Pevec, ki je že 40 let razpet med Londonom in Slovenijo, je zbolel za rakom in ga premagal. Foto: MMC RTV SLO
Pevec, ki je že 40 let razpet med Londonom in Slovenijo, je zbolel za rakom in ga premagal. Foto: MMC RTV SLO

Diagnoze, ki so mu jo postavili pred sedmimi leti v Londonu, se ni ustrašil, čeprav so mu bolezen odkrili razmeroma pozno. Zdravniki so mu napovedovali še pol leta življenja. O svojem boju je govoril v rubriki Osebno v oddaji Dobro jutro.

“Poznam prav vse faze, ki spremljajo to bolezen, ampak nisem se vdal, čeprav mi takrat nihče ni mogel zagotoviti, da jo bom premagal. In prav zaradi svoje izkušnje, ki pusti globoke izkušnje v človeku, bi rad pripomogel k drugačnemu razmišljanju, ljudi bi rad spodbudil k temu, da pravočasno poskrbijo za svoje zdravje,” je dejal priljubljeni pevec, ki v Londonu živi že več kot 40 let.

Pot ozdravitve je bila dolga. “Pri raku na črevesju se najprej pojavijo določeni simptomi, lahko je krvavitev, lahko se spremeni tvoje počutje, tudi kakšni znaki na koži, mogoče malo posivi, videti si bolj utrujeno," je pojasnil pevec. Ravno ti simptomi so ga pripravili do tega, da je šel kupit knjigo in med branjem je ugotovil, da so lahko simptomi, ki jih je imel, znak raka. Šel je k osebnemu zdravniku, ki ga je takoj poslal na preglede. "Ko sem bil prvič na koloskopiji, so odkrili tumor, vzeli so tkivo in izvid biopsije je bil negativen. Potem so mi še enkrat vzeli tkivo, in povedali, da je rak in da je tik pred tem, da prebije steno črevesja, kar bi pomenilo, da si v večji nevarnosti, ker se lahko metastaze razširijo po telesu," se spominja pevec, ki se je podpisal pod številne glasbene uspešnice. Če ne bi šel na zdravljenje, so mu zdravniki napovedali še pol leta življenja.

Kot je dejal, si ni nikoli mislil, da bo zbolel za rakom, vendar pa se potem ni spraševal, zakaj ravno on. “Ne moreš pričakovati, da bo vedno vse samo lepo in dobro,“ pravi kantavtor. A bolezni se ni ustrašil, kot pravi, je bil ravno v obdobju življenja, ko je končal en projekt in je imel občutek, da je dovolj naredil, in da mu ni treba skrbeti, koliko let bo še živel. "Tak je bil moj občutek. Nisem se ustrašil, tudi zaradi tega, ker v življenju iščem ideje za pesmi iz svojih doživetij," je bil iskren. Ob tem je opomnil, da si vedno želimo lepih, dobrih doživetij, in mislimo, da nam bo to dalo navdušenje za delo. "Ampak tudi bolezen je del našega življenja."

Tudi bolezen ga ni ustavila pri ustvarjanju
Zato je tudi med zdravljenjem ustvarjal. "Tečem skozi čas je bila ključna plošča, ki mi je, pravzaprav bi lahko rekel, rešila življenje. To ploščo sem začel delati, ko so mi odkrili raka, ko sem šel skozi kemoterapijo in je bilo vmes nekaj tednov počitka, in sem se odločil, da bom doma, v Žirovnici, in sem hotel samo počivati."

Kakšne misli so ga prevevale med zdravljenjem? “To je psihološki boj, ker ti nihče ne mora v bistvu pomagati. Mislim, da to, da raku ne pustiš, da te zastraši in ti vzame vso voljo, da pomisliš, da ni več odgovora. Bolje je, da se z nečim ukvarjaš,” je rekel Mežek. Kot je priznal, si, ko je zbolel, ni želel delati, ampak je na prijateljevo pobudo delal, in to ga je potem rešilo.

Spodaj si lahko ogledate celoten pogovor.