. Čevlji, ki so v prednjem delu širši, so boljša opora za stopala, je pojasnil ortoped Prlja. Foto: BoBo
. Čevlji, ki so v prednjem delu širši, so boljša opora za stopala, je pojasnil ortoped Prlja. Foto: BoBo

Pojasnila in nasvete za zdrava stopala je v oddaji Svetovalni servis podal Andrej Prlja, doktor medicine, specialist ortoped.

Stopalo se skozi leta spreminja
Stopalo je steber in opora, da lahko hodite po različnih podlagah v okolju, na primer travi, kamenju, vodi, pesku. Z obutvijo smo ga zavarovali in s tem ustvarili utesnjeno okolje z ravno podlago brez dražljajev. Zaradi daljše življenjske dobe in več gibanja nastanejo večje obremenitve stopala, zato prihaja do obrabe, manjše gibljivosti sklepov, zmanjša se tudi odpornost mišic in vezi. Prlja je povedal, da so danes čevlji bistveno kakovostnejši kot v preteklosti in ne škodijo našim stopalom, vendar sčasoma ta potrebujejo dodatno zaščito in podporo.

Čevelj mora biti udoben, ker se naše stopalo z leti spreminja, zato potrebujemo širši in višji čevelj, z malo pete, da ima stopalni lok podporo. Moški imajo manj težav s stopali, ker so več časa v športni obutvi. Pri ženskah je problem ožji prednji del čevljev (špica), ker se v tem delu stopalo utesnjuje in deformira, spusti se stopalni lok in začnejo se bolečine v sprednjem delu. Čevlji, ki so v prednjem delu širši, so boljša opora za stopala, je pojasnil Prlja. Če ne nosite udobnih čevljev, ne pomaga niti menjava, saj je stopalo še vedno utesnjeno.

Deformacije stopal in prstov na nogah
"Naši stopalni loki se sčasoma spuščajo zaradi obrabe. Pri ženskah se najprej spusti sprednji prečni stopalni lok, zato se prsti krivijo. Običajno je tako, da palec potegne proti sredini stopala, lahko pa se deformirajo tudi drugi prsti. Zato je pomembno, da imate dovolj visok in širok čevelj, ki ne utesnjuje prstov, vložek, ki podpira prečni stopalni lok in vzdolžni stopalni lok." Priporoča tudi vaje za moč in izmenične kopeli.

Bolečine v peti
Na spodnji strani stopala je vezivna plošča, ki je razpeta med sprednjim in zadnjim delom stopala kot tetiva na loku, je pojasnil Prlja. Če stopalo obremenite, se to splošči in pride do bolečine. Zaradi razbremenitve tega dela, začne rasti kost navzven, in trn v peti je posledica tega. Danes zdravijo to tako, da na bolečem delu zmanjšajo bolečino. Z okrepitvijo mišičja stopal podprete tudi stopalni lok. Tako bo stopalo močnejše in se bo lahko uprlo obremenitvi.

Prlja je v oddaji pojasnil tudi vzroke mravljinčenja v stopalih, zakrivljenih prstov, otiščancev, pekoče bolečine med hojo in v mirovanju.

Z gostom se je v oddaji Svetovalni servis pogovarjala Nataša Rašl.