Pušpan lahko najdemo skoraj na vsakem slovenskem dvorišču. Foto: NN
Pušpan lahko najdemo skoraj na vsakem slovenskem dvorišču. Foto: NN

Sušenje listov in pajčevinaste nitke na pušpanu so znak, da morate grme čimprej zaščititi. Na I. programu Radia Slovenija je nekaj predlogov, kako ohraniti pušpan, podal strokovnjak iz Arboretuma Volčji Potok Matjaž Mastnak.

Ožig povzroča sušenje listov in poganjkov
Pušpanov ožig je glivična bolezen, ki povzroča rjavenje, odpadanje listov in sušenje poganjkov, ter se najhitreje širi v toplem in vlažnem poletnem vremenu. Če tega ne opazite pravočasno in ukrepate, se bo grm hitro posušil. Bolezen je prišla k nam z okuženimi sadikami iz Velike Britanije. Po navadi so videti rastline ob nakupu povsem zdrave, ko pa kemična zaščita popusti, se pojavijo znaki okužbe, je pojasnil Mastnak.

Rastlino poškropite s fungicidom in odstranite vse okužene dele
"Rastlina, ki ste jo nedavno posadili, in je začela kazati znake rjavenja in zgubljanja listov, mora nemudoma iz vrta in v ogenj, saj se okužba širi po okolici, še posebej ob deževnem vremenu ali zalivanju s pršenjem," opozarja Mastnak. Tisti, ki imate pušpan posajen za žive meje, lahko ostanete brez večjega dela zdravih rastlin že v dveh tednih. Pri napadeni rastlini morate izrezati vse okužene dele, rastlino poškropiti s fungicidom in jo opazovati, saj se bolezen pogosto pritaji. Okuženih rastlin ne nadomeščajte z novimi pušpani, saj je tudi zemlja še vrsto let kužna.

Bolezen širite tudi z neočiščenim orodjem
Glavni prenašalci pušpanovega ožiga so ljudje z neočiščenim orodjem, saj se bolezen prenaša z grma na grm preko reznih mest. "Po vsakem obrezovanju grmov bi morali očistiti rezila in si razkužiti roke, kar je na dolgi rok težko."

Če niste preveč navezani na pušpan, je po Mastnakovem nasvetu bolje, da ga odstranite, ali posadite vrste, ki so bolj odporne. Po navadi so pušpani na kmetijah odpornejši, vendar ne popolnoma odporni na bolezen.

Gosenice lahko popolnoma obžrejo pušpan
Gosenice, ki napadajo pušpan, se razvijajo iz jajčec, ki jih izleže pušpanova vešča. »Pušpanovo veščo prepoznate po tem, ker začne pušpan izginjati pred vašimi očmi. V tednu dni lahko ostane grm brez zelenih listov, nato se lotijo mladih poganjkov. Če pušpana ne pogledate natančno, gosenic niti ne opazite, saj so sprva zelo majhne, nato pa zrastejo do štiri centimetre,« pojasni Mastnak. Glede na to, da so nevpadljive barve, in sicer zelene s temnimi pikami in podolžnimi črtami, jih zlahka zamenjate z vejicami. Grm, ki ga obžrejo gosenice, se zelo slabo obrašča, tako da je smotrno razmisliti, če ga je še smiselno vzdrževati.

Štirje rodovi gosenic na leto
"Širitev vešče v naše kraje je povezana z mednarodno trgovino. Gre za kitajskega metulja, ki ima čez krila štiri centimetre. Samice podnevi in ponoči sedajo na pušpanove grme in tam odlagajo jajčeca, iz katerih se razvijejo gosenice. Te se nato zabubijo med listje in vejice ter preoblikujejo v metulja," pojasni Mastnak. V našem podnebju se lahko razvijejo štirje rodovi tega škodljivca na leto, kar pomeni, da pušpan v toplih mesecih ni varen pred pušpanovo veščo. Gosenice poberete ali grme poškropite z insekticidi Gosenice morate na okuženem grmu nemudoma zatreti. "Pri manjših grmih jih boste lahko pobrali na roke, pri večjih boste težko prišli zraven, zato boste morali poseči po insekticidih. Te morate aplicirati pod visokim pritiskom, da grm praktično prepihate."

Naravni škodljivci so ptiči, vendar jih je premalo za tako veliko število gosenic, kot jih imamo v zadnjih letih. Če želite pušpan kemično obvarovati pred škodljivci, ga boste morali v rasni dobi škropiti na deset dni.