Na beli recept lahko trenutno dobite smolo, kapljice in svečke, medtem ko vršičkov v naših lekarnah še ni na voljo. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo
Na beli recept lahko trenutno dobite smolo, kapljice in svečke, medtem ko vršičkov v naših lekarnah še ni na voljo. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo

Največ izkušenj imajo na onkološkem inštitutu, kjer je zdravljenje tudi najbolj vpeljano, saj imajo na oddelku za paliativo na tem področju že izkušnje. Pojasnila v zvezi z zdravljenjem z medicinsko konopljo je v oddaji Ambulanta 202 podal Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zdravljenje z medicinsko konopljo na beli recept
Z uredbo vlade, ki je bila sprejeta pred nekaj dnevi, vendar še ni uveljavljena, so se odprle možnosti za zdravljenje z medicinsko konopljo ter njenimi derivati in zdravili. "Dosegljiva so tudi zdravila na podlagi konoplje, vendar še niso prišla v slovenski prostor. V tem trenutku imamo dronabinol (THC) in CBD. Zdravnik napiše na beli recept razmerje substanc v raztopini in s tem gre bolnik v lekarno, kjer mu farmacevt pripravi raztopino s konkretnimi navodili. Trenutni problem je, kako vzpostaviti terapevtski odmerek, ki ga morajo obvladati terapevti in drugi zdravstveni delavci. Pacient, ki je na teh substancah, ne sme biti zadet, in sicer ne sme imeti občutka, da ne obvladuje prostora in časa. Niti ne sme imeti prenizkega odmerka. Da to dosežejo, lahko traja od dva do tri tedne," je pojasnil Krek.

Na prvem izobraževanju so zdravnikom pojasnili, kako predpisovati pripravke, vendar Krek opozarja, da je v praksi to včasih težko izvesti. Ob predpisovanju konopljinih zdravil mora zdravnik običajno zmanjšati količine drugih zdravil, ki jih mora tudi zelo dobro poznati zaradi interakcije z dronabinolom in CBD-jem. Po izkušnjah iz Kanade, Kolorada in drugih držav verjetno večina zdravnikov tovrstnih pripravkov in zdravil ne bo predpisovala. Na začetku je tudi nemogoče izobraziti vso zdravniško stroko, zato bodo nekateri zdravniki podali pacientom informacije, na koga se lahko obrnejo pri zdravljenju z medicinsko konopljo.

"Veliko pričakujemo od klinik, razširjenih strokovnih kolegijev, da bodo terapijo skušali uvesti na svoje področje in določili tudi indikacije. Na podlagi tega bomo v Sloveniji dobili nabor indikacij, ki bodo veljale za zdravljenje s temi preparati."

Zdravniku povejte, da se zdraviti s konopljinimi pripravki
Krek predlaga, da tisti, ki že uporabljajo konopljine preparate, to povejo zdravniku, ker je pomembno, kaj jemljejo poleg obstoječih zdravil, ki jih ne smejo opustiti. »Imamo tudi izkušnje s smrtnim izidom, ko so ljudje prenehali redno terapijo, ker so verjeli, da se bodo pozdravili s konopljo. Pacientom predlagam, da zaradi jemanja konopljinih pripravkov ali zdravil ne opustijo terapije, ki jim jo je predpisal njihov zdravnik. To ni zdravilo, ki bi ga lahko vsak uporabljal,« je poudaril Krek. Narobe je to, da je dobila konoplja status zdravila, ki pozdravi popolnoma vse bolezni in deluje preventivno, kar pa seveda ne drži.

Previdno s kupovanjem na črnem trgu
Na beli recept lahko trenutno dobite smolo, kapljice in svečke, medtem ko vršičkov v naših lekarnah še ni na voljo. "Ključno je, da dobi bolnik konopljo, ki je dejansko vzgojena za zdravljenje. Večina konoplje, ki se kupuje na črnem trgu, to ni. Po navadi za hitrejšo rast uporabljajo marsikaj. To, kar kupijo bolniki na črnem trgu, nima nobene dokumentacije, da bi vedeli, kaj dejansko plačajo. Ne vejo, ali so zraven še kakšne druge substance, na primer težke kovine, saj to na črnem trgu ni nadzorovano," je pojasnil Krek.

Trenutno je vse samoplačniško, vendar »so imeli sestanek z zavarovalnico, kjer so se pogovarjali o tem, da bi ta zdravila krilo zdravstveno zavarovanje. Zdravniki naj bi paciente informirali o tem, na koga naj se obrnejo, da bodo ob določenih indikacijah zdravila tudi dobili.«

Z gostom se je na Valu 202 v oddaji Ambulanta 22 pogovarjala Jana Vidic. Oddaji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.