Za tretjo mis holokavsta je bila imenovana Rita Berkowitz. Foto: EPA
Za tretjo mis holokavsta je bila imenovana Rita Berkowitz. Foto: EPA

13 finalistk je žirija izbrala na podlagi njihovih težkih življenjskih zgodb, kako so preživele holokavst in si nato ustvarile življenje.

Organizatorji pravijo, da na tekmovanju ne praznujejo zunanje, temveč notranjo lepoto, saj želijo tako okrepiti samozavest med ženskami in jim prinesti nekaj glamurja v življenje - tako so se tekmovalke prepustile spretnim rokam vizažistov in frizerjev, ki so jih uredili za na modno pisto.

Finalistke so delovale navdušeno, ker je bila za en večer vsa pozornost namenjena prav njim, prav to pa je njihov namen, saj želijo opozoriti svet na grozote, ki so jih preživele, obenem pa želijo pokazati, da uživajo življenje, ki jim ga je hotel nacizem vzeti. A ne vidijo vsi v tekmovanju, ki je postalo tradicionalno, pozitivnih stvari. Kritiki menijo, da je tekmovanje izkoriščanje ranljivih starejših ljudi, poleg tega pa dogodka, kot je holokavst, ne bi smeli promovirati v zabavne namene. "Nisem prepričan, da me to tekmovanje veseli, saj objektivizira ženske, obenem pa je trpljenje preživelih izraženo na zelo javen način," je povedala Dalia Sivan, voditeljica ene izmed dobrodelnih organizacij za preživele holokavsta.

In komu med seniorkami je pripadla krona? Zmage se je veselila 83-letna Rita Berkowitz.