Finci so znani kot pogosti uporabniki savne. Foto: EPA
Finci so znani kot pogosti uporabniki savne. Foto: EPA

Med Slovenci je savnanje zelo priljubljeno, največ pa je takšnih, ki hodijo v savno ravno v prehodu, je v radijski oddaji Svetovalni servis povedala Flis Smakova, in ob tem dodala, da je tistih, ki hodijo v savno celo leto, zelo malo. Toplota, ki jo uvajamo v telo od zunaj, ima v tem času prehoda letnih časov dobrodejen vpliv na telo, zato je pričakovano, da je gneča v savnah ravno v the dneh zelo priljubljena izbira preživljanja popoldnevov in večerov.

“Ljudje razmišljamo, da bi podprli delovanje srca in ožilja, visoka temperature v savni pospeši delovanje srca in dolgoročno zniža pritisk. Večina ljudi zmotno misli, da zviša pritisk, kar pa ni res,” poudarja Flis Smakova.

S temperature, ki deluje na celotno telo, in skozi kožo, ki je največji dihalni organ, se prečisti celotno telo. To je izjemno dober učinek savne.

S savnanjem pride toplota v notranje organe, kot so jetra in ledvica, ki ob visoki temperature hitreje delujejo in tako čistita naše telo. “Seveda pa to vpliva blagodejno tudi na naše možgane, ki so tako bolje prekrvavljeni in dobijo več kisikov.”

Pomembna priprava na vstop v savno
Visok krvni pritisk, ki je dobro uravnan z zdravili, načeloma ne predstavlja ovira za obisk savne, se je pa potrebno dobro pripraviti na obisk savne, poudarja zdravnica. Enako je tudi pri težavah s srcem, ki so "stabilne", torej da ni nestabilnih bolezenskih stanj.

Ob tem Flis Smakova izrecno opozarja, da savna ni priporočljiva za zelo bolne, izčrpane osebe, osebe s srčnimi zaklopkami, srčnimi okvarami, nihanjem krvnega pritiska, z epilepsijo in druga resna bolezenska stanja.

"Oseba mora spoštovati pravila in pred vstopom v savno vsaj 10 minut namaka v topli oz. mlačni vodi, tako poskušamo telo pripraviti na vstop v savno." To je preventivni ukrep pri tistih, ki imajo težave, a kot opozarja specialista, številni med nami ne vedo, da imajo zdravstvene težave, zato je priporočljiv za vse.

Celotno oddajo lahko poslušate TUKAJ