Vsi strokovnjaki odsvetujejo namestitev televizije v prostor, kjer spimo. Foto: Reuters
Vsi strokovnjaki odsvetujejo namestitev televizije v prostor, kjer spimo. Foto: Reuters
Sivka pomirja: če jo imate na domačem vrtu, pred cvetenjem odtrgajte par vejic in jih dajte v spalnico, saj sivkin vonj spodbuja spanje. Foto: MMC RTV SLO

Strokovnjaki svetujejo, da je potrebno vsako noč spati vsaj šest ur, da se boste zbudili spočiti in boste brez težav lahko opravljali vsakdanje obveznosti. Če imate težave s spanjem že dalj časa, poskusite najprej poiskati vzroke za nespečnost in jih skušajte odpraviti. Do krepčilnega spanca pa vam lahko pomagajo tudi različni pripravki, ki si jih pripravite doma. Če pa se težave ne izboljšajo, ne odlašajte in poiščite pomoč zdravnika.

Vzroki, da ne morete zaspati in se ponoči zbujate, so lahko različni: neprimerno spalno okolje, stres, skrbi, različne bolezni in duševne motnje ter hormonske spremembe. Običajno to traja samo neko obdobje, nekateri pa imajo zaradi nespečnosti prave more, saj lahko traja tudi mesece ali celo več let.

Pripravili smo nekaj nasvetov, s katerimi si lahko pomagate sami. Proti nespečnosti si tako alhko pripravite pripravite poparek iz baldrijana, hmelja, melise, gloga in šentjanževke. Zelo pogosto je med nasveti tudi skodelica čaja, ki ga lahko sladkate z medom. Ugotovili so, da tudi kozarec piva (2dl) ali skodelica toplega mleka z mandlji prikliče spanec.

Če vas rado zebe v noge, dajte na noge tople nogavice ali si pred spanjem pripravite kopel. Noge potopite za pet minut v toplo vodo, zatem za par sekund v hladno in postopek ponovite, nazadnje jih položite v toplo vodo. Eno uro pred spanjem v skodelico z vodo nakapajte sivkino, kamilično in olje sandalovine ter postavite v spalnico, saj mešanica dišava spodbuja
zaspanost. Lahko poskusite tudi na prvi pogled malce nenavadno metodo: v popolni temi se ulezite na posteljo, zaprite oči in se skušajte prisiliti, da ostanete budni. Praviloma boste kaj hitro utonili v spanec.

Prezračena in ne pretopla spalnica
Na kakovost spanca vplivajo tudi ustrezni pogoji. Eden izmed njih je zatemnjena in ne pretopla spalnica, kar pomeni največ 17 °C. Preden se odpravite spat, jo dobro prezračite in odstranite vse moteče dejavnike, na primer televizor, ki naj bo v dnevni sobi. Ravno tako pred spanjem ne glejte televizije, za katero je priporočljivo, da je nimate v prostoru, kjer spite. Če je le možno, se odpravite spat in vstajajte ob isti uri, da poskrbite za zdrav ritem spanja. Poleg tega uporabljajte posteljnino iz naravnih materialov, da se izognete znojenju.

Čez dan poskrbite za dovolj gibanja, da boste zvečer utrujeni, ali pojdite pred spanjem na kratek sprehod. Izogibajte se premastni hrani za večerjo, ki bo obtežila vaš želodec in ne pijte alkohola, kofeina ali črnih čajev, ki vsebujejo tein, in vas držijo pokonci. Zadnji obrok naj bo vsaj eno uro pred spanjem. S skrbmi se raje ukvarjajte podnevi in ne zvečer, preden ležete v posteljo. K lažjemu spancu vam lahko pomaga tudi sivka: če jo imate na domačem vrtu, pred cvetenjem odtrgajte par vejic in jih dajte v spalnico, saj sivkin vonj spodbuja spanje.