O njegovem zasebnem življenju je zelo malo zapisanega, saj ga ne razglaša, kot to počne večina njegovih stanovskih kolegov. Poročen je s Pauletto Pearson, ki jo je spoznal na snemanju filma Wilma, in se z njo poročil leta 1983. Imata štiri otroke, in sicer sina Johna Davida, ki je nogometaš, Katio, ki je diplomirala na Yalu iz umetnosti, ter dvojčka Olivio in Malcolma, ki sta se podala v filmske vode. Pogosto sodeluje z dobrodelnimi institucijami, saj podpira organizacije za pomoč otrokom v stiski in obolelim z aidsom.

V mladosti je igral nogomet, bejzbol in košarko. Poleg starih prijateljev, s katerimi prijateljuje že leta, se najpogosteje druži še z Julio Roberts, Melom Gibsonom in Tomom Hanksom.

Podobno kot kariera številnih igralcev so se tudi na njegovi poklicni poti vzponi izmenjevali s padci. Leta 1982 je bil šest mesecev brez dela in se je že spraševal, ali je še smiselno vztrajati v igralskih vodah, nato pa je dobil glavno vlogo v filmu Malcolm X. Danes ima dela na pretek, tako da lahko vloge izbira. Zase pravi, da je samo igralec z veliko dela, pomembnejši od slave je uspeh filma.