Skupno je prejel štiri oskarje in sicer leta 1993 za Neoproščeno oskarja za najboljši film in režijo, leta 2007 pa oskarja v istih kategorijah za film Punčka za milijon dolarjev. Foto: EPA
Skupno je prejel štiri oskarje in sicer leta 1993 za Neoproščeno oskarja za najboljši film in režijo, leta 2007 pa oskarja v istih kategorijah za film Punčka za milijon dolarjev. Foto: EPA
Clint Eastwood
Nepozabni filmi o Umazanem Harryju, kjer je Eastwood igral detektiva Harryja Callahana.
Prizor iz filma Dober, grd, hudoben.

“Pil sem vodo in jedel prigrizke, ko se mi je košček sira zataknil v grlu,” je povedal igralčev prijatelj 50-letni Steve John. Igralec je takoj prepoznal, da je Steve v škripcih, zato ga je prijel in močno stisnil ter mu tako rešil življenje.

“Pogledal sem v njegove oči in v njih videl pogled paničnih ljudi, ki se jim življenje odvrti pred očmi,” je potem povedal junak. “Kazalo je res slabo,” je pojasnil igralec in dodal, da je prvič uporabil heimlichov prijem, kot se imenuje prijem, s katerim je pomagal prijatelju. “Trikrat sem ga močno stisnil, da je zataknjeni košček le našel pot ven, potem pa mu podal kozarec z limono,” je povedal Eastwood.

Dolga in uspešna kariera, ki traja že več kot 60 let
Eastwood ima za sabo bogato paleto filmov različnih žanrov, saj ga lahko gledamo v vesternih, komedijah, dramah in akcijskih filmih. Začetki njegove igralske kariere segajo v petdeseta, ko je dobil manjšo vlogo v komediji Francis in the Navy.

V kavbojski opremi je bil tako prepričljiv, da ga je imela večina gledalcev za pravega kavboja tudi v resnici, vendar se sam ni nikoli počutil tako. Clint Eastwood je zaigral v več vesternih, in sicer v trilogiji dolarjev režiserja Sergija Leoneja (Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben), kjer je zablestel v vlogi Moža brez imena, kot Jed Cooper je prepričal v filmu Obesite ga brez usmiljenja, v začetku 90. let smo ga gledali v vlogi Williama Mannyja v vesternu Neoproščeno, ki je bil nagrajen s tremi oskarji, in še bi lahko naštevali.

Ne ležijo mu le vloge kavboja, temveč se je z odlično igro izkazal tudi v več trilerjih, kot so Pobeg iz Alcatraza, Na ognjeni črti idr. V njegovi dolgoletni karieri smo ga videli kot divjega jezdeca na ameriškem Divjem zahodu, pobeglega jetnika, policijskega inšpektorja, med drugim pa tudi kot fotografa v ganljivi ljubezenski drami Najini mostovi, v kateri je zaigral ob Meryl Streep.

Njegova filmska kariera je resnično bogata in slikovita, saj ga vidimo v različnih vlogah in filmskih žanrih, kjer preseže črno-bele like v smislu dober – zloben.

V zadnjih letih smo na filmskih platnih videli še film Punčko za milijon dolarjev, za katerega je prejel tudi oskarja za režijo, Gran Torino, Vesoljske kavboje in druge, skratka, oboževalci tega ameriškega igralca ste v preteklih letih zagotovo prišli na svoj račun. Nazadnje smo ga videli v vlogi Gusa v ljubezenski drami Znova v igri (2012).

Še vedno se nauči kaj novega
V filmski industriji je poznan tudi kot režiser, producent in skladatelj, saj pravi, da se z vsakim filmom nauči kaj novega. Tako mu je snemanje vojne drame Pisma iz Iwo Jime odprlo nove poglede na vojno in like v njem, ravno tako je spoznal mnogo stvari o sebi. Sicer je v letih, ko bi se lahko oddahnil in v miru igral golf, vendar o tem še ne razmišlja. Med režiranjem filma Zamenjan je nanj naredila močan vtis Angelina Jolie, saj pravi, da je sijajna ženska s slogom in stasom, zato jo postavlja ob bok igralkam, kot so Katharine Hepburn, Bette Davis in Ingrid Bergman.

Raje je za kamero kot pred njo, ker lahko obleče, kar si zaželi. Vse stvari v življenju jemlje resno, saj meni, da se je treba za uspeh bojevati. Čeprav jih ima že čez osemdeset, je še vedno dejaven. Decembra 2013 je končal snemanje biografske drame Jersey Boys o legendarni pop-rokovski ameriški skupini The Four Seasons s Frankijem Vallijem, ki je začela svojo glasbeno pot v 60. letih prejšnjega stoletja in je še vedno na sceni.

Svoje zasebno življenje skuša ohraniti daleč stran od javnosti, zato se v tabloidih ne pojavlja pogosto. Od leta 1996 je bil poročen z Dino Eastwood, s katero imata hčer Morgan, vendar sta se lani razšla, zdaj naj bi bil v razmerju z Erico Fisher. Eastwood je privrženec zdravega načina življenja, zato smo ga videli s cigareto le v filmih. Že od najstniških let naprej se ukvarja s fitnesom, zadnja leta posveča veliko pozornost zdravi prehrani, meditaciji in igranju golfa.