Med najbolj priljubljenimi so oranžne vrtnice
Nega vrtnic
Objavljeno: 11. julij 2017 ob 08:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vrtnica
Vrtnice, gojene v loncu, lahko sadite celo poletje, zasaditve na grede pa morate narediti jeseni ali zgodaj spomladi do aprila. Foto: MMC RTV SLO

Med ljubitelji vrtnic so najbolj iskane oranžne in modre vrtnice, ki jih še ni mogoče dobiti, medtem ko so modrikaste že na voljo. Priljubljene pa so tudi vrtnice harlekin, ki so jih gojili že v srednjem veku.

Po besedah poznavalca vrtnic Matjaža Mastnaka iz Arboretuma Volčji Potok je letošnje leto naklonjeno vrtnicam, saj še niso zaznali kakšnih večjih izbruhov bolezni. Priporoča pa, da jih v sušnem obdobju dobro zalijete z zalivalko enkrat na teden.

Sadite jih na sončno stran
Vrtnice imajo rade sonce, zato jih posadite na sončno in prevetreno lego ter v spočito zemljo. V senci vam namreč ne bodo tako bujno cvetele. Tudi gnoja morate dodati ravno pravo mero, če ga je preveč, so bolj mehke in vabljive za uši in bolezni. "Za poznojesensko in spomladansko gnojenje svetujemo uporabo organskih gnojil. Pri hlevskem gnoju je lahko problem, ker vonj privabi voluharje, zato priporočamo uporabo briketiranih gnojil, ki so brez vonja, vendar zelo učinkovita," je povedal Mastnak. Če gnojite samo z mineralnimi gnojili, je to enostranska prehrana, s katero vrtnice ne bodo dobro uspevale.

Vrtnice, gojene v loncu, lahko sadite celo poletje, zasaditve na grede pa morate narediti jeseni ali zgodaj spomladi do aprila. V sušnem obdobju jih ne pozabite dobro zalivati, tako da pride voda pol metra globoko, kar pomeni 10‒15 litrov na vrtnico. Dovolj bo, če jih zalijete enkrat na teden. S cevjo ali pršilnikom jih ne boste dobro zalili, ker imajo vrtnice globoke korenine in voda ne bo prišla do njih.

Bolezni se pogosteje pojavijo po cvetenju
Letos je ponekod pozeba pomrznila vršičke in liste, vendar večjih posebnosti strokovnjaki ne opažajo. Bolezni po navadi izbruhnejo po cvetenju, ko je rastlina izčrpana in šibka. Lahko pa se pojavi črna listna pegavost, ki je zelo destruktivna in lahko vrtnica izgubi vse liste, če ne boste pravočasno ukrepali. Nekatere vrtnice so pa še posebej nagnjene k črni pegavosti, zato Mastnak svetuje, da jih odstranite in nadomestite z drugimi. Pomagate si lahko z naravnimi pripravki, da rastlino okrepite, in sicer z izvlečki preslice in alg oziroma lecitinom. Napadenih vrtnic pa s temi pripravki ne boste več rešili.

Z gostom se je v oddaji Svetovalni servis pogovarjala Andreja Čokl. Oddajo lahko poslušate na: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/05/svetovalni-servis-419/

Ksenja Tratnik, B. L.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.