Za nekatere rastline, kot so fižol, bučke in plodovke je še prezgodaj za sajenje na prostem, medtem ko v rastlinjake že lahko posadite sadike ali posejete seme. Foto: MMC RTV SLO
Za nekatere rastline, kot so fižol, bučke in plodovke je še prezgodaj za sajenje na prostem, medtem ko v rastlinjake že lahko posadite sadike ali posejete seme. Foto: MMC RTV SLO

Pozorno spremljajte rastline in bodite pozorni na drobne bele pikice, nanizane druga za drugo, kar se dobro vidi na listih drobnjaka, saj je to znak, da morate čebulo pokriti, svetuje kmetijska svetovalka s KGZ Maribor Miša Pušenjak. Za nekatere rastline, kot so fižol, bučke in plodovke je še prezgodaj za sajenje na prostem, medtem ko v rastlinjake že lahko posadite sadike ali posejete seme.

Morda jih lahko daste v zemljo ob Obali, kjer se temperature ne bodo več drastično spremenile. Čebulček lahko sadite na začetku maja, saj se tako izognete prvemu naletu čebulne muhe. Zaradi sušnega maja in junija pa ga večina posadi že marca oziroma aprila, saj v tem primeru ostane čebula majhna in se ne skladišči dobro, je povedala Pušenjakova. Pred čebulno muho rastline zavarujete tako, da jih na manjših površinah, na primer na vrtu, pokrijete.

Čebulna muha lahko narediti veliko škode že v prvem – spomladanskem naletu, zato morate pridelek pravočasno zaščititi. Pušenjakova svetuje, da spremljate in opazujete rastline, in če na listih drobnjaka opazite bele pikice, nanizane v črto, premera 1 mm, morate čebulo pokriti. Peteršilj, zeleno in luštrek pa lahko napade zelenina muha, ki izžre liste pod povrhnjico, ti porjavijo in rastline ne morete več uporabiti, saj so običajno poškodovani vsi listi.

Pomagate si lahko z domačimi pripravki, in sicer z rabarbaro, ki je učinkovita proti gosenicam, strunam, čebulni, korenčkovi, zelenini in tudi kapusovi muhi, ter s pelinovim čajem. Z domačimi pripravki morate škropiti vsaj trikrat zapored v presledku treh do petih dni, svetuje Pušenjakova.

Ekološke pripravke uporabljajte po sončnem zahodu, saj jih sonce razgradi. Pozorno morate spremljati nalet muhe vse leto, saj ima lahko tudi do pet naletov letno. Na vrtovih se pogosto pojavijo tudi strune, proti katerim kupite poseben pripravek, ki vsebuje glivice, in z njim poškropite grede. Strune morate zatirati štiri leta zaporedoma zaradi ličink, ki ostanejo v zemlji dalj časa. Najbolj občutljive so konec aprila ob levitvi ter maja in septembra. Uničite jih lahko tudi s pripravkom iz rabarbare, na primer ko zalivate solato.

Strune se prehranjujejo pozno zvečer po sončnem zahodu oziroma v mraku, zato morate s pripravki škropiti ob tem času, sicer bo vaše delo zaman. Postopek ponovite po 10 do 14 dneh, in sicer dvakrat spomladi in dvakrat jeseni. Če vam strune povzročajo veliko škode, pa Pušenjakova predlaga uporabo apnenega dušika, vendar opozarja, da po njem posezite res v skrajnih primerih, ko naravni pripravki niso učinkoviti. V trgovinah ga najdete pod različnimi imeni, uporabite pa ga vedno samo spomladi, ker ga bodo rastline porabile, jeseni pa se ga bo veliko izpralo v podtalnico.

Če se ukvarjate z ekološko pridelavo zelenjave, pa po njem ne smete poseči. Na prazni gredi boste strune lažje uničili, če boste nastavili narezana jabolka ali krompir, saj jih bo to privabilo.

Rastlinam lahko dvignete odpornost s pripravkom iz regratovih cvetov, ki jih skuhate kot čaj. Eno pest regratovih cvetov prelijete z litrom vrele vode, pustite, da se ohladi, in zalijete posevek, predlaga Pušenjakova. Celotno oddajo Svetovalni servis lahko poslušate na .