"Štamprle" pred odhodom na mraz povečuje možnost podhladitve
Podhladitev najprej opazimo kot tresenje
Objavljeno: 8. februar 2014 ob 09:16,
zadnji poseg: 8. februar 2014 ob 10:38
MMC RTV SLO

Občutek toplote, ki ga dobimo po zaužitju alkohola, je lažen in lahko tudi nevaren. Foto: EPA
Bombaž ni najboljša izbira za zimska oblačila, ki naj vključujejo tudi kapo - danes jo nosi le še tretjina ljudi. Foto: EPA

Alkohol daje občutek toplote, ker povzroči razširjanje žil, zaradi česar smo še bolj ranljivi za podhladitev. V povezavi s podhladitvijo je precej hud škodljivec, do 73 odstotkov podhladitev je bilo še hujših prav zaradi zapletov z alkoholom.

Če bi alkohol vseeno radi zaužili, je bolj priporočljivo, da to storite ob prihodu nazaj v topel prostor kot pred odhodom od doma. O alkoholu in drugih nevarnostih, povezanih s podhladitvijo, je spregovorila gostja v oddaji Svetovalni servis, dr. med. Nina Kopčavar Guček, ki je spomnila še, da alkohol v krvi tudi "ugaša naše alarme". Pogosto se dogaja, da so ljudje, izpostavljeni snegu, prenehali čutiti, da jih zebe in so zaradi slabših zaznav zmrznili v snegu.

"Če je tekočine v telesu premalo, je pritisk avtomatično nižji in pretok krvi po žilah se slabša," če smo dehidrirani imamo zato še več možnosti za podhladitev. Kadar topla pijača ni na voljo, je pri nevarnosti podhladitve hladna tekočina vseeno boljša kot nič. Gostja v oddaji je kot osnovno dnevno mero priporočila 30 mililitrov tekočine na vsak kilogram teže. Ženska, ki tehta 50 kilogramov, naj bi tako zaužila vsaj liter in pol tekočine na dan.

Znake podhladitve delimo v tri skupine

Nevarnost podhladitve najprej opazimo kot tresenje, pospešen utrip srca, pogostejše uriniranje in hitrejše dihanje. Prav tako lahko deli telesa, ki so bolj oddaljeni od srca, nekoliko pobledijo. Srednje huda podhladitev, ko povezava med našim gibalnim sistemom in možgani ni več tako dobra, povzroči motnje v koordinaciji, zaradi česar smo lahko bolj nerodni. Uhlji, ustnice, konica nosu, prsti na rokah in nogah ob daljši izpostavljenosti mrazu lahko postanejo modrikasti. Najhujša stopnja podhladitve pa že vključuje življenje ogrožajoče spremembe, kot je padec krvnega tlaka. Takrat se zmanjša prekrvavitev vitalnih organov, pride pa lahko tudi do motenj zavesti, ki se lahko končajo v komi.

Bolje volna in sintetika kot bombaž

"Človek je bolje zaščiten proti vročini kot proti hladu. Kritična telesna temperatura, pri kateri se telesni procesi presnove že bistveno zmanjšajo, je namreč 35 stopinj Celzija," je poudarila dr. Kopčaverjeva. V mrzlih dneh je treba poskrbeti tudi za primerno obleko, "če imamo normalno telesno težo, namreč nimamo podkožne maščobe, ki bi nas grela". Pred mrazom vas bodo najslabše zaščitila oblačila iz bombaža. Veliko bolj grejejo volna in sintetični materiali. Prav tako je slab izolator vlažna obleka, perilo na koži mora biti suho. Ne pozabite tudi na kapo, ki jo danes nosi le še tretjina ljudi. Če ste na mrazu dejavni in se pri tem potite, si je znoj treba brisati, da se ne bi prehladili. Gostja v oddaji je spomnila še, da otroci pozimi potrebujejo eno plast obleke več, kot odrasli ljudje.

E. V.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
galoper
# 09.02.2014 ob 09:08
Tudi gibanje v obliki dela greje, za kar rabimo ustrezno hrano. Alkohol ima sicer veliko kalorično vrednost in ogromno škodljivih posledic. Podobno kot če podreš jablano, da lahko pobereš jabolka za tisto sezono, kaj bo naprej te ne nima.
crusader
# 08.02.2014 ob 17:58
kot rečeno... kako pa to da se je v ruski kulturi, ki vključuje maksimalen mraz (puščavske kulture npr. arabska sploh ne pijejo) alkohol tako prijel
espero
# 12.02.2014 ob 20:28
Imate prav , eden je za podhladitev, zato je logično popiti vsaj 3 štamperleta da se res dobro ogreješ in da toplota zdrži vsaj do drugega bifeja.
svito-estante
# 11.02.2014 ob 13:39
Kozarec se reče...Štamperle ??
bazoka
# 09.02.2014 ob 11:26
štamperle je izgovor za pijančke
elvog73
# 08.02.2014 ob 23:15
Saj človek ne more verjet, da lahko kdo piše takšne neumnosti. Zaradi "štamprla" podhladitev, mogoče v avtorjevi glavi. Ko bi moral ta človek en teden delati na mrazu, bi vedel kaj to pomeni. Sedeti na toplem in pametovati brez kakršnih koli izkušenj, ja, saj to je hit v Sloveniji.
mjurma2
# 08.02.2014 ob 16:37
Pišite kar hočete. Šnopc pogreje.
zemljemerec
# 10.02.2014 ob 08:07
Racionalni švicarji razmišljajo prijazno do okolja, zato nosijo naravno krzno ki se ga po uporabi vrne v naravo kot gnojilo in kozarec vina radi spijejo po kosilu. Šnopček si privoščijo na dopustu.