"Vsak slušni aparat ni primeren za vse stopnje izgube sluha, zato priporočamo pregled pri zdravniku specialistu. Na podlagi njegovega mnenja uporabniki izberejo zase primeren aparat, kar je odvisno od več dejavnikov," pojasni Iztok Capuder. Foto: EPA

Pogosto jih na naglušnost opozorijo svojci, ki morajo govoriti glasneje in ponavljati besede, ravno tako so televizijski in radijski sprejemniki nastavljeni na višjo glasnost. O težavah s sluhom in možnimi rešitvami je v oddaji Svetovalni servis spregovoril slušni akustik Iztok Capuder.

Naglušnost najhitreje opazijo svojci
Svojci običajno opozorijo naglušne osebe, da bodo morali nekaj storiti in se odločiti za slušni aparat. Po Capudrovih ugotovitvah ima veliko ljudi do slušnega aparata še vedno odpor, čeprav je treba ob izgubi sluha čim prej vzpostaviti slušno pot, da je sluh aktiven. Z razvojem so se razvili tudi aparati, ki so majhni in diskretni ter niso več tako vidni in moteči za uporabnika.

Na podlagi zdravniškega mnenja se odločite za ustrezen aparat
"Vsak slušni aparat ni primeren za vse stopnje izgube sluha, zato priporočamo pregled pri zdravniku specialistu. Na podlagi njegovega mnenja uporabniki izberejo zase primeren aparat, kar je odvisno od več dejavnikov," pojasni Capuder. Nekateri so zelo majhni in jih v ušesu skorajda ni opaziti, vendar morajo biti uporabniki zelo spretni, da lahko z njimi rokujejo, kar je včasih težje zaradi okornih prstov in slabšega vida. Osnovne slušne aparate za vse stopnje izgube sluha v celoti krije ZZZS. Če se odločite za nadstandardni model pa je treba doplačati razliko v ceni.

Postopek pridobitve slušnega aparata
Če ste naglušni oziroma imate težave s sluhom, se najprej obrnite na osebnega zdravnika, ki vam bo izdal napotnico za specialistični pregled na ORL-ju. Če otorinolaringolog ugotovi izgubo sluha, vam bo izdal naročilnico za preizkus slušnega aparata, s katero se odpravite do enega izmed ponudnikov za slušne aparate. "Na podlagi naročilnice izdelajo ušesna vložka po meri vsakega uporabnika. V obdobju od dveh tednov do treh mesecev lahko uporabniki preizkusijo več aparatov." Capuder priporoča, da ne preizkušate več aparatov hkrati, in poudari, da izberite najprimernejši aparat glede na anatomijo ušesa, stopnjo izgube sluha in svoje spretnosti.

"Smiselno je izbrati aparate, ki jih priporoča slušni akustik, saj ta pozna več dejavnikov, ki lahko uporabniku olajšajo samo razumljivost. Ni nujno, da bo ravno prvi aparat tisti, za katerega se boste odločili. V domačem okolju uporabnik ugotovi, ali mu aparat ustreza in ali razumljivo in razločno sliši zvoke. Seveda priporočam boljši, nadstandardni aparat, ki poudari govor, da se zmanjšajo moteči dejavniki glede na govorno področje in je razumljivost boljša tudi v zahtevnejših položajih." Če je preizkus uspešen in se na aparat navadite, vam bo zdravnik predpisal naročilnico za stalno rabo.

Ob znakih naglušnosti ne odlašajte z obiskom pri specialistu
Nekateri strokovnjaki menijo, da je tudi sluh neke vrste mišica, ki jo je treba ves čas vzdrževati v kondiciji. "Uporabniki pogosto povedo, da tudi takrat, ko ne nosijo slušnega aparata, bolje slišijo in razumejo zvoke. Smiselno je, da se osebe z načetim sluhom odločijo za slušni aparat zaradi preprečevanja naglušnosti." Možgani postopoma pozabijo določene zvoke in bolj ko odlašate z uporabo slušnega aparata, več zvokov možgani pozabijo, zato se je treba znova privajati na njih, saj jih naglušna oseba izgublja več let.

Psihična zavora je pogosto razlog za odpor do slušnega aparata
Ko odločitev o slušnem aparatu sprejmejo svojci, se pogosto zgodi, da ga naglušna oseba ne nosi. "Dokler ima človek psihično zavoro, naj aparata ne uporablja, preizkus ne bo nikoli dober. Najbolj primerno je to takrat, ko uporabnik sam ugotovi, da ima težave, in gleda na slušni aparat kot pripomoček, ki mu bo življenje olajšal in ne oteževal. Ob tem se je treba zavedati, da slušni aparat ni zdrav sluh in ne glede na to, kakšen aparat imate, ne bo nadomestil vašega prejšnjega sluha in rešil vseh težav," doda Capuder.

Sedem let ali več mine od prvih simptomov naglušnosti do odločitve za aparat
Pri vsakdanjem občevanju osebe govorijo z normalno jakostjo, vendar naglušne osebe ne morejo sodelovati v pogovoru, zato jim morajo informacije večkrat ponoviti, kar postopoma privede tudi do nervoze. Naglušni se počutijo odrinjene, postopoma se umaknejo iz družbe, niso več aktivni in se čutijo zapostavljeni, ugotavlja Capuder. "Težavo se da rešiti s slušnim aparatom in ljudje so lahko normalno aktivni na vseh področjih, kjer se želijo udejstvovati. Doba, ko človek spozna, da ima težave s sluhom, do rešitve, se pravi nakupa slušnega aparata, je zelo dolga, lahko tudi sedem in več let."

Poskrbite za redno vzdrževanje slušnega aparata
"Trajnostna doba slušnega aparata je šest let oziroma po tem času imajo uporabniki pravico do novega aparata." Ušesno maslo in znoj sta dejavnika, ki lahko zelo vplivata na samo stanje slušnega aparata, zato slušni akustiki priporočajo enkratleni kontrolni pregled, kjer preverijo načetost vezja zaradi oksidacije, zato v tem primeru aparat uredijo in zaščitijo ter s tem zagotovijo, da bo aparat uporaben do takrat, ko lahko zaprosite za novega.

Uporabnik sam pa mora vsak dan poskrbeti za higieno. "Priporočamo, da se aparati površinsko obrišejo s suho krpo brez vode, obstaja tudi pribor za vzdrževanje slušnega aparata." Vse je odvisno tudi od same oblike slušnega aparata, zato priporočajo, da se uporabniki obrnejo na akustike oziroma na podjetja, kjer so prejeli slušne aparate.